Όλοι 'κλαίνε' για την δολοφονία του 19χρονου κανείς όμως δεν τολμά να σπάσει αυγά

 

rakintzis

 

Όλο το Πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την τραγική δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του μόλις 19 χρονών νεαρού Άλκη, χωρίς καμιά απολύτως ούτε καν ασήμαντη αφορμή, όπως πολλές φορές συμβαίνει, σε μια φανατική εκδήλωση οπαδικού (νεολογισμός που επικράτησε) χουλιγκανισμού από υπόδικο και σεσημασμένο 23χρονο αλβανικής καταγωγής που κατάφερε με μίσος τυφλό δολοφονικό πλήγμα κατά ανύποπτου οπαδού αντίπαλης ομάδας. Ο δράστης συνελήφθηκε τάχιστα από την Αστυνομία και καταδικάσθηκε για άλλα αυτόφωρα αδικήματα, ενώ συνελήφθησαν ακόμα 8 άτομα, κατά δε πληροφορίες ένας διέφυγε ήδη στην Αλβανία, από όπου δεν μπορεί να εκδοθεί και η ανάκριση συνεχίζεται με πιθανή διεύρυνση του κύκλου των υπόπτων και του βαθμού συμμετοχής εκάστου στο έγκλημα.

 

Με αφορμή το στυγερό αυτό έγκλημα η Αστυνομία πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ελέγχους σε 13 λέσχες συνδέσμων φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων, όπου κατά πληροφορίες προέκυψαν ευρήματα πρόσφορα για οπαδική βία και αντιπαλότητα, την ύπαρξη όμως της ποινικής ευθύνης για αυτά, που κανείς δεν αναλαμβάνει, θα προσδιορίσει η δικαστική έρευνα.

 

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κατά αύξουσα πρόοδο σημειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα όμως στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις οπαδών αντιπάλων κυρίως ποδοσφαιρικών αθλητικών ομάδων με περιστατικά οπαδικής βίας, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο με θανατηφόρα κατάληξη. Τις περισσότερες φορές η Αστυνομία ήταν απλώς θεατής των συνήθως μετά τον αγώνα συγκρούσεων μετά βιαιοτήτων και δεν επενέβαινε κατόπιν άνωθεν εντολών, όπως έχει καταγγελθεί. Ακόμα και στη περίπτωση που υπήρχαν κάποιες προσαγωγές υπόπτων για άδικες πράξεις, συνήθως μόνο μία στις εκατόν κατέληγαν στη σύλληψη και παραπομπή στη δικαιοσύνη, χωρίς ποτέ να διερευνηθεί ή ορθή άσκηση από την αστυνομία της διακριτικής αυτής εξουσίας.

 

Η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τα παραπάνω αδικήματα ως συνήθεις εγκληματικές πράξεις και τις εκδικάζει μετά αλλεπάλληλες αναβολές εντός των ορίων της παραγραφής, όπως συνέβη με τον παραπάνω δράστη που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπόδικος για οπαδική βία από το 2017, αλλά και αρκετά αδικήματα, κατόπιν των αφειδώς διδόμενων αναβολών πολλές φορές για κώλυμα δικηγόρου, έχουν υποκύψει σε παραγραφή. Η αθλητική δικαιοσύνη, όπως όλοι οι θεσμοί και οι ανεξάρτητες αρχές, διανύουν ένα κύκλο ζωής και στο τέλος του οποίου θεσπίζεται ένας καινούργιος μηχανισμός στη θέση τους.

 

Η αποτρόπαια δολοφονία του Άλκη με τις συνθήκες που έγινε, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, κυρίως στη νεολαία της Θεσσαλονίκης, που την εξέφρασε με εκδηλώσεις λαϊκής συμπαράστασης και προσκυνήματος στον τόπο του εγκλήματος, εκδηλώσεις από αθλητικούς κύκλους για να διατηρηθεί η μνήμη του και φραστικές καταδίκες, με αόριστες υποσχέσεις χωρίς συγκεκριμένα μέτρα από αρμόδιους, ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν, που κανένας δεν τις πιστεύει, γιατί τις είχαμε ακούσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν.

