Η Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, σφίγγει τη Μαριούπολη η ρωσική «τανάλια» - Δεκάδες νεκροί στο Μικολάεφ


Η Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, σφίγγει τη Μαριούπολη η ρωσική «τανάλια» - Δεκάδες νεκροί στο Μικολάεφ

Ένας από τους βασικούς στόχους του Vladimir Putin στο πεδίο των μαχών επιτεύχθηκε με το Κίεβο να παραδέχεται για πρώτη φορά, πως έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που υπογραμμίζει τα ρωσικά στρατιωτικά κέρδη στο νοτιοανατολικό μέτωπο της χώρας, καθώς η «τανάλια» σφίγγει γύρω από τη Μαριούπολη.
Η παραδοχή έγινε καθώς ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε επειγόντως εκτενείς ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, προειδοποιώντας πως η Ρωσία θα χρειαστεί «αρκετές γενιές» για να ανακάμψει από τις απώλειές της στον πόλεμο.
«Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε», τόνισε σε διάγγελμά του ο Zelensky.

«Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία.
Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τόσο μεγάλες που θα της πάρει αρκετές γενιές για να ανακάμψει», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του, η ρωσική επίθεση φαίνεται να έχει σταματήσει σε πολλά μέτωπα καθώς επιβραδύνθηκε από τεχνικά προβλήματα αλλά και τη σθεναρή αντίσταση που συναντούν σε διάφορα μέτωπα οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσία αναγκάστηκε να «μεταβάλει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα ακολουθεί μια στρατηγική φθοράς», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρουν οι Financial Times.
«Αυτό είναι πιθανό να περιλαμβάνει την αδιάκριτη χρήση της δύναμης πυρός, με αποτέλεσμα αυξημένες απώλειες αμάχων, καταστροφή των ουκρανικών υποδομών και εντείνει την ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Oleksiy Arestovic δήλωσε ότι αναφέρονται νέες συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο Τσερνομπαγιέβκα, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία.
Γενική απαγόρευση κυκλοφορίας κήρυξε ο αντιδήμαρος της Ζαπορίζια για 38 ώρες, από το Σάββατο (19/3) έως το πρωί της Δευτέρας 21 Μαρτίου.

Άμεσα ειρηνευτικές συνομιλίες ζήτησε ο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, κάλεσε εκ νέου για να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.
«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε».
Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.
Ο Zelensky κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.
«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική», υποστήριξε, «πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», επέμεινε.
Στο μεταξύ, ηγέτες της Δύσης κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τη Ρωσία και προσωπικά τον V. Putin για «εγκλήματα πολέμου», κάτι που η Μόσχα απορρίπτει ως «απαράδεκτο».
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky , δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι νεκροί σε θέατρο της πόλης της Μαριούπολης που καταστράφηκε την Τετάρτη, ενώ έχουν διασωθεί πάνω από 130 άνθρωποι ως τώρα.

Επιπλέον ρωσικά στρατεύματα

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Lloyd Austin, τις επόμενες μέρες η Ρωσία πρόκειται να μεταφέρει στο μέτωπο επιπλέον στρατεύματα.
«Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι μεταφέρουν μεγάλους αριθμούς δυνάμεις πρόσφατα αλλά λόγω του γεγονότος πως έχουν σταματήσει σε ορισμένα μέτωπα, ο Putin θα θελήσει να αυξήσει τις δυνάμεις του στο πεδίο», είπε χαρακτηριστικά.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Antonio Guterres, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο πόλεμος διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των μεταφορών.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε έναν τυφώνα πείνας και την κατάρρευση του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων», σημείωσε σε δραματικούς τόνους.
Ένας από τους κύριους στόχους της επίθεσης της Ρωσίας είναι η Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που είναι περικυκλωμένη και έχει υποστεί ανελέητο βομβαρδισμό από τα ρωσικά στρατεύματα.

