Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης
Ο πιο κοντινός μας πλανήτης ενδέχεται να φιλοξενεί ζωντανούς οργανισμούς σύμφωνα με ανακάλυψη επιστημόνων. Τι καταδεικνύει η ύπαρξη του αερίου φωσφίνη
Eπιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν στην τοξική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης το αέριο με την ονομασία φωσφίνη, ένδειξη ότι στον πλανήτη μπορεί να υπάρχουν μικρόβια.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν κάποια μορφή ζωής στο γειτονικό πλανήτη, αλλά επισήμαναν ότι στη Γη η φωσφίνη παράγεται από βακτήρια που αναπτύσσονται σε περιβάλλον πλούσιο σε οξυγόνο.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων αναγνώρισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Clerk Maxwell στη Χαβάη και το τηλεσκόπιο ALMA στη Χιλή.
«Με βάση όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για την Αφροδίτη, η πιο πιθανή εξήγηση για τη φωσφίνη, όσο εξωπραγματικό και αν ακούγεται, είναι η ύπαρξη ζωής» ανέφερε η αστροφυσικός του ΜΙΤ, Κλάρα Σόουζα-Σίλβα, που συμμετείχε στην έρευνα.
Επιστήμονες έχουν κάνει στο παρελθόν την υπόθεση ότι στα ανώτερα στρώματα της Αφροδίτης μπορεί να επιβιώνουν μικρόβια και μικροοργανισμοί.
Η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι θερμή και τοξική, με θερμοκρασίες που μπορεί να αγγίζουν τους 400 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να αναπτυχθεί οποιαδήποτε μορφή ζωής. Όπως αναφέρει, η Σούζα-Σίλβα, «καμία μορφή ζωής δεν θα μπορούσε να επιβιώσει στην επιφάνεια της Αφροδίτης, επειδή είναι τελείως αφιλόξενη, ακόμη και για οργανισμούς με τελείως διαφορετική βιοχημεία από τη δική μας».
Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς της όμως οι συνθήκες είναι πιο βιώσιμες, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στα υψηλά σύννεφα της Αφροδίτης, αέρια μικρόβια θα μπορούσαν να επιβιώσουν και να αντέξουν την έντονη τοξικότητα της ατμόσφαιρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τη φωσφίνη, για την επιβίωση αυτών των μικροβίων θα ήταν απαραίτητος κάποιος άγνωστος μηχανισμός.
https://www.euro2day.gr
Σχόλια