TI ΕΛΕΓΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στις 30 Απριλίου, μόλις λίγες μέρες πριν την ψήφιση του Μνημονίου, απαντούσες στον Αλέξη Τσίπρα: “Δε μας φταίει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επειδή για χρόνια είχε ασκηθεί η πολιτική της απύθμενης και προκλητικής σπατάλης και διαφθοράς“. Μετά τη χθεσινή παράσταση στη Βουλή που έδωσες με μπροστάρη το «νεοκόρο του Ναού της Δημοκρατίας» Φ. Πετσάλνικο, σε ρόλο «ατιμασμένης παρθένας», ξεπέρασες κάθε πρόσφατο ρεκόρ γελοιότητας. Καλύτερα να μασάς κύριε Παπανδρέου, γιατί μία απλή έρευνα στο δικό σου το site, αποκαλύπτει εύκολα το πόσο πρωταρχικό θέμα υπήρξε η συστημική διαφθορά, από την κορφή έως τα νύχια, στην εκστρατεία σου στο εξωτερικό πριν μας φορέσεις την ταφόπλακα του μνημονίου. Δε χρειάζεται παραπάνω από μισή ώρα για να ξετρυπώσει κάποιος από το επίσημο site του πρωθυπουργού τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του περί συστημικής διαφθοράς στις οποίες με απόλυτη προσήλωση επέμενε ο πρωθυπουργός στα διεθνή fora, κατά την προδιαγεγραμμένηπορεία προς τη διεθνή επιτήρηση του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Δηλαδή πριν την 6η Μαϊου του 2010, οπότε και ψηφίστηκε η υπαγωγή μας στην κηδεμονία της Τρόικας μέσω του διαβόητου Μνημονίου. (από αυτόν και το επιτελείο του)
CNBC, 11-12-2009
“Tο βασικό πρόβλημα της Ελλάδος, είναι ότι δυστυχώς υπάρχει διαφθορά που επηρεάζει ολόκληρο το σύστημα. Έχουμε έναν πελατειακό τρόπο κατανομής των πόρων. Αυτό σημαίνει ότι στοχεύει σε πολιτικές χάρες, αντί να διοχετεύει χρήματα σε σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, παιδείας και κοινωνικών αναγκών.”
Bloomberg, 17-12-2009
“έχω αναφερθεί εκτενώς στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς του συστήματος“
Euronews, 27-1-2010
“Nα καταπολεμήσουμε την κακοδιαχείριση, το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χάσαμε πόρους, αλλά και τους σπαταλήσαμε“ (σ.σ. τα μαργαριτάρια του συντακτικού περνούν αδιόρθωτα στην αποδελτίωση)
Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, 28-1-2010
“Χρησιμοποιούσαμε μεγάλο αριθμό ατόμων, με συνέπεια να χάνονται πολλά χρήματα και δυστυχώς υπήρξε μεγάλη διαφθορά στα υψηλότερα επίπεδα.”
Συνέδριο Economist, 2-2-2010
“Στη χώρα μας, έχουμε ένα τεράστιο περιθώριο σπατάλης χρημάτων, που όμως σήμερα προέρχονται από την πελατειακή διαχείριση και την διαφθορά“.
CNN, 15-2-2010
“Nα αλλάξουμε κάποιες από τις κακές πρακτικές, που ατυχώς είχαμε κατά το παρελθόν, όπως παραδείγματος χάριν, διαφθορά και έλλειμμα διαφάνειας, ή και πελατειακές πολιτικές“.
BBC, 21-2-2010
“Η κακοδιαχείριση, δυστυχώς, συνδεόταν και με έντονη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία στον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διάθεση του χρήματος.”
Der Spiegel, 21-2-2010
“Στη Γερμανία μια ενδοστεφανιαία πρόθεση για εγχείρηση καρδιάς κοστίζει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ σε μας μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ. Και γι’ αυτό φταίει η διαφθορά” (…) “η διαφθορά είναι πολύ διαδεδομένη στις Αρχές και στις δημόσιες επιχειρήσεις. Το πολιτικό μας σύστημα υποθάλπει την ευνοιοκρατία και τη σπατάλη”
Economist, 23-2-2010
“Έχουμε πολύ μεγάλη διαφθορά, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, με αποτέλεσμα τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τη διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος”.
ABC, 25-2-2010
“Διαφθορά, ευνοιοκρατία, πελατειακές σχέσεις στην πολιτική. Πολλά χρήματα κατασπαταλήθηκαν εξαιτίας αυτών των πρακτικών” (…) “Δεν επιθυμούμε τη διαφθορά στην καθημερινότητα μας, στα νοσοκομεία, στην Κυβέρνηση, στο δημόσιο τομέα”.
