Η Τουρκία χαρακτηρίζει για πρώτη φορά ως ''πόλεμο'' την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Τουρκία χαρακτηρίζει για πρώτη φορά  ως ''πόλεμο'' την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Τουρκία αποκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία "πόλεμο" την Κυριακή, σε μια αλλαγή ρητορικής που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον περιορισμό της ναυτικής διέλευσης της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε καιρό πολέμου ή σε περίπτωση απειλής.

Ισορροπώντας μεταξύ των δυτικών της δεσμεύσεων και των στενών δεσμών της με τη Μόσχα, η Άγκυρα δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι την Κυριακή δεν είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση ως πόλεμο.

"Την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για την άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός", ανέφερε στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, δήλωσε ότι "γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολέμου στην περιοχή μας" και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

Το Κίεβο απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να εμποδίσει τη διέλευση άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, από την οποία η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις επιθέσεις της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.

Όμως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει του Μοντρέ να επιστρέψει τα πλοία στη βάση τους, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Οποιοδήποτε υπερβολικό βήμα κατά της Μόσχας θα μπορούσε να βλάψει τις σχετικές με την ενέργεια εισαγωγές αλλά και εμπορευμάτων και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής. 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»