Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στις 22 Σεπτεμβρίου 2020. Λόγω της πανδημίας COVID-19 η 75η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών διεξάγεται ως επί το πλείστον με τηλεδιάσκεψη. Καθισμένοι είναι ο Βόλκαν Μποζκίρ (αριστερά), Πρόεδρος της 75ης Συνόδου της Γ.Σ. του ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες. EPA, Eskinder Debebe, UN Photo HANDOUT
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal
Συνέβησαν πολλά περίεργα και ακατανόητα πράγματα τις τελευταίες 24 ώρες, που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πολύ ορθή επιμονή της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Λευκορωσία, αλλά και στην Τουρκία.
Η Αθήνα ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές με την Τουρκία χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας ομιλεί περί συνομιλιών, όχι διαπραγματεύσεων, άρα μπορούμε να εικάσουμε ότι συζητούνται τα πάντα. Και οι όροι που έθεσε η Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, που η Ελλάδα θα συνομιλεί με την κατοχική δύναμη, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίζει να βρίσκεται υπό ευθεία απειλή από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και στη θάλασσα και στη στεριά. Λόγω αυτού, η Άγκυρα θα μπορεί να εκβιάζει την Αθήνα στο τραπέζι του διαλόγου…
- ΑΚΟΜΑ: Με μία ψευτοδικαιολογία, ότι δήθεν ένας συνεργάτης του είναι θετικός στον κορωναϊό, ο κ. Σαρλ Μισέλ ανέβαλε τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της αναξιόπιστης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι προφανές ότι η αναβολή έγινε για να υπάρχει χρόνος να ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία να άρει το βέτο της. Τους εκβιασμούς και τις απειλές του Βερολίνου θα τις δούμε δια γυμνού οφθαλμού τις επόμενες ημέρες.
Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται άθλιες επιθέσεις από τους Τούρκους, από τους Γερμανούς, αλλά και από τις γνωστές ελληνικές γραφίδες, που …”μίλησαν” δυστυχώς τουρκικά. Αν έγραφαν τα κείμενα Τούρκοι, δεν θα ήταν τόσο …αντικυπριακά. Το μίσος αυτών των …”γραφίδων” για τους Έλληνες της Κύπρου δεν έχει πάτο. Αλλά, εδώ είμαστε για να τους απαντούμε, να τους αντιμετωπίζουμε και να τους λέμε κατάμουτρα ότι δεν τους φοβόμαστε.
Αποφασίστηκε ο διάλογος, λοιπόν, ο οποίος θα αρχίσει μετά την σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία βεβαίως-βεβαίως, δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετικότητα και την παραβατικότητά της εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί άλλωστε να επιβάλει, θα πείτε, αφού ο «καλός» και «άγιος» Ερντογάν, απέσυρε το Oruc Reis από την περιοχή του Καστελόριζου, αλλά άφησε τον πολεμικό του στόλο να σεριανίζει…
- Ποιος νοιάζεται για την Κυπριακή Δημοκρατία;
- Και τι έγινε αν η Τουρκία κατέχει το 40% του εδάφους της;
- Και τι έγινε αν τα τουρκικά πολεμικά έχουν περικυκλώσεις το νησί;
- Και τι έγινε αν το Barbaros και το Yavuz «τρυπούν» καθημερινά την κυπριακή ΑΟΖ;
- Σιγά τα ωά. Άλλο Ελλάδα, άλλο Κυπριακή Δημοκρατία… Αυτό δεν λέει η Αθηναϊκή Ελίτ, η οποία κατάφερε να ζώσει το Μέγαρο Μαξίμου και να επιβάλει τις απόψεις της;
Επειδή τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ας ειλικρινείς:
Δυστυχώς, η Αθήνα είδε τον δήθεν τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας εντελώς συμφεροντολογικά. Προτίμησε να συμφωνήσει να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό από την περιοχή του Καστελόριζου, να εισέλθουν η Ελλάδα και η Τουρκία σε «ήρεμα νερά» και δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την αποχώρηση του Barbaros και του Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ. Δυστυχώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν. Και σκέφτομαι τώρα εγώ εκείνη την κουβέντα του πρώην σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Μαξίμου, που είπε λίγο-πολύ, άλλο Ελλάδα, άλλο Κύπρος.
Εμ, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Και το έχουμε ξαναπεί: Αν πέσει η Κύπρος με την ελληνική υπογραφή στα χέρια της Τουρκίας, η Ελλάδα θα ψάχνει τα νησιά του Αιγαίου. Το τουρκικό σχέδιο το γνωρίζει και ο Πρωθυπουργός, και οι πολιτικοί ηγέτες και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει στην Κύπρο. Ας το πούμε διαφορετικά. Όσο αντέχει η Κύπρος, σώζονται και τα ελληνικά νησιά.
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, και με όλο το σεβασμό αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ… Εδώ κάνατε λάθος. Τα πήγατε καλά στον Έβρο και σας χειροκρότησε όλος ο Ελληνισμός. Τα πήγατε καλύτερα στο Αιγαίο την πρώτη φορά. Αλλά τον Αύγουστο φοβάμαι ότι χάθηκαν όσα κερδήθηκαν τον Μάρτιο και τον Ιούλιο, στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν έκανε τις έρευνες του και βεβαίως θα επανέλθει διότι δεν λογαριάζει κανένα Έλληνα ηγέτη. Φοβάται μόνο τις κυρώσεις, αλλά με την ελληνική ψήφο δεν θα επιβληθούν. Κρίμα.
- Έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για τις κυρώσεις και να είναι υπό αναστολή για την περίπτωση που επανέλθει στο Καστελόριζο και άλλες περιοχές του Αιγαίου. Αυτό έπρεπε να γίνει.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Ελληνισμός της Κύπρου, που βιώνουν τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, αυτές τις μέρες είναι απελπιστικά μόνες. Και στο θέμα των κυρώσεων, αλλά και στο άλλο μείζον θέμα: Των απειλών της κατοχικής δύναμης.
Εύχομαι, αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ, να μην απογοητευθείτε με αυτά που θα ακούσετε στις συνομιλίες, αν και ήδη γνωρίζετε τους όρους του Ερντογάν, τους οποίους θα καταθέσει στην πρώτη συνάντηση.
Επίσης, περιμένουμε σ’ αυτή τη Σύνοδο, στην περίπτωση που αντέξει μέχρι τότε τις απειλές ο πρόεδρος της Κύπρου, να τον στηρίξετε στο θέμα των κυρώσεων. Θα είναι τραγικό να βρεθεί μόνος του…
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, που βεβαίως δεν έχει καμία εμπειρία στα ελληνοτουρκικά, είπε από το Καστελόριζο μία κουβέντα. Δεν ξέρω αν την είπε αυθόρμητα ή της έδωσε «χαρτάκι» κάποιος σύμβουλος της. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να εξοπλιστεί …χθες, διότι ο Ερντογάν θα επανέλθει. Τον πόλεμο τον έχει να περιμένει στη …γωνία.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για πάρα πολλούς λόγους, υποστηρίζουμε το διάλογο, διότι δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή. Και την ειρήνη, τη μόνιμη ειρήνη. Αντίθετα, η Τουρκία θέλει τον πόλεμο, και φοβάμαι ότι στο τέλος δεν θα τον αποφύγουμε. Σε ένα διάλογο με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει μέρος της κυριαρχίας της. Δεν γίνεται. Το «να δώσουμε κάτι για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο» δεν ισχύει, όσο και να κτυπιέται η Αθηναϊκή Ελίτ.
https://hellasjournal.com
Σχόλια