ΑΝΤΕΡΣ ΦΟΓΚ ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ ''ΚΑΝΤΕ ΔΙΑΛΟΓΟ,ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΑΤΟ''


i
Quantcast

Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μιλάει στο «Βήμα» για το Σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ και την αντιπυραυλική ασπίδα Απαισιόδοξος ως προς την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων αλλά και αποφασισμένος να επιτύχει «πολιτική λύση» στην εμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ- Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζεται ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ περιγράφει το «πακέτο προτάσεων» που έχει καταθέσει ώστε να δελεαστεί η Τουρκία να πάψει να εμποδίζει τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας της Ατλαντικής Συμμαχίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θεωρεί ότι η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να συμβεί αυτό. Αποφεύγει επίσης να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα στο Αιγαίο. Και αποκαλύπτει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει πλέον να πάψει να είναι απλώς μια στρατιωτική συμμαχία, αλλά να μετεξελιχθεί σε «συμμαχία ασφαλείας».


«Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει ως έχει» σημειώνει ο κ. Ράσμουσεν. «Οι αποφάσεις επί της διεύρυνσης λαμβάνονται με ομοφωνία. Δεν έχω πάντως ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιθανή μια λύση ως τη Σύνοδο της Λισαβόνας» εκτιμά. Η συνεργασία ΝΑΤΟ- ΕΕ απασχόλησε ιδιαίτερα τον 57χρονο δανό πολιτικό- ο οποίος διαθέτει και προσωπική σελίδα στο Facebook, διαφημίζοντας την αγάπη του για το τζόκινγκ- στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα και τον υπουργό Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο.
«Εχω προτείνει συγκεκριμένο πακέτο. Οσον αφορά την ΕΕ» τονίζει «έχω κατ΄ αρχήν προτείνει ότι θα πρέπει να προωθήσει συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας.Το δεύτερο σημείο είναι μια συμφωνία ασφαλείας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.Και το τρίτο είναι η ΕΕ να επιτρέψει πιο ενεργό συμμετοχή μη κρατών-μελών της (σ.σ.:Τουρκία) στην Κοινή Πολιτική Ασφαλείας και Αμυνας. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία θα πρέπει να αποδεχθεί de facto ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος». Σημαίνει αυτό ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο; «Το τρυκ είναι να βρούμε έναν τρόπο που δεν θα περιλαμβάνει το ζήτημα της επίσημης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι άλλο θέμα» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Επίσης ο κ. Ράσμουσεν απεδείχθη πολύ… διαβασμένος όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα το ΝΑΤΟ να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία εκτόνωσης της έντασης κυρίως στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. «Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος για βιώσιμη λύση στα προβλήματα αυτά είναι να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ελλάδος- Τουρκίας.Το πολιτικό περιβάλλον και το περιβάλλον ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών έχει βελτιωθεί. Εχουμε όμως ως αρχή να μην παρεμβαίνουμε» υπογράμμισε.
Μια παγκόσμια συμμαχία ασφαλείας
«Τ ο στρατηγικό δόγμα θα περιγράφει τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ από στρατιωτική συμμαχία σε συμμαχία ασφαλείας» επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Ράσμουσεν. «Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους σημαντικούς εταίρους. Ας πούμε, στο Αφγανιστάν, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα αν δεν συνεργαστούμε με το Πακιστάν. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειώσουμε την ένταση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας. Και όλοι ξέρουμε τον σημαντικό ρόλο της Κίνας. Θα χρειαστούμε επίσης διάλογο με χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία».
Παράλληλα αναμένεται δραστική μείωση στρατηγείων και προσωπικού. Θα επηρεάσει αυτό την Ελλάδα, ίσως και την Τουρκία; «Στη Σύνοδο της Λισαβόνας δεν πρόκειται να αποφασίσουμε επί της γεωγραφίας της νέας δομής διοίκησηςαλλά για το ποια είναι η ιδανική δομή. Σκοπεύουμε να μειώσουμε τον αριθμό των θέσεων από περίπου 13.000 που είναι σήμερα σε κάτω από 9.000. Αναλογικά θα μειωθούν και τα στρατηγεία» εξηγεί, χωρίς να εξειδικεύσει. Κρίσιμο για τις σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας είναι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. «Η αντιπυραυλική ασπίδα αποτελεί εξαιρετικό πλαίσιο για τη διεύρυνση της συνεργασίας μας με τη Ρωσία, τόσο από στρατιωτικής απόψεως, διότι θα κάνει το σύστημα πιο αποτελεσματικό, όσο και από πολιτικής, διότι θα καταδείξει ότι η ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας» παρατηρεί.
πηγη

National Pride

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»