Τεράστιο ηφαίστειο στην Αφροδίτη μπορεί να είναι ενεργό

Στη εικόνα διακρίνεται το ηφαίστειο Idunn Mons που είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι ενεργό στην Αφροδίτη. 


Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι κάποτε η Αφροδίτη ήταν ένας πλανήτης με συνθήκες φιλικές στην ζωή που για άγνωστο λόγο μετατράπηκε στη σημερινή κολασμένη κατάσταση της. Η Αφροδίτη διαθέτει τα περισσότερα ηφαίστεια από οποιοδήποτε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχει υποδειχθεί η ύπαρξη περισσότερων από 1,600 μεγάλα ηφαίστεια ενώ είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των μικρότερων ηφαιστείων. Κάποιες μελέτες κάνουν λόγο για περίπου 100 χιλιάδες μικρά ηφαίστεια ενώ κάποιες άλλες κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα εκατομμύριο.

Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να έχει ηφαιστειακή δραστηριότητα η αν όλα τα ηφαίστεια της είναι πλέον ανενεργά. Η πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη την παρατήρηση της ηφαιστειακής και γενικότερα της γεωλογικής δραστηριότητας του πλανήτη.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science Journal» ερευνητική ομάδα στην Ιταλία αναφέρει ότι είναι πιθανό ένα μεγάλο ηφαίστειο στην Αφροδίτη να εξακολουθεί να είναι ενεργό. «Η παρουσία φωσφίνης στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης μπορεί να συνδέεται με πρόσφατη ή με υπό εξέλιξη ηφαιστειακή δραστηριότητα. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να αναζητηθούν τα σημεία που υπάρχει αυτή η ηφαιστειακής δραστηριότητα» αναφέρει ο Πιέρο Ντι Ιντσέκο πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο D'Annunzio της Πεσκάρα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ως πιθανότερο σημείο γεωλογικής δραστηριότητας το Idunn Mons, ένα ηφαίστειο ύψους 2,5 χλμ. και διαμέτρου 200 χλμ. που βρίσκεται στην περιοχή Imdr Regio, μια ορεινή περιοχή στη νότια πλευρά της Αφροδίτης όπου υπάρχουν πολλά ακόμη ηφαίστεια. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει και στο παρελθόν υποδειχθεί ως ενεργή γεωλογικά αφού οι εικόνες που έχουν στείλει δύο σκάφη που βρέθηκαν στην Αφροδίτη εμφανίζουν ίχνη φρέσκιας λάβας. Οι επερχόμενες αποστολές εξερεύνησης της Αφροδίτης που οργανώνουν η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναμένεται να δώσουν τέλος στο μυστήριο και να μάθουμε αν η Αφροδίτη εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!