Γιατί μετά την Ουκρανία έρχεται η σειρά μας...

 

Του Κώστα Στούπα 

1) Μετά την Ουκρανία, η σειρά της Ελλάδας;

Υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που πιστεύει πως αν κρύψουμε το κεφάλι μας στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο, στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυτός δεν θα μας ακουμπήσει ποτέ...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά άμεσα. Η Ρωσία θεωρεί πως η ασθενέστερη οικονομικά και αμυντικά γειτονική Ουκρανία πρέπει να καταστεί παρά τη βούληση της πλειοψηφίας του λαού της προτεκτοράτο της.

Όταν οι Ουκρανοί δεν εξέλεξαν αυτούς που υπέδειξε η Μόσχα άρχισαν να δηλητηριάζουν όσους εξέλεξαν και να της επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να την εκβιάσουν. Όταν αυτά δεν έφεραν αποτέλεσμα εισέβαλαν στρατιωτικά στη χώρα χωρίς καμιά νομιμοποίηση από το στάτους της διεθνούς νομιμότητας...

Τούτο αφορά άμεσα την Ε.Ε. και ειδικά την Ελλάδα όπως ακριβώς μας αφορούσε η εισβολή του Χίτλερ στην Τσεχοσλοβακία και την Πολωνία το ’39-40.

Δικτάτορες που εισβάλλουν σε γειτονικές χώρες επειδή απλά μπορούν να το κάνουν, συνήθως δεν σταματούν πουθενά. Τούτο συμβαίνει γιατί θεωρούν πως η ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει παγκοσμίως τους αδικεί και επιθυμούν να την αναθεωρήσουν.

Ο Χίτλερ μετά την Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία και την Αυστρία επιτέθηκε σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία και φυσικά τη  Ρωσία με την οποία πριν είχε διαμελίσει την Πολωνία. Αν είχε αφεθεί, μετά από λίγα χρόνια σειρά είχε η Μ.Β. και αργότερα  οι ΗΠΑ. Η νέα τάξη που ήθελε ο Χίτλερ ήταν το μοίρασμα του Κόσμου μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας...

Με αυτά θέλω να επισημάνω πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά, όπως την Ουκρανία την αφορούσε ο πόλεμος στη Γεωργία πριν από λίγα χρόνια...

Στην προκειμένη περίπτωση η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μας αφορά γιατί αν περάσει χωρίς διεθνείς αντιδράσεις οι οποίες θα γονατίσουν τον επιτιθέμενο, θα αποτελέσουν ένα καλό κίνητρο π.χ. να κάνει και ο Ερντογάν το ίδιο με κάποια γειτονική χώρα την οποία ενδεχομένως θεωρεί "του χεριού του".

Υπό την έννοια αυτή, μια επιτυχής έκβαση της εισβολής στην Ουκρανία χωρίς διεθνείς αντιδράσεις και συντριπτικό κόστος για τη Ρωσία, θα ανέβαζε κατακόρυφα τις πιθανότητες η Τουρκία να επιχειρήσει το ίδιο κατά την Ελλάδας...

Όποιος παρακολουθεί την καθημερινή ειδησεογραφία θα έχει διαπιστώσει πως μήνες τώρα το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζει την εσωτερική αλλά και διεθνή κοινή γνώμη για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα ο τρόπος είναι "καρμπόν" του τρόπου που το έκανε η Ρωσία με την Ουκρανία. Η Ρωσία θεωρούσε πως απειλείται θεωρητικά από την Ουκρανία γιατί αν η χώρα αυτή εκτοξεύσει πυραύλους αυτοί σε λίγα λεπτά μπορούν να χτυπήσουν τη Μόσχα.

Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και μήνες το ίδιο για τα ελληνικά νησιά. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στην Ουκρανία έστω και αν νικήσει στρατιωτικά για να λάβει  σοβαρά υπόψη τις συνέπειες ο επόμενος που θα σκεφτεί κάτι ανάλογο.

Η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας στην περίπτωση της Ουκρανίας είναι πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα, για να μπορεί να τα επικαλεστεί και για την ίδια αν χρειαστεί.

Στην  περίπτωση της Κύπρου έχουμε δίκιο που φωνάζουμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτός δεν είναι λόγος όμως να επιτρέψουμε να γίνουν τα ίδια και με την Ελλάδα... Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και οι χώρες προσαρμόζουν τη στάση τους κυρίως με βάση το συμφέρον τους.

Αυτό κάνουμε και εμείς συμπαριστάμενοι με όλους τους τρόπους σε μια χώρα που δέχεται μια εισβολή η οποία προχθές καταδικάστηκε από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ με συντριπτική πλειοψηφία.

Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε να περιμένει τίποτα από τη Ρωσία. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών αποκλίνουν παντελώς ενώ το πολιτικό και οικονομικό της σύστημα (ολιγαρχική κλεπτοκρατία) είναι αποκρουστικό και πολύ πιο πρωτόγονο σε σχέση με το ελληνικό που αν και υστερεί,  βρίσκεται εγγύτερα σε αυτά της δημοκρατικής και καπιταλιστικής Δύσης.

