Ο άνθρωπος που πέθανε κι ακόμα, 55 χρόνια μετά, περιμένει να τον αναστήσουν
Μοιάζει με σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά όλα είναι αληθινά. Ο Τζέιμς Μπέντφορντ ήταν καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και έτρεφε ιδιαίτερης εκτίμησης στην κρυογενετική. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά το θάνατό του το σώμα του παραμένει συντηρημένο σε συνθήκες βαθιάς ψύξης.
Σε θρυμματισμένο πάγο
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η διαδικασία της αναστολής είχε αρχίσει από άλλους. Ο προσωπικός γιατρός του Μπέντφορντ, που ήταν παρών τη στιγμή του θανάτου, άρχισε αμέσως να κάνει τεχνητές αναπνοές και καρδιακές μαλάξεις στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανό τον εγκέφαλο, ενώ το σώμα καταψυχόταν. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η σορός είχε εισαχθεί ολόκληρη σε θρυμματισμένο πάγο και στα εσωτερικά όργανα χορηγήθηκε μία χημική ουσία (διμεθυλοσουλφοξείδιο) που εμποδίζει την κυτταρική διάσπαση.
Σαρανταοκτώ ώρες μετά το θάνατο του Μπέντφορντ, ο κρυογενετιστής γιατρός ανακοίνωσε ότι ο ασθενής είχε καταψυχθεί σε ξηρό πάγο στους -79 βαθμούς Κελσίου και σύντομα θα αποθηκεύονταν σε υγρό άζωτο στους -196 βαθμούς Κελσίου.
Ο Δρ Τζέιμς Μπέντφορντ, δεν ήταν ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος που ονειρεύτηκε την επιστροφή του από τον κόσμο των νεκρών. Το 1773 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, που είχε έρθει στον κόσμο «όταν η επιστήμη έκανε τα πρώτα της βήματα». Είπε πόσο επιθυμούσε να μπορούσε να συντηρηθεί με κάποιον τρόπο για να επανέλθει αργότερα στη ζωή, προκειμένου να εκπληρώσει το διακαή του πόθο: «να δω και να παρατηρήσω την κατάσταση της Αμερικής σε 100 χρόνια από τώρα».
Όταν τελείωσαν τα χρήματα...
Η όλη διαδικασία είχε κοστίσει στον Μπέντφορντ 100.000 δολάρια. Όμως, με τα χρόνια τα δεδομένα άλλαξαν: Το κόστος διατήρησης του σώματός του και οι δικαστικές διαμάχες εξάντλησαν από καιρό τα 100.000 δολάρια που είχε αφήσει ο Μπέντφορντ για αυτό το πείραμα. Κάποια στιγμή, απογοητευμένος από το υψηλό κόστος αποθήκευσης της σορού του, ο γιος του Μπέντφορντ μετέφερε το σώμα του πατέρα του σε μια ιδιωτική εγκατάσταση αποθήκευσης και κατά καιρούς γέμιζε την κάψουλά με υγρό άζωτο. Το 1982, το σώμα του Μπέντφορντ ανατέθηκε στο Ίδρυμα Alcor Life Extension, όπου παραμένει ακόμα, αλλά το πόσο καλά διατηρείται είναι άγνωστο.
Την άνοιξη του 1991 και 24 ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατο του Μπέντφορντ, το σώμα του αποσπάστηκε από τον σφραγισμένο κρυογονικό κύλινδρο για να υποβληθεί σε εξετάσεις .
Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση «ήταν σε καλή κατάσταση και φαινόταν νεότερος από τα 73 του χρόνια». Αποκαλύφθηκαν όμως κάποια προβλήματα: «Το δέρμα στην αριστερή πλευρά του αυχένα ήταν διογκωμένο και παρατηρείτο εκροή παγωμένου αίματος από το στόμα και τη μύτη».
Η ίδια έκθεση ανέφερε ότι «τα μάτια του ήταν μερικώς ανοιχτά και τα οφθαλμικά αιμοφόρα αγγεία υπόλευκα εξαιτίας του πάγου. Τα ρουθούνια του ήταν πεπλατυσμένο σε σχέση με το πρόσωπο του, πιθανότατα ως αποτέλεσμα παρατεταμένης πίεσης από κομμάτια ξηρού πάγου».
Όταν ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις, ο Μπένφορντ τοποθετήθηκε σε νέα κάψουλα και μεταφέρθηκε σε μονάδα αποθήκευσης στην Αριζόνα. Ο Μπέντφορντ είναι ο παλαιότερος κρυογονικά παγωμένος άνθρωπος στη Γη και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα κατεψυγμένο πτώμα που προσδοκά ότι μία μέρα θα αναστηθεί εκ νεκρών.
https://www.ethnos.gr
Σχόλια