Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας γερμανικής κυβέρνησης με την Τουρκία

 

του Νίκου Μελέτη  

Αρνητικό δείγμα γραφής δίνει η νέα γερμανική κυβέρνηση και η «πράσινη» ΥΠΕΞ Α.Μπέρμποκ, καθώς το Βερολίνο πρωτοστάτησε στις προσπάθειες ώστε το χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να μην μπει σε ουσιαστική συζήτηση και αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τον παράνομο εποικισμό των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος Χ.Μπορελ, που συστηματικά σηκώνει «ασπίδα» προστασίας στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είχε παρουσιάσει ένα «έγγραφο επιλογών» για μέτρα ως αντίδραση της Ε.Ε. στην κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ αλλά και της κυριαρχίας της Κύπρου με τον παράνομο «πιλοτικό» εποικισμό των Βαρωσίων.

Ένα κείμενο που ουσιαστικά αποτελούσε χάδι στο κατοχικό καθεστώς και στην Τουρκία, το οποίο όμως ούτε αυτό δεν υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, λόγω του μπλόκου που έστησε η Γερμανία, με την οποία δημοσίως στοιχήθηκαν Ιταλία και Ολλανδία με τη σιωπηρή ανοχή και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο επιλογών και τις επιπτώσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Επιφυλακτική θέση κράτησε και η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία δήλωσε επιφυλακτική γενικώς για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή αντιθέτως υπέρ της λήψης μέτρων τάχθηκαν εκτός της Κύπρου και της Ελλάδας και Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Εσθονία, Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ν.Χριστοδουλιδης προειδοποίησε ότι η μη λήψη αποφάσεων θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ε.Ε., ενώ αντιθέτως θα πρέπει να επιδειχθεί αποφασιστικότητα που θα δημιουργήσει κίνητρο για την Τουρκία και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Ο κ.Χριστοδουλίδης σύμφωνα με κυπριακή πηγή τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν η Τουρκία δείξει έτοιμη να αποδεχθεί την «τολμηρή και αμοιβαία επωφελή» όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια πηγή, πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Ενδεικτικές της στάσης των προσπαθειών ώστε να πέσει στα μαλακά η Τουρκία είναι οι δηλώσεις του κ.Μπορέλ μετά το ΣΕΥ.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος δήλωσε ότι επρόκειτο απλώς περί συζήτησης ενός «εγγράφου επιλογών» και συνεπώς δεν επρόκειτο για πρόταση για συγκεκριμένη απόφαση αλλά για «ανάλυση διαφορετικών προσεγγίσεων και διαφορετικών δυνατοτήτων για καθοδήγηση της δράσης».

«Η συζήτηση αυτή οδηγεί σε μία απόφαση να ξεκινήσει η εργασία επί ενός νέου νομικού πλαισίου ειδικά διαμορφωμένου για την κατάσταση στα Βαρώσια» και αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις, αλλά πρώτα το COREPER πρέπει να μελετήσει και να αξιολογήσει προσεκτικά τις επιμέρους προτάσεις» είπε ο κ.Μπορέλ και δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο κ.Μπορέλ αναφέρθηκε σε ΜΟΕ για τα Βαρώσια και αγνοώντας επιδεικτικά την αρνητική στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό αναφέρθηκε στη σημασία «εμπλοκής εκ νέου της Τουρκίας στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια που θα δυσκόλευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

Όμως και το ίδιο το «έγγραφο επιλογών» επρόκειτο για «φιλικό χάδι» στην Τουρκία καθώς πέντε μήνες μετά την τουρκική «εισβολή» και τον παράνομο εποικισμό με το πιλοτικό άνοιγμα του3,5% των Βαρωσίων η Ε.Ε. αδυνατεί ακόμη να επιδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και να στείλει αυστηρό αποτρεπτικό μήνυμα στην Τουρκία.

Το έγγραφο επιλογών προέβλεπε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να περιορίσει την ήδη ελαχιστοποιημένη δανειοδότηση που παρέχει στην Τουρκία, όπως και τον περιορισμό των κονδυλίων σε προενταξιακά προγράμματα που και αυτά είναι ελάχιστα και συνεπώς οι επιπτώσεις για την Τουρκία θα ήταν μηδαμινές. Και πρότεινε την επιβολή νομικού πλαισίου κυρώσεων που θα αφορά όμως φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο άνοιγμα των Βαρωσίων και όχι στην Τουρκία και στην ηγεσία του ψευδοκράτους που είχαν και την ευθύνη για την κίνηση αυτή.

Στο «έγγραφο επιλογών» μάλιστα αντί να υπάρχει προειδοποίηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και καταδίκη των απειλών που δέχεται από την Τουρκία, καταβάλλονταν προσπάθεια διασύνδεσης των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες με ΜΟΕ, κάτι που προσπαθεί να φέρει στο τραπέζι η Τουρκία.

liberal.gr

https://www.anixneuseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!