Για προσεκτική ουδετερότητα της Ρωσίας στα ελληνοτουρκικά κάνει λόγο η Αθήνα

 

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς μετά και την παρέλευση της περιπέτειας της Covid είναι σύμφωνα με πληροφορίες η διερεύνηση μιας αυτοτελούς οικονομικής σχέσης Ελλάδος-Ρωσίας, κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτειμετά την τρίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας ανοίγει ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες δημοσιογράφους «Μετά την πανδημία και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, θα πρέπει να διερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας πιο αυτοτελούς οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία με ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρωσία», 

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως οι ελληνορωσικές σχέσεις, των οποίων η γκάμα είναι ευρεία, δεν επηρεάζονται από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πως η Ελλάδα διατηρεί μια έντιμη σχέση με τη Ρωσία με το μότο να παραμένει «ξέρουμε που ανήκουμε - προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία».

Για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους: «Εμείς ξέρουμε πού ανήκουμε, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσουμε τη σχέση που έχουμε με τη Ρωσία, με την οποία έχουμε μία ευρεία ατζέντα θεμάτων τα οποία είναι αμιγώς διμερή και δεν επηρεάζονται κατ' ανάγκη από τα προβλήματα στις ευρω-ρωσικες σχέσεις ή τις σχέσεις του NATO με τη Ρωσία 

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Αθήνα επαναβεβαιώνει στο φόντο της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν πως η Ρωσία  δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για προσεκτική ουδετερότητα της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην ελληνική πλευρά είναι πως ούτε ζητάμε παρέμβαση της Μόσχας στα ελληνοτουρκικά, ούτε όμως και αυτή προσφέρει μία τέτοια προοπτική.

Ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, όπου τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και στη Λιβύη, όπου προκρίνει την διενέργεια των εκλογών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βρίσκεται κοντά στην προσέγγιση της Αθήνας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ζήτημα του τουρισμού, όπου κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν πως εν όψει του καλοκαιριού του 2022 μπορούν να επαναρχίσουν οι πτήσεις τσάρτερ. Μάλιστα, στη ρωσική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός πως η Ελλάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

Στον απόηχο της χθεσινής δίωρης τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν-Πούτιν, στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική τη σημερινή μακροσκελή επαφή των δύο ηγετών, η οποία, όπως αφήνεται να εννοηθεί δεν αφορούσαν μόνο στα διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με την αντίληψη της ελληνικής πλευράς, η Μόσχα γνωρίζει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την πορεία της πανδημίας. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, δικαιωμένη από τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των συμπερασμάτων της εταιρείας Pfizer για τη μετάλλαξη ”Όμικρον”, στην κυβέρνηση θεωρούν πως κεντρικές τους επιλογές, όπως η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση, καθώς και η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους 6 μήνες, είναι παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!