Ουκρανία: Ποιες χώρες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια και τι


Ουκρανία: Ποιες χώρες έχουν στείλει στρατιωτική βοήθεια και τι

 Λίγες μέρες μετά την επισήμανση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αποστολή ελληνικών και άλλων νατοϊκών όπλων στην Ουκρανία είναι «ηθικά σωστή και εθνικά επιβεβλημένη» – επιπροσθέτως σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών-, οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας και Γ. Τσίπρας, ζήτησαν από τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, να τοποθετηθεί πάνω σε δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα, εκτός από τα καλάσνικοφ, να στέλνει στην Ουκρανία περισσότερα οπλικά συστήματα, κυρίως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος στο eleftherostypos.gr

Οι όποιες αντιρρήσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης μοιάζουν να ξεπερνιούνται από τις εξελίξεις επί του πεδίου, καθώς η στρατιωτική βοήθεια νατοϊκών και άλλων Δυτικών χωρών προς την «ελεύθερη χώρα που δέχεται επίθεση», όπως το έθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Alpha, παίρνει μαζικότερη μορφή προϊόντος του χρόνου.

Τα τουρκικά drones

Το διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα των «Financial Times» που δημοσιεύεται παραπλεύρως, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω περιέχει και μια ανακρίβεια:

Η Τουρκία κακώς συμπεριλαμβάνεται στις νατοϊκές χώρες που έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς το μοναδικό οπλικό σύστημα που παρέδωσε -όχι βέβαια δωρεάν, αλλά έναντι αδράς αμοιβής στο Κίεβο, και μάλιστα πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή- ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Κατά τα άλλα διαπιστώνεται ότι αντιαρματικό υλικό απέστειλε στην Ουκρανία ακόμη και το… Λουξεμβούργο. Η Σουηδία, που εξετάζει -πολύ προσεκτικά και με αρκετούς ενδοιασμούς, είναι η αλήθεια- την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, έστειλε, πέραν των αντιαρματικών, ιματισμό και τρόφιμα, μιμούμενη στο τελευταίο τη Λετονία και την Εσθονία.

Οσο για τη Φινλανδία, χώρα-στόχο απροκάλυπτων και ακραίων ρωσικών απειλών, έστειλε σχεδόν τα πάντα, εκτός από αντιαεροπορικά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και drones. Δεν το επέτρεπαν, άλλωστε, οι πενιχρές στρατιωτικές της δυνάμεις.

Οπως αναφέρθηκε αναλυτικά σε Δυτικά έντυπα, η Στοκχόλμη υποσχέθηκε να στείλει στο Κίεβο 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 εξαρτήματα ατομικής προστασίας και 135.000 μερίδες φαγητού. Αντιστοίχως, το Ελσίνκι εξήγγειλε την παράδοση 2.500 επιθετικών τυφεκίων μαζί με 150.000 δεσμίδες πυρομαχικών, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000 μερίδες μάχης.

Εξαρχής διστακτική να συμμετάσχει σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η εκτός Ατλαντικής Συμμαχίας, Ιρλανδία (η οποία πάντως από το 1999 ανήκει στον Συνεταιρισμό του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη) περιορίστηκε στη «λάιτ» αποστολή στρατιωτικού ιματισμού, καυσίμων και φαρμάκων.

Η κλιμάκωση της ανάμιξης των Δυτικών έχει βέβαια και την επικίνδυνη πλευρά της, καθώς μπορεί να θεωρηθεί από τη Μόσχα ευθεία εμπλοκή στις επιχειρήσεις. Τις «κόκκινες γραμμές» της έθεσαν στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να δεχθούν την προσφορά πολωνικών MiG σοβιετικής κατασκευής, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

https://armyvoice.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»