Η Τουρκία του Ερντογάν είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στον ΟΑΣΑ και η τρίτη στην G20

 

Η Τουρκία έκανε 10 βήματα πίσω και κατετάγη ως το 96ο λιγότερο διεφθαρμένο κράτος μεταξύ 180 χωρών, ήτοι το 84ο πιο διεφθαρμένο κράτος του πλανήτη, μία επιτυχία που οφείλεται αποκλειστικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η χώρα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της στη λίστα, τα τελευταία 10 χρόνια, με βαθμολογία 38 στα 100, στον  Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) 2021 που δημοσίευσε η Διεθνής Διαφάνεια την Τρίτη.

Ο CPI κατατάσσει τις χώρες και τις περιοχές με βάση το πόσο διεφθαρμένος θεωρείται ο δημόσιος τομέας τους. Η βαθμολογία μιας χώρας ή επικράτειας υποδεικνύει το αντιληπτό επίπεδο διαφθοράς του δημόσιου τομέα σε μια κλίμακα από 0 (πολύ διεφθαρμένη) έως 100 (πολύ καθαρή).

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Τουρκία ήταν μεταξύ 23 χωρών των οποίων οι βαθμολογίες έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση τα τελευταία 10 χρόνια. Η μεγάλη οπισθοδρόμιση της χώρας φαίνεται επίσης, όταν συγκριθεί με τις χώρες των Οργανισμών και των Ομάδων χωρών στις οποίες συμμετέχει, καθιστώντας την αποτυχία του καθεστώτος Ερντογάν ακόμα πιο ηχηρή. Χαρακτηριστικά η Τουρκία κατετάγη ως πιο διεφθαρμένη χώρα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δεύτερη πιο διεφθαρμένη μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και η τρίτη μεταξύ των χωρών της G20, ανέφερε η έκθεση.

Χαρακτηριστικά, οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που θεωρούνται πιο διεφθαρμένες είναι οι Μολδαβία, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουκρανία και Ρωσία.

Ο δείκτης ανέφερε επίσης ότι η πρακτική της ατιμωρησίας, η οποία επέτρεψε τη διαφθορά να επικρατήσει και να γίνει κοινός τόπος στην Τουρκία, συνεχίζεται, μαζί με θεμελιώδεις παραβιάσεις σχετικά με τη διαφάνεια του προϋπολογισμού και τη λογοδοσία για τη χρήση των δημόσιων πόρων και τις πολιτικές πίεσης και εκφοβισμού των οργανισμών μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και της κοινωνίας των πολιτών.

Η βαθμολογία και η κατάταξη της Τουρκίας, η οποία κατείχε την 54η θέση στον δείκτη μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ, Λετονία και Τσεχία το 2012, μειώνονται ραγδαία από το 2013, όταν κλονίστηκε από δύο έρευνες για διαφθορά στις οποίες ενεπλέχθησαν ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ και ο ίδιος ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, με το σκάνδαλο να μπαίνει στο αρχείο με ακόμα πιο σκανδαλώδη τρόπο.

Τότε ο πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε τις έρευνες ως απόπειρα πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησής του και αστυνομικοί και μέλη του δικαστικού σώματος που συμμετείχαν στις έρευνες απομακρύνθηκαν από τις δουλειές τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που ήταν μέρος των ερευνών για διαφθορά τεκμηριώθηκαν αργότερα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου ο Τούρκος τραπεζίτης Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα καταδικάστηκε σε 32 μήνες για συνωμοσία για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και άλλα αδικήματα, στην περίφημη υπόθεση του Τουρκο-ιρανού λαθρεμπόρου Ρεζά Ζαράμπ.

Η Διεθνής Διαφάνεια είναι ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών στον αγώνα κατά της διαφθοράς και δημοσιεύει τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς ετησίως από το 1995.

Παγκοσμίως, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Φινλανδία είχαν την υψηλότερη βαθμολογία με 88, ενώ η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία από το 13 έως το 11 στον CPI.

Πέτρος Κράνιας

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»