Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποια είναι η κατάσταση στα δύο στρατόπεδα

Τι συμβαίνει στα μέτωπα της Ουκρανίας

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία έχει επιβραδύνει τον ρυθμό της στρατιωτικής της επίθεσης στην Ουκρανία προκειμένου να μεταφέρει ενισχύσεις και να ανασυγκροτήσει τις διαλυμένες μονάδες.

Το πρόβλημα για το Κρεμλίνο είναι ότι το ίδιο κάνει και η Ουκρανία – ίσως και με καλύτερα αποτελέσματα. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στην τρίτη εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να αναπληρώσει μέρος της ισχύος που έχει απωλέσει αφενός λόγω κακού στρατιωτικού σχεδιασμού και κακής υλοποίησης του και αφετέρου εξαιτίας της ηρωικής αντίστασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η διαφορά είναι ότι η Ρωσία “προσπαθεί”, ενώ η Ουκρανία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διπλασιάσει τη στρατιωτική της ισχύ.

Αυτή η ανισορροπία, που απορέει από την ισχυρή υποστήριξη που παρέχουν μια σειρά από χώρες προς το Κίεβο, από τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει κάθε αμυνόμενος έναντι του επιτιθέμενου και -κυρίως- από την απίστευτη αποφασιστικότητα των Ουκρανών να πολεμήσουν, οδήγησε έναν αναλυτή στο εξής εκπληκτικό συμπέρασμα: “Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, έγραψε ο Tom Cooper, συγγραφέας και ειδικός στον ρωσικό στρατό.

Ο ρωσικός στρατός συγκέντρωσε περίπου 200.000 στρατιώτες και χιλιάδες τεθωρακισμένα προτού εισβάλει από Νότο, Ανατολή και Βορρά στην Ουκρανία τη νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου.

Οι δυνάμεις του εισβολέα βρήκαν σθεναρή αντίσταση. Όχι μόνο από τον τακτικό στρατό των 145.000 Ουκρανών, αλλά και από τις κατά τόπους δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας και τους απλούς πολίτες που έφτιαξαν αυτοσχέδια όπλα ή βρήκαν άλλους τρόπους να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση: σκάβοντας τάφρους, ανατινάσσοντας γέφυρες, στέλοντας μηνύματα στις ουκρανικές μονάδες πυροβολικού για τις θέσεις των ρωσικών αρμάτων που πλησίαζαν.

Μπαίνοντας στην τρίτη εβδομάδα εχθροπραξιών, η ρωσική επίθεση έχει κοπάσει. Και το μέγεθος των ρωσικών απωλειών ξεκαθαρίζει. Στις 2 Μαρτίου το Κρεμλίνο παραδέχτηκε ότι περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και άλλοι 1.500 τραυματίστηκαν. Προ λίγων ημερών, το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τον δικό του απολογισμό: συνολικά 12.000 Ρώσοι στρατιώτες “χάθηκαν” με τον αριθμό να αναφέρεται σε νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους.

Ο απολογισμός του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας βρίσκεται στη μέση των δύο άκρων. Στις 8 Μαρτίου, το Πεντάγωνο εκτίμησε ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς ανέρχονταν μεταξύ 2.000 και 4.000 νεκρών.

Σε κάθε περίπτωση, χιλιάδες θάνατοι μέσα σε 2-3 εβδομάδες στις τάξεις μιας δύναμης 200.000 στρατιωτών δυσκολεύουν τη “βιωσιμότητα” μιας πολεμικής επιχείρησης. Και ασφαλώς οι τραυματίες είναι περισσότεροι από τους νεκρούς. Οι αιχμάλωτοι ενδεχομένως ανέρχονται σε κάποιες εκατοντάδες. Οι επιζώντες των ηττημένων ρωσικών μονάδων είναι τραυματίες και ανήμποροι να συμμετέχουν σε στρατιωτικές επιθέσεις.

Το χειρότερο για τους Ρώσους είναι πως η πλειονότητα των νεκρών τους πολεμούσαν σε μονάδες πρώτης γραμμής: πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό. Περισσότεροι από τους μισούς “έπεσαν” στο μέτωπο της μάχης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι ο ρωσικός στρατός έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα. “Επομένως, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι οι χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις εξασθένησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι Ρώσοι προσπαθούν να μεταφέρουν ενισχύσεις στην πρώτη γραμμή του ουκρανικού μετώπου, ενισχύοντας τις δυνάμεις εισβολής με μονάδες από τα μετόπισθεν”, σημείωσε ο Κούπερ.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες “δεύτερης γραμμής” από τα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας, ακόμα και αν σε αυτές προστεθούν μερικές χιλιάδες Τσετσένοι και Σύροι μαχητές, δεν θα αναπληρώσουν τις δυνάμεις εισβολής.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στο ουκρανικό στρατόπεδο. Αφού έχασε 1.300 στρατιώτες στο πεδίο της μάχης κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες, ο ουκρανικός στρατός κινητοποίησε το πρώτο και το δεύτερο κλιμάκιο των εφεδρικών του δυνάμεων, που ανέρχονται συνολικά σε 150.000 στρατιώτες. Έτσι, το Κίεβο διπλασιάζει τη στρατιωτική του ισχύ.

Παράλληλα, η Ουκρανία διαθέτει αρκετό οπλισμό. Πάντοτε φύλασσε σε αποθήκες περισσότερα άρματα και πυρομαχικά από όσα διένειμε στις ταξιαρχίες της. Τα εξουδετερωμένα ουκρανικά άρματαT-72 που είδαμε στην ανατολική Ουκρανία υποδηλώνουν ότι είχαν ενεργοποιηθεί οι εφεδρικές μονάδες. Το Κίεβο διατηρούσε τα Τ-72 σε εφεδρεία και εξόπλιζε τις ενεργές ταξιαρχίες της με τα παλαιότερα -αλλά ανώτερα- άρματα Τ-64.

Τα πιο ισχυρά όπλα της Ουκρανίας -φορητά αντιαρματικά και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα- δεν βρίσκονται σε κάποια αποθήκη. Εισρέουν στη χώρα κατά χιλιάδες, μες στα κιβώτια που στέλνουν ξένοι δωρητές –  ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα απαιτούν μόνο λίγες ώρες εκπαίδευσης προκειμένου ο χειριστής τους να είναι έτοιμος να ανατινάξει ρωσικά άρματα μάχης και πολεμικά αεροπλάνα.

Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός – ή και σε μια πιο μόνιμη ειρήνη. Στο μεταξύ, είναι προφανές ότι η Ρωσία -εάν δεν χάνει- τουλάχιστον έχει σταματήσει να κερδίζει τον πόλεμο. Και τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις δυνάμεις εισβολής, καθώς το Κίεβο ανασυγκροτεί τον στρατό του πιο γρήγορα από ό,τι η Μόσχα.

Πηγή: Capital.gr

https://infognomonpolitics.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»