Ουκρανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την τρίτη μέρα του πολέμου

 

Πόσο καιρό μπορεί να αμυνθεί το Κίεβο από τα ρωσικά στρατεύματα; Πόσοι πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους; Θα εξαιρεθεί τελικά η Ρωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT;

Την τρίτη ημέρα του ρωσικού επιθετικού πολέμου, αναφέρονται οδομαχίες και πυρά πυροβολικού από το Κίεβο. Προφανώς, τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν ακόμη διεισδύσει πλήρως στην ουκρανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, επρόκειτο για ρωσικές «ομάδες δολιοφθοράς».

Ουκρανοί στρατιώτες πολέμησαν με Ρώσους μαχητές το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Νίκης, έναν από τους κύριους δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με μη επαληθεύσιμες ουκρανικές πληροφορίες, τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν. Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε ότι συνολικά ο αριθμός  των Ουκρανών αμάχων που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 198.

Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σκληρές μάχες 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Εκεί, οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να αναπτύξουν αλεξιπτωτιστές. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εδώ βρίσκονται τα περισσότερα από τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν στην επίθεση στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρο Ζελένσκι λέει ότι περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν προχωρήσει τώρα στην Ουκρανία.

Η Ρωσία λέει ότι κατέλαβε την πόλη Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δέχτηκαν πυρά με πυραύλους κρουζ το βράδυ του Σαββάτου. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, βάσει πληροφοριών πληροφοριών, ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη αποκτήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εναέριου χώρου.

Αντιδράσεις στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπερασπιστούν τη χώρα σε βίντεο το πρωί του Σαββάτου. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν νέες παραδόσεις όπλων από το εξωτερικό. «Όπλα και εξοπλισμός από τους εταίρους μας είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Πρόσφυγες

Η Ρωσία θέλει να συνεχίσει την επίθεση στην Ουκρανία ανεξάρτητα από τις διεθνείς κυρώσεις. Οι κυρώσεις δεν θα εκτροχιάσουν την κυβέρνηση από την πορεία της, λέει ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η χώρα του δεν χρειάζεται διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 100.000 Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες μετά τη ρωσική επίθεση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βαρσοβίας, 100.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Πολωνία.

Συζήτηση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift

Η αρνητική στάση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς απέναντι στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο SPD. Η πρόεδρος της νεολαία Juso του SPD, Τζέσικα Ρόζενραλ, ζήτησε  να ανοίξει ο δρόμος για αυτήν την ιδιαίτερα σκληρή κύρωση.

Στην ΕΕ, η Ιταλία και η Κύπρος έχουν προφανώς εγκαταλείψει την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει πλήρως τη θέση της ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του SWIFT.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έγραψε το Σάββατο στο Twitter ότι η χώρα του δεν θα ήταν αντίθετη στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη SWIFT.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τον διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι θα συμφωνούσε να αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει όλες τις κυρώσεις της 

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»