Αντιθέτως, οι αναθεωρητικές γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ρωσίας ταυτίζονται ευκαιριακά  με αυτές της Τουρκίας όπου από κοινού συνυπάρχουν στη Συρία, τη Λιβύη και άλλου...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία λοιπόν μας αφορά περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Δεν θα ήταν παράλογο μάλιστα εκτός από αμυντικό εξοπλισμό να στείλουμε και εθελοντές που έχουν στρατιωτική εκπαίδευση. Τούτο, τόσο σαν μήνυμα προς όσους σχεδιάζουν αλλαγές συνόρων αλλά και για την απόκτηση εμπειρίας των στρατιωτών μας  σε πραγματικό πεδίο μάχης...

Επιπλέον στην Ουκρανία υπάρχει ελληνική κοινότητα 150.000 ανθρώπων περίπου.

Έχουμε εισέλθει σε περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, μέχρι και η σε βαθύ ύπνο Γερμανία το κατάλαβε...

Ο κόσμος τα επόμενα χρόνια δεν θα μοιάζει καθόλου με αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες.

Το σημερινό άρθρο είναι στα πλαίσια μια γενικότερης απάντησης επιστολών που έλαβα σαν την παρακάτω. Αναφέρομαι σε επιστολές με ειλικρινή ερωτήματα όχι τα δεκάδες μηνύματα των "ψεκασμένων" ακροδεξιών και ακροαριστερών...

2) Δεν με ενδιαφέρει η έκβαση του πολέμου...

Καλημέρα Κύριε Στούπα

Σας γράφω σήμερα για το σημερινό άρθρο. Πραγματικά είμαι απογοητευμένος για τη στάση σας στο θέμα του πολέμου.

Ο λόγος είναι απλός, ποτέ δεν κάνεις κουμάντο σε ξένα χωράφια και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό το λέω γιατί έχω σημαντικότερα προβλήματα επιβίωσης σήμερα.

Βλέπω επίσης ότι οι επενδύσεις μου καταστρέφονται με την άνοδο των τιμών και αυτό γίνεται σε όλους τους τομείς και χώρες της Ευρώπης.

Θα σας δω το καλοκαίρι πως θα ζητωκραυγάζετε  με μηδέν τουρισμό και μια πιθανή στάση πληρωμών από το κράτος.

Τα παραπάνω  γνωρίζετε τους λόγους για τα οποία έγραψα τόσα χρόνια μας τα λέτε.

Γ.Φ.

Απάντηση: Δεν αμφιβάλλω πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο. Αν η Ευρώπη δεν αντιδράσει όμως άμεσα αυτές θα είναι μεγαλύτερες και χειρότερες στον μέλλον. Με δικτάτορες που πάσχουν από μεγαλοϊδεατισμό και επιζητούν αναθεώρηση συνόρων και ισορροπιών αν δεν υπάρχουν αντιδράσεις όσο είναι νωρίς ο γενικευμένος πόλεμος γίνεται αναπόφευκτος και τότε οι καταστροφές είναι απείρως μεγαλύτερες. Αν π.χ. ο Χίτλερ είχε συνέπειες από την αρχή στις επεμβάσεις στην Τσεχοσλοβακία, την Πολωνία κλπ ίσως ο τελευταίος μεγάλο πόλεμος να είχε αποφευχθεί.

Μακάρι οι οικονομικές συνέπειες να είναι προσωρινές και να περιοριστούν στους επόμενους μήνες. Φοβάμαι όμως πως στην τρέχουσα δεκαετία θα τεθεί επί τάπητος και αμφισβήτηση της ισχύος της Δύσης από την Ασία και σε αυτή την περίπτωση οι οικονομικές αναταράξεις θα είναι πολύ ισχυρότερες σε σχέση με τις σημερινές. Η Ρωσία δεν είναι παρά μια φτωχή, γερασμένη δημογραφικά χώρα  και τεχνολογικά υπανάπτυκτη οικονομία μπροστά στην Κίνα.

Το να μην το βλέπουμε είναι σαν να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο... Αν παριστάνεις πως το αγνοείς, δεν σημαίνει πως αποφεύγεις τον πόλεμο. Ίσα ίσα το αντίθετο συμβαίνει...

3) Ποιον λες δικτάτωρα...

Δημητρα Μητσιου

Ρε παλιό καραγκιόζη ποιον λες δικτάτωρα παλιό αγράμματε που δεν ξέρεις καν τι γίνεται γελοίε άνθρωπε. Αμερικανακι είσαι ρε αλήτη φιλοδυτικος μασωνος χαλαστηκες που ο Πούτιν καταστρέφει όλες τις βίο χημικές εγκαταστάσεις των Αμερικανών και των μασωνων. Βλάκα πήγαινε διέγραψε ότι γράφεις για τους Ρώσους γ…..  φίλε του Μητσοτάκη και άνοιξε τα ματια Κ….  ζώο….

kostas.stoupas@capital.gr 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»