Το μήνυμα της Ιερουσαλήμ: Η ατζέντα της Τουρκίας αναφορικά με το Ισραήλ είναι “δε δίνουμε τίποτε, ζητάμε τα πάντα”!


Σε ανάλυσή του στην εφημερίδα The Jerusalem Post με τίτλο «Η ατζέντα της Τουρκίας αναφορικά με το Ισραήλ: δε δίνουμε τίποτε, ζητάμε τα πάντα», ο γνωστός αρθρογράφος Seth Frantzman κάνει λόγο για «προπαγάνδα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Η Άγκυρα, το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε μονομερώς πως πρόκειται προσεχώς να υπάρξει συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισραηλινό Πτόεδρο Herzog, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει να περάσει το μήνυμα, ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο δεν έχει πλέον πού αλλού να πάει και πρέπει υποχρεωτικά να «περάσει» από την Τουρκία.

Η Άγκυρα πανηγυρίζει για την απόφαση των ΗΠΑ να μη συνεχίζουν να στηρίζουν την ιδέα του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας

Ο συντάκτης αναφέρεται σε «πλαστή συμφιλιωτική διάθεση» εκ μέρους της «διπρόσωπης» Τουρκίας, η οποία, όπως τονίζει, αφενός μεν στηρίζει τη Χαμάς, που δολοφονεί Ισραηλινούς, αφετέρου δε ζητά από το Ισραήλ να στείλει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία και να αναγνωρίσει τουρκικές διεκδικήσεις σε περιοχές της Μεσογείου, που αποτελούν μέρος της κυπριακής οικονομικής ζώνης.

«Με λίγα λόγια», σημειώνει ο Frantzman, «η Τουρκία θέλει να επωφεληθεί από το φυσικό αέριο και την ισραηλινή υποστήριξη εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Και τι έχει να κερδίσει απ’ αυτό το Ισραήλ; Τίποτα».

Το Ισραήλ δε χρειάζεται την Τουρκία, υποστηρίζει σε άλλο σημείο της ανάλυσής του ο συντάκτης. Όμως η Τουρκία μπορεί να χρειάζεται το Ισραήλ, δεδομένου ότι η οικονομία της αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτό, εξάλλου, η Άγκυρα πραγματοποίησε «ανοίγματα» και προς τα ΗΑΕ και τον Περσικό Κόλπο, ώστε να «βγάλει χρήματα», καθώς γνωρίζει ότι το Ιράν δεν έχει να της δώσει.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Haaretz δημοσιεύτηκε (21.01.) άρθρο γνώμης του Jonathan Lis με τίτλο «Η Τουρκία μοιάζει να θέλει να αποκαταστήσει τους δεσμούς, αλλά το Ισραήλ παραμένει καχύποπτο».

Στον υπότιτλο αναφέρει: «Παρά τις εντυπώσεις που δημιουργεί η Τουρκία και την επιθυμία του Erdogan να συναντηθεί με τον ισραηλινό Πρόεδρο Herzog, το Ισραήλ εμφανίζεται ανήσυχο σ’ ό,τι αφορά στην ενίσχυση των τουρκο-ισραηλινών δεσμών, εξαιτίας του ευμετάβλητου χαρακτήρα του Erdogan».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, παρά τα τουρκικά μηνύματα, που διατυπώνονται με κάθε τρόπο εδώ και μήνες και αφορούν στο ενδιαφέρον της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τα Ιεροσόλυμα, το Ισραήλ παραμένει για την ώρα καχύποπτο.

«Είμαστε προσεκτικοί», δηλώνει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος ισραηλινός διπλωμάτης, που εκτιμά πως οι σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να βελτιωθούν, αλλά αυτό θα γίνει αργά και προσεκτικά.

«Το Ισραήλ υποπτεύεται ότι ο Erdogan ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί την όποια βελτίωση των σχέσεων με τα Ιεροσόλυμα, ώστε να τονώσει την τουρκική οικονομία και να ενισχύσει την περιφερειακή επιρροή της χώρας».

«Οι Τούρκοι επιχειρούν να βελτιώσουν ταυτόχρονα τις σχέσεις τους με κάποιες χώρες της περιοχής», δηλώνει στην εφημερίδα και ο Nimrod Goren, επικεφαλής του ισραηλινού Ινστιτούτου Mitvim για την Περιφερειακή Εξωτερική Πολιτική.

