Ισραηλινό κανάλι: Το ιδιωτικό αεροπλάνο του Χαλίφα Χαφτάρ εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν


Ιανουάριος 15, 2022. Ελλάδα.

Το Σάββατο,  το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι «Makan» ανέφερε ότι ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που ανήκε στον απόστρατο Λίβυο στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ προσγειώθηκε στο εβραϊκό κράτος, όπως σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.

Χθες, Παρασκευή, το εβραϊκό κανάλι επικαλέστηκε διεθνείς παρατηρητές εναέριας κυκλοφορίας ότι το αεροπλάνο του Χαφτάρ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και στη συνέχεια απογειώθηκε δύο ώρες αργότερα.

Οι παρατηρητές ανέφεραν ότι το αεροπλάνο Dassault Falcon 900 προσγειώθηκε για λίγο στην Κύπρο στο δρόμο του από τη Λιβύη στο Ισραήλ.

Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του αεροπλάνου του Χαφτάρ στο Ισραήλ έρχεται μετά τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ ότι ο επικεφαλής της Λιβυκής Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, «Αμπντούλ Χαμίντ αλ-Νταμπάιμπα» συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, την περασμένη Τετάρτη, με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μάλιστα με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα.

Ενώ οι αναφορές έλεγαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ της Λιβύης και του Ισραήλ, το γραφείο του Νταμπάιμπα αρνήθηκε την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών των μέσων ενημέρωσης.

Και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ότι ένα αεροπλάνο που μετέφερε τον Σαντάμ, τον γιο του Χαφτάρ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από το Άμπου Ντάμπι. 

Η εφημερίδα επεσήμανε τότε ότι ο γιος του Χαφτάρ, ο οποίος έφτασε την παραμονή των εκλογών στη Λιβύη, ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στον πατέρα του, με αντάλλαγμα τη δέσμευσή του να εξομαλύνει τις σχέσεις μαζί του.


Ενδιαφέρον του Ισραήλ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο


Το Ισραήλ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το Λιβυκό ζήτημα, καθώς ποντάρει στον σχηματισμό λιβυκής κυβέρνησης που θα μπορούσε να λάβει απόφαση να ακυρώσει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.

Και το ισραηλινό «Ερευνητικό Κέντρο Εθνικής Ασφάλειας» είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης απειλεί τις πιθανότητες το Ισραήλ να μπορέσει να εξάγει το αέριο του στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο αγωγός που θα μεταφέρει αυτό το αέριο και η προηγούμενη κυβέρνηση του  Μπένταζαμιν Νετανιάχου υπέγραψε σχετική συμφωνία με Κύπρο και Ελλάδα, θα περάσει από τα ύδατα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης.

Από 22 αραβικές χώρες, μόνο 6 έχουν δηλώσει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ: Αίγυπτος, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σουδάν και Μαρόκο, σημειώνει το δημοσίευμα των Εμιράτων.

thenewkhalij.news

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

https://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!