Πυρηνική σύντηξη: To «ιερό δισκοπότηρο» της ενέργειας προσελκύει μεγάλα κεφάλαια




Η Commonwealth Fusion Systems ανακοίνωσε ότι έχει αντλήσει χρηματοδότηση ύψους άνω των 1,8 δισ. δολαρίων. Πρόκειται τις υψηλότερες τοποθετήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων για startup  που ειδικεύεται στην πυρηνική σύντηξη, η οποία για ορισμένους είναι η ενέργεια του μέλλοντος. 

Μεταξύ των μεγαλοεπενδυτών που στηρίζουν την εταιρεία είναι ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς και ο Τζορτζ Σόρος μέσω του Soros Fund Management. Ορισμένοι από τους ανταγωνιστές της Commonwealth Fusion, συμπεριλαμβανομένης της Helion Energy, έχουν επίσης πρόσφατα εξασφαλίσει σημαντική χρηματοδότηση, αφού οι τα μεγάλα κεφάλαια κάνουν στροφή στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την κλιματική καταστροφή. 

Η πυρηνική σύντηξη θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» στην κόσμο της ενέργειας, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal. Βασίζεται στη συγχώνευση ατόμων υδρογόνου, που δημιουργούν το βαρύτερο ήλιο και παράλληλα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε «καθαρό» ηλεκτρισμό. Έχει θεωρητικά τουλάχιστον το προνόμιο να δημιουργεί απεριόριστη ενέργεια και ελάχιστα έως μηδενικά πυρηνικά απόβλητα. 

Στόχος είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να έχει κατασκευασθεί το πρώτο πιλοτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, που θα χρησιμοποιεί την πυρηνική σύντηξη (το αντίστροφο της πυρηνικής σχάσης που χρησιμοποιείται στις πυρηνικές βόμβες και στα πυρηνικά εργοστάσια σήμερα), προκειμένου να παράγει απεριόριστη «καθαρή» ενέργεια, που δεν απαιτεί καύση και δεν θα μολύνει το περιβάλλον.

naftemporiki.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!