Η Τουρκία το "θάβει" αλλά η Βρετανία αποκαλύπτει τη δράση των τουρκικών drone κατά των Ρώσων στην Ουκρανία


Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε την Τετάρτη ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar που προμηθεύτηκε η Ουκρανία από την Τουρκία βοηθούν στην παρεμπόδιση της ρωσικής προέλασης.

Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο σχετικά με τον τρόπο βοήθειας της ουκρανικής αεροπορίας, ο Γουάλας είπε ότι τα TB2 "ρίχνουν πυρά" στο ρωσικό "πυροβολικό και τις γραμμές εφοδιασμού τους". Αυτό ήταν "απίστευτα σημαντικό για να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη ρωσική προέλαση", είπε.

Περισσότερα από 20 TB2 πιστεύεται ότι είχαν πουληθεί στο Κίεβο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η χώρα έλαβε ένα νέο φορτίο με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. "Είναι έτοιμα για μάχη", είπε ο Ολέξιι Ρεζνίκοφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ωστόσο, η Τουρκία διστάζει και με κυβερνητικές εντολές τα τουρκικά ΜΜΕ υποβαθμίζουν τη δράση των τουρκικών drone, ώστε να μη φανεί ότι εξοπλίζει προσωπικά την Ουκρανία, για να μην εξοργίσει τη Ρωσία. Ο Τούρκος Υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν τόνισε την περασμένη εβδομάδα  ότι το Κίεβο αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Baykar, εταιρεία ιδιοκτησίας του γαμπρού του Τούρκου προέδρου, Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, λέγοντας ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών.

Η Τουρκία έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο και προσπαθεί να ισορροπήσει στο διπλωματικό μεταίχμιο στη μάχη μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, πιστή στο δόγμα του επιτήδειου ουδέτερου. Έχει επικρίνει την εισβολή ως απαράδεκτη, αλλά έχει αποφύγει τη σκληρότερη ρητορική άλλων μελών του ΝΑΤΟ και αντιτίθεται στη χρήση κυρώσεων από μέρους τους.

Ενώ τα TB2 φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια σε συγκρούσεις στη  Λιβύη,  τη Συρία  και  το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πολλοί ειδικοί έχουν αμφισβητήσει πόσο αποτελεσματικά θα ήταν πραγματικά εναντίον μιας σοβαρής στρατιωτικής δύναμης. Όμως, πλάνα που κυκλοφόρησε ο ουκρανικός στρατός μετά τη ρωσική εισβολή δείχνουν τα TB2 να επιτίθενται εναντίον του ρωσικού κονβόι που κατευθύνεται στο Κίεβο.

Πέτρος Κράνιας 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»