«Ιδιαιτέρως σημαντική κίνηση είναι αυτή της Τουρκίας προς τα ΗΕΑ: υπογράφει μαζί τους συμφωνίες που αφορούν σε μεγάλα ποσά και τα Εμιράτα ξεκινούν να επενδύουν στην τουρκική οικονομία, ενώ έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται και η πιθανότητα υλοποίησης τριμερών προγραμμάτων Ισραήλ-Τουρκίας-ΗΑΕ». (…)

«Οι διαφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στο Παλαιστινιακό ζήτημα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται και να προκαλούν εντάσεις, όσο δε σημειώνεται πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία. Όμως ο Erdogan επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι η συνεργασία σε άλλα θέματα μπορεί να προχωρήσει».

Αναφορικά με τις πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης επίσκεψης του ισραηλινού Προέδρου Isaac Herzog στην Τουρκία, ο Lis υποστηρίζει ότι μια συνάντηση Herzog- Erdogan δεν έχει ακόμη επισήμως συμφωνηθεί:

«Δεν έχει οριστεί ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος, ενώ αξιωματούχοι των Ιεροσολύμων προειδοποιούν για την απρόβλεπτο χαρακτήρα του Erdogan, o οποίος είναι σε θέση να ακυρώσει προγραμματισμένη συνάντηση ακόμη και την τελευταία στιγμή».

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο συντάκτης, το Ισραήλ δεν επιθυμεί τυχόν επαναπροσέγγισή του με την Τουρκία να αποβεί εις βάρος των θερμών σχέσεών του με Ελλάδα και Κύπρο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σε άρθρο γνώμης του στην εφημερίδα Yedioth Ahronoth με τίτλο «Ευκαιρία ή κίνδυνος;» ο Itamar Eichner αναφέρεται στις επιφυλάξεις του Ισραήλ αναφορικά με τα τουρκικά «ανοίγματα» και στις εκτιμήσεις ότι ο Erdogan ενδέχεται να «στήνει παγίδα στο Ισραήλ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να σαμποτάρει τη στρατηγική του συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο».

«Δεν ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι ο έλληνας ΥπΑμ επισκέφθηκε την Πέμπτη το Ισραήλ για συνομιλίες, ελπίζοντας να αντιληφθεί “προς τα πού φυσάει ο άνεμος”.

Το Ισραήλ έχει βέβαια μεταφέρει στην Ελλάδα και στην Κύπρο το μήνυμα ότι τυχόν βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα αποβεί εις βάρος τους, ωστόσο είναι βέβαιο πως αυτός είναι ο στόχος του Erdogan. (…) Κάποιοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, έχοντας γνώση και της τουρκικής στάσης κατά το παρελθόν, πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να “δώσει” τίποτε στον Erdogan, προτού αυτός υποχρεώσει τη Χαμάς να φύγει από την Κωνσταντινούπολη. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι πρόκειται για ευκαιρία και ότι θα ήταν λάθος να απορρίψει το Ισραήλ την χείρα φιλίας που του προτείνει η Άγκυρα. (…)».

Ο συντάκτης σχολιάζει τέλος ότι στο στόχαστρο κριτικής έχει βρεθεί και ο «ζήλος» των διπλωματικών προσπαθειών του ισραηλινού Προέδρου Herzog: «κάποιοι θεωρούν ότι ο Herzog επιδιώκει να αναλάβει τον ρόλο ενός “ανεξάρτητου Υπουργού Εξωτερικών”- κι έτσι ερμηνεύουν τα σχέδιά του να επισκεφθεί την Άγκυρα. Ο ίδιος ο ΥπΕξ Yair Lapid, πάντως, φαίνεται πως απορρίπτει αυτή την ερμηνεία: συνομιλεί με τον Herzog τακτικά και χαιρετίζει την εμπλοκή του σε διπλωματικά ζητήματα.

Τέλος, στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Globes δημοσιεύεται άρθρο γνώμης των Omri Eilat, ερευνητή του Κέντρου Σπουδών για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική Moshe Dayan και διδάσκοντος στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και Shaul Chorev, επίσης διδάσκοντος στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Αγωγός “EastMed”: Καιρός να επανασχεδιάσουμε την πορεία».

Οι αρθρογράφοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ προτιμούν στην παρούσα φάση να αποκλείουν πιθανές πηγές έντασης και γεωπολιτικών τριβών στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή και ότι, επιπλέον, βλέπουν θετικά την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Biden, θεωρούν, στηρίζει με μεγάλη διακριτικότητα τις κινήσεις επαναπροσέγγισης που επιχειρεί η Τουρκία. Οι ίδιοι εκφράζουν την άποψη ότι «οι ανάγκες του Ισραήλ, η αμερικανική στάση και η τουρκική ετοιμότητα» προσφέρουν γόνιμο έδαφος, ώστε να προτιμηθεί μια ενεργειακή εναλλακτική προοπτική, στην οποία να εμπλέκεται η Τουρκία.

https://hellasjournal.com


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»