 

Το μόνο που μας δίνει κάποια ελπίδα είναι η υπόσχεση των νέων ανθρώπων και αγνών φιλάθλων ότι δεν θα επιτρέψουν τέτοιες συμπεριφορές, αλλά δεν γνωρίζω ούτε τις δυνατότητές τους ούτε τη δύναμη αντιστάσεώς τους σε οργανωμένα συμφέροντα, που υποδαυλίζουν τον οπαδικό φανατισμό για ίδιον όφελος, γιατί γύρω από τον επαγγελματικό αθλητισμό, εκτός του ότι διακινούνται πάρα πολλά χρήματα και απασχολείται άμεσα και έμμεσα πλήθος ατόμων, είναι ένας χώρος με πολλές όψεις, ακόμα και σκοτεινές, που παρέχει πολλές δυνατότητες σε πολλά πεδία ακόμα και για συμμετοχή στη πολιτική ζωή, με άφθονα παραδείγματα.

 

Ο οπαδικός φανατισμός, που για κάποιους έχει μορφή ειρηνικής θρησκείας, διαφέρει του χουλιγκανισμού που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ικανοποίηση κάποιων ενστίκτων με τη χρήση βίας και με ομαδικές καταστροφές από μη πραγματικούς φιλάθλους με την ευκαιρία αθλητικών εκδηλώσεων. Συνήθως, οι χούλιγκαν δρουν ομαδικά, οργανωμένα και συντονισμένα από κάποια γνωστά-άγνωστα κέντρα, που τους χρηματοδοτούν, τους καλύπτουν και τους παρέχουν παντός είδους προστασία. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Αττική έχουν καταγραφεί 300 χούλιγκαν και ενδεχομένως να υπάρχει όσμωση με τους αντιεξουσιαστές και ποινικούς εγκληματίες.

 

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, που πρωτοεμφανίσθηκε στην Αγγλία και επεκτάθηκε διεθνώς, είχε καταπολεμηθεί αποτελεσματικά από την κυβέρνηση Θάτσερ, ενώ το ίδιο συνέβη και σε άλλες ευνομούμενες χώρες. Στη χώρα μας, όμως, ενώ έγινε το 2006 σχετική προσπάθεια με τον νόμο περί αθλητισμού του τότε Υπουργού Ορφανού, το 2008 η Πολιτεία υπέκυψε στις πιέσεις, ακόμα και διεθνείς, και τον κατήργησε, έκτοτε δε παρά τα εκατοντάδες με βιαιοπραγίες αιματηρά επεισόδια καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε, ούτε πρόκειται, να θεσπίσει και να εφαρμόσει σχετικό αποτελεσματικό νόμο, ώστε να αποτρέπονται τα έκτροπα. Χαρακτηριστικό του homo hooligans είναι η υπερβάλλουσα θρασύτητα σε συνδυασμό με το αίσθημα ασυλίας που πηγάζει από την έμμεση διασύνδεσή τους με ισχυρούς παράγοντες, την ανοχή της κοινωνίας που ποτέ δεν αναρωτήθηκε ποιος πληρώνει το κόστος των καταστροφών, και από την ατιμωρησία που παρέχουν τα δικαστήρια κατ’ εφαρμογή επιεικών διατάξεων του νέου Π.Κ., όπως κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες προκύπτει από τις ελάχιστες καταδίκες με αναστολή που τους επιβλήθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Είναι γεγονός ότι με τους επιεικείς νόμους των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα του νέου Π.Κ., ενόσω ο Υπουργός Δικαιοσύνης διστάζει να τροποποιήσει μη λειτουργικές για τη πάταξη της εγκληματικότητας διατάξεις, τα χέρια της Αστυνομίας και της Εισαγγελίας είναι δεμένα για να αντιμετωπίσουν αυτεπάγγελτα και προληπτικά την αγοραία θρασύτητα και εγκληματικότητα των χούλιγκαν και άλλων αντικοινωνικών ατόμων.