Πυραυλική επίθεση με τουλάχιστον 80 νεκρούς στο Μικολάεφ

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάεφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.
Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς.
Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου.
Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (19/3/2022) ο κυβερνήτης του Μικολάεφ Vitaly Kim σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες
Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης.
Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.
«Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.
Ο δήμαρχος του Μικολάεφ Oleksandr Senkevic δήλωσε, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ότι αυτή η πόλη, που αριθμούσε μισό εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βομβαρδίσθηκε από την γειτονική της περιοχή της Χερσώνας, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο.
«Ο βομβαρδισμός γίνεται με μεγάλη ταχύτητα για να ενεργοποιηθεί το σύστημα του αντιαεροπορικού συναγερμού», δήλωσε σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της Ukraïnska Pravda.
Το Μικολάεφ και η περιοχή του αποτελούν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και ρωσικών βομβαρδισμών.
Η πόλη είναι στρατηγικής σημασίας διότι είναι ο τελευταίος κόμβος πριν από την Οδησσό.
sonic.JPG
mikol.jpg
Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Χιλιάδες άνθρωποι στην πόλη - η οποία είχε πληθυσμό 460.000 προπολεμικά
 - αναγκάστηκαν να ζουν σε καταφύγια, στερούνται ηλεκτρισμού, θέρμανσης και υπηρεσιών επικοινωνίας, με τα τρόφιμα και το νερό να τελειώνουν.
Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε το κεντρικό δημοτικό θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο από εκατοντάδες πολίτες.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 130 άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια, αλλά εκατοντάδες αγνοούνται και ενδέχεται να βρίσκονται ακόμα στο κτίριο.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στους Ρώσους τον έλεγχο ολόκληρης της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας, αποκόπτοντας την Ουκρανία από έναν κρίσιμο αγωγό προς τη Μαύρη Θάλασσα και επιτρέποντας στη Μόσχα να σχηματίσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κατάφεραν εν μέρει στο θέατρο του Ντόνετσκ, να στερήσουν προσωρινά την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα από την Ουκρανία».
«Το καθήκον μας είναι να μην τους επιτρέψουμε να αποκτήσουν έδαφος σε αυτά τα σύνορα, γιατί τότε θα είναι πολύ δύσκολο να τους διώξουμε», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος Oleksandr V Danylyuk,
«Το ελάχιστο καθήκον για τη ρωσική πλευρά». . . καταλαμβάνει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και τον έλεγχο του συστήματος ύδρευσης για τη χερσόνησο, μαζί με την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κατάστασης στο Κίεβο», πρόσθεσε.
Πολυώροφα κτίρια και πολυκατοικίες έχουν διαλυθεί, ενώ οι νεκροί συχνά θάβονται σε ομαδικούς τάφους, ενώ παραμένουν σε ακάλυπτους χώρους και πτώματα που δεν έχουν ακόμα περισυλλεχθεί.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 18/3 ότι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από τη Μαριούπολη και ότι εχθροπραξίες διεξάγονταν στο κέντρο της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα βομβαρδίστηκε νοσοκομείο όπου λειτουργούσε μαιευτήριο, με ασθενείς να βγαίνουν στους δρόμους για να σωθούν, αλλά και θέατρο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κατηγορεί το Κίεβο ότι τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι το διαψεύδουν.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι στη Μαριούπολη αναφέρουν ότι 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις την 24η Φεβρουαρίου.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέσκ δήλωσε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να διαφύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πεζή ή με κομβόι ΙΧ αυτοκινήτων, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται αυτοί που μένουν πίσω.
map_8.jpg
bbb1.png
Πάντως, υπό το αδιάκοπο σφυροκόπημα των βομβαρδισμών των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό το στρατηγικό λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κάτοικοι, που βρίσκονται τώρα στη Ζαπορίζια, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μπόρεσαν να φύγουν αφού χρειάστηκε να λιώσουν χιόνι για να πιουν νερό και να μαγειρέψουν υπολείμματα τροφίμων χρησιμοποιώντας ξύλα για να τραφούν, λόγω έλλειψης πόσιμου νερού και προμηθειών τροφίμων.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε σε μήνυμα του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων και των περιοχών που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις – όπως π.χ. στο Κίεβο – δυνάμεις του έχουν περάσει στην αντεπίθεση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko υποστήριξε χθες (18/3) ότι περιμένει μια άγρια επίθεση, αντίστοιχη με αυτή στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο.
bbb2.png

