TOYΡKIA

To Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ενέκρινε τις αλλαγές στην «Κόκκινη Βίβλο», έγγραφο που αποκαλείται και «μυστικό Σύνταγμα» και καταγράφει τη πολιτική εθνική ασφαλείας της χώρας με βάση την αμυντική δομή, τις εσωτερικές και τις εξωτερικές απειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως υπ΄αριθμόν 1 εσωτερική απειλή αναφέρεται η δράση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ενώ διεγράφη ο όρος «θρησκευτικός φανατισμός» που παρέπεμπε στην αυξανόμενη επιρροή των Ισλαμιστών στη χώρα.
Οι νέες αποφάσεις αφορούν την Ελλάδα σε δύο σηµεία. Πρώτον, δεν αναφέρεται πια ως εξωτερική απειλή για την Τουρκία. «Η αρχή των µηδενικών προβληµάτων µε τους γείτονες µπαίνει και στο δόγµα εθνικής ασφάλειας», σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφηµερίδα Zaman καθώς πλέον η Ελλάδα μαζί με το Ιράν, το Ιράκ και τη Ρωσία δε θεωρούνται εξωτερικές απειλές για τη Τουρκία.
Το δεύτερο σηµείο είναι η διατήρηση του «casus belli» (αιτία πολέµου) στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα έξι ναυτικά µίλια στα δώδεκα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal «η δυνατότητα της Ελλάδας να προκαλέσει πόλεμο στο Αιγαίο και να απειλήσει στρατιωτικά την Τουρκία θεωρείται μικρότερης πιθανότητας» ενώ η Hurriyet παρατηρεί ότι η άρση του casus belli µπορεί να αποφασιστεί µόνο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Μία σημαντική παράμετρος που αναφέρεται στην «Κόκκινη Βίβλο» είναι η εξέλιξη του δημογραφικού της χώρας όπου επισημαίνεται ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα για τις γεννήσεις κάθε χρόνο η Τουρκία δεν θα διαθέτει στο μέλλον το ανθρώπινο δυναμικό για να διατηρήσει το ρυθμό της οικονομικής της ανάπτυξης για αρκετό χρονικό διάστημα. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, στο κυβερνοπόλεμο και την κλιματική αλλαγή.
Στη πολύωρη συνεδρίαση υπό το πρόεδρο Gul συµµετείχε για πρώτη φορά και ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Isik Kosaner που ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο. Στην ατζέντα της συνεδρίασης συμπεριλήφθηκαν επίσης, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ, η συγκρότηση του τριμερούς μηχανισμού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ιράκ, οι εξελίξεις στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και η πρωτοβουλία της Άγκυρας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Πακιστάν.
Σχετικό δημοσίευμα: Η νέα «Κόκκινη Βίβλος» και η αναβάθμιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»