Λίβανος, Αίγυπτος και Συρία υπογράφουν συμφωνία για τον αγωγό «Αραβικό Φυσικό Αέριο»

 

Ιούνιος 21, 2022. Ελλάδα.

Οι αρχές του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Συρίας υπέγραψαν συμφωνία στη Βηρυτό για την εκ νέου ροή φυσικού αερίου από τη γραμμή «Αραβικό Φυσικό Αέριο».

 Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Συρίας στη Βηρυτό Αλί Αμπντουλκερίμ Αλί και ο Πρέσβης της Αιγύπτου στη Βηρυτό Γιασρ Αλάβι ήταν παρόντες στην τελετή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ενέργειας του Λιβάνου.

 

Η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών υπεγράφη από τον  Αρούρ Φαχάλι, Διευθυντή του Λιβανέζικου Τμήματος Πετρελαίου, τον Νεμπίγε Χουράστι, Διευθυντή του Τμήματος Πετρελαίου της Συρίας και τον Ματζντί Τζαλάλ , τον επικεφαλής της Αιγυπτιακής Κοινοβουλευτικής Διοίκησης.

Όπως ανακοινώθηκε το φυσικό αέριο που θα εισαχθεί από την Αίγυπτο στον Λίβανο είναι 720 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ο Λιβανέζος υπουργός Φαγιάντ είπε: «Με το αιγυπτιακό αέριο, οι πολίτες θα μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για 4 ακόμη ώρες την ημέρα».

Ο Φαγιάντ ανέφερε επίσης το αίτημα των μερών της συμφωνίας να εξαιρεθεί η Αίγυπτος από τον νόμο του Καίσαρα, ο οποίος καλύπτει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, και δήλωσε ότι η Αίγυπτος αναμένει τελική εξαίρεση από τις ΗΠΑ και κάλεσε τη Διοίκηση της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας.

Ο Φαγιάντ υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές αιγυπτιακού φυσικού αερίου χρηματοδοτούνται πλήρως από την Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Συμφωνία που επικυρώθηκε από τις ΗΠΑ

 

Για την επαναλειτουργία του «αραβικού αγωγού φυσικού αερίου» που ανήκει στην Αίγυπτο και την εξαγωγή φυσικού αερίου στον Λίβανο, 4 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία, διοργάνωσαν συνάντηση στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 για πρώτη φορά, όπου και είχε χαρτογραφηθεί.

  Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 9 μήνες από τη συνάντηση στο Αμμάν, λόγω του Νόμου του Καίσαρα, που καλύπτει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία, δεν έχει σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος.

Αναφέρεται ότι η Ιορδανία και η Αίγυπτος έχουν ζητήσει γραπτή έγκριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα υπόκεινται στις κυρώσεις του Καίσαρα.

Ενάντια σε αυτές τις ανησυχίες, ο Λιβανέζος υπουργός Ενέργειας δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στην υλοποίηση του έργου, αλλά παρόλα αυτά δεν έγιναν βήματα.

Ο Amos Hochstein, ανώτερος σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος μεσολάβησε για τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, δήλωσε μετά την άφιξή του στη Βηρυτό στις 14 Ιουνίου ότι θα εξετάσουν την τελική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Λιβάνου για να αξιολογήσουν τη συμμόρφωση του έργου φυσικού αερίου με κυρώσεις.

 

Αραβικός αγωγός φυσικού αερίου

 

Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, αναφέρεται ότι το τρίτο τμήμα 90 χιλιομέτρων του αγωγού μήκους 1200 χιλιομέτρων, που κόστισε 1 δισ. 200 εκατομμύρια δολάρια το 2009, περνά από τη Συρία.

Οι δοκιμές εισαγωγής φυσικού αερίου από τον αραβικό αγωγό φυσικού αερίου προς τον Λίβανο ξεκίνησαν το 2009 και το φυσικό αέριο προμηθεύτηκε το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Deir Ammar στην Τρίπολη για σύντομο χρονικό διάστημα το ίδιο έτος.

Ωστόσο, οι εισαγωγές φυσικού αερίου στον Λίβανο σταμάτησαν πλήρως το 2010, με τα επεισόδια ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, τις εξελίξεις που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης στη χώρα και το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης στον Λίβανο από το 2019, οι πολίτες μπορούν να έχουν κρατική ηλεκτρική ενέργεια μόνο για 4 ώρες την ημέρα.

basnews.com

 

https://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!