ΟΗΕ: Στους 847 οι νεκροί άμαχοι

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε το Σάββατο (19/3/2022) ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από εκρηκτικό πολεμικό υλικό, όπως βομβαρδισμούς από βαρύ πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, καθώς και πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το OHCHR.
Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος από τότε που το OHCHR, το οποίο διαθέτει μεγάλη ομάδα παρακολούθησης στη χώρα, δεν έχει ακόμη μπορέσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ουκρανία- γενική εισαγγελία: Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 112 παιδιά στον πόλεμο, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας .
Η εισαγγελία ανέφερε μέσω Telegram ότι άλλα 140 παιδιά έχουν τραυματιστεί.
Σημειώνεται ότι το Reuters δεν μπορούσε άμεσα να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
Η Ουκρανία έχασε την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, σφίγγει τη Μαριούπολη η ρωσική «τανάλια» - 80 νεκροί στο Μικολάεφ

2_254.JPG
Ουκρανική έκκληση στην Κίνα

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία.
«Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει την σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα», έγραψε στο Twitter ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με την Μόσχα.

Υπερηχητικός πύραυλος - «στιλέτο»

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο (19/3/2022) ότι χρησιμοποίησε τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal για να χτυπήσει στόχο στην Ουκρανία για πρώτη φορά, ισχυριζόμενος ότι έπληξε μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών στα δυτικά της χώρας.
«Το πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκευση πυραύλων και πυρομαχικών αεροσκαφών των ουκρανικών στρατευμάτων στο Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Igor Konashenkov.
3_182.JPG
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, ο Kinzhal είναι ένας πύραυλος με πυρηνική ικανότητα που εκτοξεύεται από τον αέρα και είναι ένα από τα όπλα της «επόμενης γενιάς» που παρουσίασε ο Putin το 2018.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

4_124.jpg
Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.
5_69.jpg
Podolyak (Ουκρανία) προς Labrecht (ΥΠΑΜ Γερμανίας): Μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις που ενθαρρύνουν τις ρωσικές σφαγές

Οι ευρωπαικές δηλώσεις περί μη παρέμβασης στην Ουκρανία και μη απαγόρευσης πτήσεων, ενθαρρύνουν τις ρωσικές σφαγές έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο Mikhailο Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelenksy.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η Γερμανίδα υπουργός Αμύνης Labrecht δήλωσε ανοιχτά: "Το ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβει στη σύγκρουση και δεν θα δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία".
Κάθε τέτοια δήλωση από Ευρωπαίους πολιτικούς ενθαρρύνει τη Ρωσία να σφάζει στην Ουκρανία.
Αν δεν αναγνωρίζετε τον πόλεμο και φοβάστε τον Putin, τουλάχιστον μην κάνετε προκλητικές δηλώσεις», σημείωσε.

Ουκρανία - δήμαρχος του Κιέβου: Νεκροί 200 άμαχοι - Να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

Έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, απηύθυνε ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitali Klitschko.
«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται στις 19/3 και πρόσθεσε πως «είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας, αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».
Σύμφωνα με τον Vitali Klitschko, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι, ενώ παραμένουν στην πόλη περίπου 2 εκατ. κάτοικοι.
«Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας, αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», τόνισε και πρόσθεσε πως «το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Putin χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς».

kyiv_1.JPG
kyiv_2.JPG

Πάνω από 3,3 εακτομμύρια πρόσφυγες

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας.
«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να φεύγουν διότι φοβούνται τις βόμβες, τις αεροπορικές επιδρομές και τις τυφλές καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Filippo Grandi.
«Η βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπορεί να βάλει τέλος στον φόβο.
Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο τερματισμός του πολέμου».
Το 90% των ουκρανών προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών μπορούν να επιστρατευθούν και οφείλουν να παραμείνουν στην χώρα τους.
Έξι στους δέκα ουκρανοί πρόσφυγες διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία.
Ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών που έχει φθάσει μέχρι σήμερα στην χώρα έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Περί τις 500.000 Ουκρανοί έχουν φθάσει στην Ρουμανία, στους οποίους περιλαμβάνονται πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα της Ουκρανίας με την Μολδαβία και κατευθύνθηκαν προς την Ρουμανία.
Τα σύνορα με την Μολδαβία, τα πλησιέστερα στην Οδησσό, έχουν διασχίσει περισσότεροι από 350.000 ουκρανοί πρόσφυγες, οι οποίοι κατευθύνονται μέσω του μολδαβικού εδάφους προς άλλες χώρες.
Περί τις 300.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία, 240.009 Ουκρανοί κατευθύνθηκαν προς την Σλοβακία, περί τις 185.000 στην Ρωσία και 2.500 στην Λευκορωσία.

https://www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»