Πρώιμη Άνοιξη δείχνουν τα μοντέλα προσομοίωσης τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη - Ο Μάρτιος ακόμα πιο θερμός

 

 

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα των αριθμητικών μοντέλων παγκόσμιας ανάλυσης καιρού ECMWF και CFS που δημοσιεύτηκαν σε άρθρο του mkweather.com, οι πιθανότητες μίας πρώιμης άνοιξης αυξάνονται όλο και περισσότερο τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για όλο σχεδόν τον Μάρτιο, με τα προγνωστικά να δείχνουν ότι θα επικρατήσει ιδιαίτερα ζεστός καιρός για τα κλιματολογικά δεδομένα της εποχής ειδικά από τις 13 έως τις 27 Φεβρουαρίου, με τις θερμοκρασίες στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης να είναι από 20°C, μέχρι 28°C στις χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, εξαιτίας της βορειοατλαντικής ταλάντωσης η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει στη θετική φάση ( NAO+).

Συγκεκριμένα, για τον Φεβρουάριο, μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης θα έχει ήπιες θερμοκρασίες και αρκετά υψηλές για την εποχή, ενώ τον Μάρτιο φαίνεται όλη σχεδόν η Ευρώπη να επηρεάζεται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Κύπρος. Μάλιστα στις περιοχές που ενδεχομένως να καταγράφονται χαμηλότερες θερμοκρασίες θα είναι στη βορειοανατολική Αφρική, στην περιοχή του Καυκάσου και τη Μέση Ανατολή.

Η αιτία πίσω από αυτό φαίνεται να είναι οι ξηρές συνθήκες που θα επικρατήσουν πάνω από τη Μεσόγειο αλλά και η θετική φάση της βορειοατλαντικής ταλάντωσης η οποία φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρή, παράγοντες που θα προκαλέσουν έναν ξηρό καιρό όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη. Δηλαδή, ακόμα και η Αγγλία ενδεχομένως μέχρι και τα νοτιότερα τμήματα των σκανδιναβικών χωρών να έχουν απουσία βροχών μέχρι και τον Μάρτιο.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίες πάνω από 25 βαθμούς κελσίου στη Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και τον Μάρτιο ο υδράργυρος να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς κελσίου, με την Σκανδιναβία και τη Σκωτία να καταγράψουν ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Αν και η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας δείχνει στις αρχές Μαρτίου η ανατολική Ευρώπη να επηρεάζεται από κάποια ψυχρά μέτωπα, δεν ισχύει το ίδιο για τη δυτική Ευρώπη, την κεντρική Ευρώπη, την Ιβηρική χερσόνησο, τις Άλπεις και την Ιταλία. Παρά ταύτα, τον Απρίλιο φαίνεται η βορειοατλαντική ταλάντωση να επιστρέφει σε μια πιο ουδέτερη προς αρνητική φάση, με τα κρύα να επιστρέφουν και πάλι. 

Στις επόμενες λοιπόν μακροπρόθεσμες προγνώσεις του ευρωπαϊκού αριθμητικού μοντέλου ECMWF για τον καιρό στην Ευρώπη, θα δούμε αν θα έχουν υπάρξει διαφοροποίησεις στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, οι οποίες και θα αναλυθούν σε νέο άρθρο.

https://www.meteo24news.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»