Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ασχοληθεί άλλο με τον αναξιόπιστο Ερντογάν: Τα μάτια του είναι στραμμένα στον “ταραγμένο” Ειρηνικό


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Εκτός τόπου και χρόνου φαίνεται πως είναι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος συνεχίζει να ονειρεύεται από το πουθενά “βαριά” εξοπλιστικά προγράμματα, αγνοώντας μάλιστα ότι το Κογκρέσο δεν θέλει ούτε να το ακούει. Βέβαια η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική, και πολύ σκληρή για εκείνον.

Η Ουάσινγκτον δεν υπολογίζει πια στον αναξιόπιστο Ερντογάν. Ειδικά στην παρούσα φάση. Ο Λευκός Οίκος έχει εστιάσει για τα καλά στον Ειρηνικό.

Οι κυρώσεις της προεδρίας Μπάιντεν προς το Πεκίνο “δίνουν και παίρνουν” και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε στο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το διπλωματικό μποϊκοτάζ των ΗΠΑ κατά της Κίνας στους προσεχείς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αμερικανός ηγέτης έχει μπει σε ένα δύσκολο πολιτικό “ριγνκ” όπου μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πυρηνικό “Αρμαγεδδώνα”. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από μεριάς Κίνας, που επιβεβαιώνουν αυτές τις πληροφορίες. Εξάλλου, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η απόφαση της Αυστραλίας να εξοπλιστεί με Αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια μόνο τυχαία δεν είναι.

  • Τα καμώματα του «σουλτάνου» λοιπόν στην Ανατολική Μεσόγειο, μόνο προβλήματα προκαλούν στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θέλει να συγκεντρωθεί στο “μπρα-ντε-φερ” ΗΠΑ-Κίνας.
  • Υπενθυμίζετα ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν πως αν δεν ξεφορτωθεί τους S-400 και αν δεν συμμαζευτεί στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να συνεχιστεί κάποιος διάλογος.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί έχουν “ξεγράψει” την Τουρκία σαν στρατηγικό εταίρο. Απλώς θα περιμένουν την πτώση του αυταρχικού προέδρου. Θεωρητικά είναι θέμα χρόνου και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ η δημοφιλία του γκρεμίζεται μέρα με τη μέρα.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι σηκώνουν κεφάλι και δε χάνουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τη φθορά του. Πέρα από προκλήσεις και ψευτολεονταρισμούς, ο Ερντογάν δεν έχει άλλα “χαρτιά” και στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα η Τουρκία λόγω οικονομικής κρίσης, του είναι άχρηστα.

Η προεδρία Μπάιντεν σκοπεύει να κάνει υπομονή. Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι για αυτό και μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ακούσει ακριβώς αυτά που θα ήθελε από τον Αμερικανό ηγέτη, πέρα από τα αυτονόητα. Ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να πει κουβέντες που ενδεχομένως να ταλανίσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία στο μέλλον, όταν η Άγκυρα γυρίσει σελίδα.

Μέχρι λοιπόν να αλλάξουν τα δεδομένα στη γειτονική χώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα εστιάσει εξ’ ολοκλήρου στα “ταραγμένα” ύδατα του Ειρηνικού.

  • Εντός της αγγλόφωνης συμμαχίας των AUKUS, επικρατεί διπλωματικός πυρετός προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή αλλά και η ασφάλεια της Αυστραλίας.

Επιπλέον, η ένταση για λογαριασμό της Ταϊβάν, αντί να αποκλιμακωθεί, αυξάνεται. Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με ανησυχία τις προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου και βρίσκεται κυριολεκτικά “με το δάκτυλο στη σκανδάλη”.

Μπροστά λοιπόν σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, η λέξη “Ερντογάν” δε χωράει πουθενά και σε καμία σοβαρή ατζέντα.

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του americanherald.gr και αρθρογράφος γνώμης της Hellas Journal

https://hellasjournal.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!