 

Μετά την ειδεχθή δολοφονία του Άλκη, η Αστυνομία και ο Εισαγγελεύς της Θεσσαλονίκης και ο Εισαγγελεύς του Α.Π., με εγκύκλιό του, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κατασταλτικά βάση της κείμενης νομοθεσίας τα φαινόμενα του χουλιγκανισμού, ιδίως με τον έλεγχο των λεσχών των συνδέσμων φίλων. Δεν γνωρίζω τη νομική μορφή έχουν οι σύνδεσμοι φιλάθλων, αν όμως είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μόνο η δικαιοσύνη με αίτηση της εποπτεύουσας αρχής (ποιας) μπορεί να παύσει τη λειτουργία τους, αν όμως είναι απλή ένωση προσώπων, ελέγχονται για ποινικά αδικήματα μόνο αυτοί που εμφανίζονται ότι την εκπροσωπούν, που συνήθως είναι αχυράνθρωποι και όχι τα αφεντικά.

 

Συνεπώς για το θέμα της λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων, αλλά κυρίως για τον τρόπο χρηματοδότησής τους επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση, με μηχανισμούς πραγματικού και όχι εικονικού ελέγχου, γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει και ο χουλιγκανισμός έχει εισβάλλει και κυριαρχεί στις γειτονιές, ιδίως της Θεσσαλονίκης, με τη διασπορά αδιόρατου φόβου.

 

Αντικείμενο συζητήσεων αποτελεί η δικαστική μεταχείριση του δράστη και των συμμέτοχων και ποια ποινή θα τους επιβληθεί. Σαφώς, η κατηγορία θα είναι για τον δράστη ανθρωποκτονία από πρόθεση με ειδεχθή τρόπο, που σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του Π.Κ. τιμωρείται με ισόβια, αλλά εφόσον είναι 23ων χρονών, θεωρείται άτομο νεαρής ηλικίας και θα του επιβληθεί σύμφωνα με το άρθρο 131 Π.Κ. ποινή μειωμένη με ανώτατο όριο φυλάκιση 20 ετών, που σημαίνει με ευεργετικό υπολογισμό της ποινής στα 8 χρόνια μπορεί να απολυθεί των φυλακών με υφ’ όρον απόλυση. Με το άρθρο 131 του παλιού Π.Κ. χορηγείτο το ελαφρυντικό της νεαρής ηλικίας σε άτομα που δεν είχαν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του, αλλά με το νέο Π.Κ. το όριο ανέβηκε στο 25ο έτος. Νομίζω όμως ότι είναι παράλογο να θεωρεί ο νόμος άτομα άνω του 21ου έτους, ότι έχουν ελλιπή ανάπτυξη της προσωπικότητας και ταυτόχρονα ο νόμος να χορηγεί το δικαίωμα ψήφου σε άτομα που συμπλήρωσαν το 17ο έτος.

 

Φοβάμαι ότι η ειδεχθής δολοφονία του Άλκη γρήγορα θα ξεχαστεί και ούτε θα ληφθεί κανένα αποφασιστικό μέτρο για τον περιορισμό του χουλιγκανισμού και της εγκληματικότητας, γιατί κανένας αρμόδιος υπουργός, για τον φόβο του πολιτικού κόστους, για μη να χαθούν οι ψήφοι των οπαδών των ομάδων, δεν τολμά να σπάσει αυγά. Άλλωστε, οποιαδήποτε πρόταση για τη βελτίωση της παραπάνω απαράδεκτης κατάστασης που απαιτεί λήψη μέτρων χρειάζεται σταθερή πολιτική βούληση, που διαχρονικά δεν υπάρχει.

 

Πηγή: Capital.gr, του Λέανδρου Ρακιντζή

https://apotis4stis5.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»