Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όπλα διασποράς στο Χάρκοβο»

 


Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση όπλων διασποράς στη Χαρκίβ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων.

Ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με αναφορές, έκανε χρήση όπλων διασποράς τα οποία είναι φονικά για τον άμαχο πληθυσμό στο Χάρκοβο. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι η χρήση αυτών των όπλων μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Η αμερικανική οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφερε: «Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση των όπλων αυτών σε τουλάχιστον τρεις κατοικημένες συνοικίες του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, στις 28 Φεβρουαρίου».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι ταυτοποίησε τη χρήση πυρομαχικών διασποράς μέσω μιας ρουκέτας 9M55K Smerch ρωσικής κατασκευής.

Ο διευθυντής εξοπλισμών του Παρατηρητηρίου, Στιβ Γκουζ. τόνισε: «Το Χάρκοβο υφίσταται αδιάκοπες επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων και οι άμαχοι κρύβονται στα υπόγεια για να γλιτώσουν από τις εκρήξεις και τα θραύσματα. Η χρήση πυρομαχικών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες δείχνει μια απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή των ανθρώπων».

«Η χρήση τους όπως τεκμηριώνεται στο Χάρκοβο μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», εκτίμησε το Παρατηρητήριο.

Οι βόμβες διασποράς αποτελούνται από έναν κύλινδρο σαν όλμο που περιέχει εκρηκτικά βλήματα μικρότερου μεγέθους και μπορούν να πλήξουν τεράστιο πληθυσμό αμάχων. Η χρήση τους απαγορεύεται από τη συνθήκη του Όσλο του 2008 την οποία όμως δεν έχει υπογράψει η Μόσχα.

Σε μια σύνοψη της γαλλικής Γερουσίας αναφέρεται: «Η μαζική χρήση τους από ορισμένους στρατούς σε κατοικημένες ζώνες έχει προκαλέσει, στις εν λόγω χώρες, δυσανάλογες ανθρωπιστικές ζημιές. Τα όπλα διασποράς διασπείρονται σε πολλά μικρότερα πυρομαχικά σε μια πολύ ευρεία ζώνη. Ορισμένα δεν εκρήγνυνται και μπορούν να σκοτώσουν χρόνια μετά, όπως και οι νάρκες κατά προσωπικού».

https://www.tromaktiko.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»