ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ;





Αυτά τα δύο θέματα προβάλλονται σήμερα μάλλον πιο συχνά απ’ όλα τα άλλα από τα παγκόσμια ΜΜΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας των 28 χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έγινε στις Βρυξέλλες.

Το φόρουμ αυτό ήταν αφιερωμένο βασικά στη συζήτηση της νέας στρατηγικής αντίληψης του συνασπισμού, που προβλέπεται να εγκριθεί στην επικείμενη τον Νοέμβριο συνάντηση Κορυφής στη Λισαβόνα όμως ακριβώς για αυτό το κυριότερο θέμα μιλούν αυτές τις μέρες σπανιότερα και πολύ λιγότερα.Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει τίποτα το μυστικό σε τέτοια προβολή των αποτελεσμάτων της συνάντησης στις Βρυξέλλες. Τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο προαναφερόμενο θέμα – και συγκεκριμένα η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας και η προσέλκυση της Ρωσίας στη Συμμαχία- περιέχουν, όπως θα έλεγε κανείς, κάτι το νέο και κάτι το συγκεκριμένο.

Η ιδέα για ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στη Συμμαχία εκφράστηκε αυτές τις μέρες στις σελίδες του Rheinische Post και από τον πρώην Υπουργό ΄Αμυνας της Γερμανίας Φόλκερ Ρούε (Volker Ruhe). Η πρόταση αυτή πραγματικά είναι συγκεκριμένη, όμως, κάθε άλλο παρά είναι νέο.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτή την πρόταση. Το ίδιο συγκεκριμένη, τουλάχιστον επιφανειακά, φαίνεται και η πρόταση που υποβλήθηκε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για τη δημιουργία μαζί με τη Ρωσία πανευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Το κακό όμως είναι, όπως είχαν δηλώσει επανειλημμένα τόσο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο μόνιμος αντιπρόσπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν, ότι για την Μόσχα δεν είναι τελείως κατανοητό σε τι της προτείνουν να συμμετέχει. Γίνεται λόγος, όπως είπε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας από το Βανκούβερ ως το Βλαντιβοστόκ, κάτι που θα σύνδεε το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ με το νατοϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και τα εθνικά συστήματα συμπεριλαμβανομένου και του ρωσικού, ενώ όμως δεν γίνεται λόγος προς το παρόν για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο γνωστός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Λιτόβκιν, υπεύθυνος συντάκτης της «Ανεξάρτητης στρατιωτικής επιθεώρησης» βλέπει αρκετά απαισιόδοξα αυτές τις προτάσεις. «Προς το παρόν ακούω μόνο λόγια που απευθύνονται προς τη Ρωσία για τις προθέσεις προσέλκυσής της στις υποθέσεις της ευρωατλαντικής κοινότητας, ενώ δεν βλέπω όσοδήποτε συγκεκριμένα έργα.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας προσκαλώντας στη δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δηλώνει ταυτόχρονα ότι τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα θα παραμείνουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Για πιο σκοπό; Η Γαλλία και η Μ. Βρετανία που είναι μέλη του ΝΑΤΟ έχουν πυρηνικά όπλα. Συνεπώς τα αμερικανικά όπλα θα προορίζονται για τον εκφοβισμό της Ρωσίας.Τι θα γίνει, λοιπόν, με την μελλοντική ανανεωμένη στρατηγική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας; Είναι γνωστό, όπως παρατήρησε η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», ότι το κείμενο της νέας αντίληψης της συμμαχίας είναι διατυπωμένο σε 11 σελίδες.

Είναι επίσης γνωστό, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ που έχει ιδιαίτερο πάθος για το Ίντερνετ ανακοίνωσε, ότι η Συμμαχία σχεδιάζει να πολεμά στο μέλλον και στο κυβερνοχώρο. Μα τι προβλέπεται στις υπόλοιπες 10 σελίδες; Αυτό, όπως παρατήρησε ένας από τους διπλωμάτες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αποτελεί «απόρρητο μυστικό».

Η ηλεκτρονική ορολογία «ΝΑΤΟ-3.0» που επινοήθηκε από τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όπως γράφει η εφημερίδα «Der Standard», μπήκε ήδη στο πολιτικό λεξιλόγιο. Γίνεται λόγος για κάποιο «τρίτο μοντέλο» της Συμμαχίας. Τα πρώτα δύο μοντέλα ανήκουν στην «ψυχροπολεμική εποχή» και την περίοδο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Μήπώς αυτή η νέα εκκεντρική λέξη θα προσφέρει πραγματικά κάτι το καινούργιο στη στρατηγική του συνασπισμού;


greek-ruvr.ru


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»