Συνάντηση σήμερα της κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τις επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»,

 


Συνάντησα σήμερα τις επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», γυναίκες που διακρίνονται σ’ ένα πεδίο, το οποίο επί αιώνες θεωρήθηκε «ανδρικό» παρά τη σημαντική γυναικεία παρουσία στην εξέλιξή του. Συνάντησα επίσης νεαρά κορίτσια, μαθήτριες που αγαπούν τη φυσική και τα μαθηματικά και εμπνέονται από το παράδειγμα των πρωτοπόρων γυναικών της επιστήμης, από την αφοσίωσή τους στην έρευνα, από το καινοτόμο και τολμηρό τους πνεύμα. Με γέμισε αισιοδοξία η πίστη με την οποία προσέρχονται στην έρευνα και η αποφασιστικότητά τους, παρότι δεν αγνοούν τις ανισότητες που επικρατούν στον χώρο, με συνέπεια την υποεκπροσώπηση του φύλου τους κυρίως σε ό,τι αφορά τη στελέχωση διευθυντικών θέσεων στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τα μαθηματικά και την έρευνα αιχμής. Είναι μακρύς ο δρόμος που έχει διανυθεί από τότε που η πυρηνική φυσικός Λίζε Μάιτνερ δεν βραβεύτηκε με το Νόμπελ, ενώ προκρίθηκε αντ’ αυτής ο στενός της συνεργάτης Ότο Χαν για την ανακάλυψη της «πυρηνικής διάσπασης», ή από την εποχή που φυσικοχημικοί όπως η Ρόζαλιντ Φράνκλιν, με τόσο σημαντική συνεισφορά στην ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, θα υποσκελίζονταν από άνδρες. Είναι απολύτως ενδεικτικό ότι το Νόμπελ Φυσικής έχει απονεμηθεί μόνο σε τέσσερις γυναίκες και στις δύο απ’ αυτές εντελώς πρόσφατα, το 2018 στη Ντόνα Στρίκλαντ και το 2020 στην Αντρέα Γκεζ.
Μένει λοιπόν να γίνουν πολλά, ώστε να διευκολύνουμε την πλήρη και ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την καινοτομία. Να κατανοήσουμε, πρώτα απ’ όλα, ότι η δυναμική τους συμμετοχή και σ’ αυτά τα πεδία μόνο να συμβάλλει στην πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας μπορεί. Να παραμερίσουμε τα κοινωνικά στερεότυπα στον τομέα της εργασίας και ό,τι εμποδίζει την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών. Να αναγνωρίσουμε έμπρακτα τον ρόλο τους στην προαγωγή των θετικών επιστημών και να τον ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, ώστε τα λαμπρά κορίτσια που είδα σήμερα, και τόσα άλλα σ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»