Frankfurter Allgemeine, 5-3-2010
“Το πρόβλημά μας δεν είναι ότι έχουμε ένα διογκωμένο κοινωνικό κράτος. Έχουμε μπροστά μας άλλες δυσκολίες. Πρόκειται για έλλειψη διαφάνειας, διαφθορά, πελατειακή πολιτική“
Ομιλία στο Ίδρυμα Brookings, 8-3-2010
“Στην Ελλάδα ιδίως, υπήρχε τέτοια έλλειψη διαφάνειας, σε σημείο που δεν διαθέταμε τα σωστά αριθμητικά δεδομένα για το ακριβές δημόσιο έλλειμμά μας. Η έλλειψη διαφάνειας μάλιστα, κατά καιρούς, επέτρεψε λήψη αποφάσεων πελατειακού χαρακτήρα, με βάση περισσότερο την κομματική ψηφοθηρία (…) Αποτέλεσε όμως πρόσφορο έδαφος και για έντονη διαφθορά, διαφθορά σε τοπικό επίπεδο, σε θεμελιακό επίπεδο, στις καθημερινές συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, διαπερνώντας όλο το φάσμα της πολιτικής και φτάνοντας μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια“.
PBS Newshour, 9-3-2010
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διαφθορά, στην οποία αναφέρεται: “η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ενδημικά προβλήματα, όπως είπατε και εσείς, τη διαφθορά…”, ο Πρωθυπουργός απαντά “Θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια ενδημικά προβλήματα. Την τελευταία πενταετία-εξαετία, όμως, η προηγούμενη Κυβέρνηση δυστυχώς προκάλεσε την όξυνσή τους, αντί να τα αντιμετωπίσει. Έτσι, αυξήθηκε η διαφθορά, μειώθηκε η διαφάνεια στον τρόπο χρήσης των κονδυλίων”
Ειδική Επιτροπή του Ευρ. Κοιν. για τη Χρηματοπιστωτική, Οικονομική και Κοινωνική Κρίση, 18-3-2010
“Εγώ θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μια ιδιαιτερότητα, ότι έχουμε πράγματι έναν πολύ μεγάλο, χαλαρό και δαπανηρό δημόσιο τομέα, αλλά λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας και πίσω από τη γραφειοκρατία, πολλές φορές, έχουμε ακόμα και προβλήματα διαφθοράς“
Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας, 20-4-2010
“Έχω κατ’ επανάληψη διατυπώσει την άποψη πως η κρίση αυτή δεν είναι παρά η πλέον φανερή εκδήλωση βαθύτερων αίτιων. Γιατί τα ελλείμματα δεν παράχθηκαν από μόνα τους. Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους, του δημόσιου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα και, βεβαίως, από την ίδια τη διαφθορά“.
Economist, 28-4-2010
“Ένα ποσοστό 8% του ΑΕΠ είναι εντυπωσιακό, ως απόρροια της διαφάνειας, γεγονός που σημαίνει ότι όντως αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χρηματισμού, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων.”
Βέβαια δεν είμαι άδικος. Στις περισσότερες περιπτώσεις πράγματι προσπαθούσες να βγάλεις από το κάδρο της διαφθοράς τον απλό πολίτη. Όμως προφανέστατα κι αυτό το έκανες για ευνόητους πολιτικάντικους λόγους, καθώς και έτσι συνομολογούσες ότι η κρίση στην Ελλάδα υπήρξε προϊόν συστημικής διαφθοράς, με τη μορφή ψηφοθηρικού παζαριού μεταξύ εξουσίας-ψηφοφόρου. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε ούτε μία ομιλία ή συνέντευξη σε διεθνές επίπεδο στο οποίο να μην παραδέχτηκες ότι η διαφθορά ήταν και είναι συστατικό της Ελληνικής Πολιτείας.
Επίσης δεν ισχυρίζομαι ότι λες ψέμματα για τη διαφθορά, την οποία επέβαλε η εξουσία στην Ελλάδα ως θεμελιώδη κανόνα συναλλαγής του Κράτους με τον Πολίτη. Το κατά πόσο αυτή αποτελεί θεμέλιο της κρίσης, που δεν αποτελεί, είναι ένα άλλο ζήτημα. Το ουσιώδες είναι αν “δικαιούσαι διά να ομιλείς”.
Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν πείθουν. Δεν πείθουν, από έναν πρωθυπουργό που υπήρξε (διορισμένο από τον πρωθυπουργό πατέρα του) μεγαλοστέλεχος και υπουργός σε αλλεπάλληλες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Και δεν πείθουν για τρεις επιπλέον λόγους.
Δεν μπορείς να μιλάς ξετσίπωτα για πάταξη της διαφθοράς κυρ. Γιώργο μου, όταν:
1. Είσαι υπόλογος για μία καρφωτή περίπτωση κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, ανάγοντας το Μνημόνιο σε δεσμευτική διεθνή συμφωνία, μετά την ψήφισή του από απλή πλειοψηφία.
2. Οργάνωσες τη μεγαλύτερη φορολογική περαίωση στη σύγχρονη ιστορία, ένα κατεξοχήν μέτρο διαφθοράς που επιβραβεύει το μεγάλο φοροφυγά και τιμωρεί τον τίμιο φορολογούμενο.
3. Έφερες στη βουλή με ταχύτητα «fast track» ένα νόμο Παμπούκη, που αποτελεί μνημείο διαφθοράς στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, που θα παρακάμπτει (για μία ακόμη φορά), υποβιβάζει και τσαλακώνει το Σύνταγμα της χώρας, τη δικαιοσύνη και την ίδια τη Βουλή.Αναδημοσίευση
Σχόλια