Άλλο οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης κι άλλο οι αποδείξεις που θέλει το Επιτελείο για το «πέρας συναγερμού»…



«Ένα πολεμικό πλοίο θ’ αποσύρουν οι Τούρκοι από το Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο, ένα πλοίο θ’ αποσύρουμε κι εμείς.»
Αυτό είναι το δόγμα με το οποίο πρόκειται να προχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τις επόμενες ημέρες και είναι μια απάντηση στην παρατεταμένη Τουρκική προκλητικότητα, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον έναν μήνα σε διάρκεια. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τον προγενέστερο γενικό συναγερμό της 21ης Ιουλίου, που είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, τότε ομιλούμε για ένα διάστημα γεμάτων δυο μηνών αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Σημειώνεται πάντως από πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, ότι αποκλιμάκωση δεν σημαίνει πως οι πάνω από δέκα μονάδες επιφανείας του στόλου που επιτηρούν σ’ όλη την οριογραμμή, από τη Σαμοθράκη έως τη Στρογγύλη, ότι θα γυρίσουν κι αυτές στο ναύσταθμο. Οι θέσεις τους είναι στα ακριτικά λιμάνια και στο πλευρό των νησιωτών.

  • Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης φαίνεται πως υπάρχουν αλλά όχι οι αποδείξεις που θα πείσουν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να στείλει σήμα προς όλες τις μονάδες Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας για «πέρας συναγερμού». Η μόνη έμπρακτη απόδειξη για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν ρισκάρει στο παραμικρό και είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις εκεί που χρειάζεται, είναι η Τουρκία να σταματήσει το κρυφτό στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο κι εφόσον είναι πραγματικά έτοιμη για διάλογο, πρέπει να οδηγήσει τα πλοία της εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.
Και την ίδια στιγμή που η Αθήνα ζητά αποδείξεις, η Άγκυρα απαντά με διατήρηση των τεχνητών εντάσεων. Η έκδοση της νέας navtex για τις 17 Σεπτεμβρίου, που αφορά άσκηση με πυρά σε Διεθνή αλλά και χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ουσιαστικά κρατά ακόμη περισσότερο μονάδες επιφανείας στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου.
  • Αν δεν γυρίσουν αυτά τα πλοία δεν έχουμε τέλος επιφυλακής
Για την ιστορία, μόνο από τα Δαρδανέλια και τη Σμύρνη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είχαν εξέλθει  πλοία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στο Αιγαίο και ορισμένα από αυτά έφτασαν έως τη Μεσόγειο πλαισιώνοντας το Oruc Reis. Ειδικότερα, εξήλθαν περισσότερα από είκοσι πολεμικά πλοία, από φρεγάτες μέχρι και σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των τουρκικών ειδικών επιχειρήσεων, αλλά και μικρός αριθμός υποβρυχίων.
Κατά συνέπεια αν η επιτήρηση-παρατήρηση στο Αν. Αιγαίο αναφέρει προς το Επιτελείο πως αυτός ο αριθμός πέρασε και πάλι με βορειοανατολική πορεία προς τα στενά του Βοσπόρου, μόνο τότε οι μονάδες επιφανείας θα πάρουν εντολή να ταξιδέψουν και να καταπλεύσουν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Και αυτό βέβαια, όπως επισημαίνουν Επιτελείς δεν θ’ αφορά όλες τις κύριες μονάδες επιφανείας, τα υποβρύχια και τα ταχέα σκάφη.
  • Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει πλέον στην ηγεσία την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την πιο ισχυρή παρουσία στο νοτιοανατολικό σημείο του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που είναι η καρδιά των γεγονότων και της ισχυροποίησης των θέσεων της Ελλάδας.
Και επειδή η Τουρκία ότι λέει το κάνει- αυτό έχει αποδείξει μέσω των κυβερνητικών εμπρηστικών δηλώσεων- οι Επιτελείς έχουν λάβει ήδη αποφάσεις γι’ ακόμη πιο προωθημένη παρουσία απ’ άκρη σ’ άκρη στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και νοτιότερα της Κρήτης.
  • Η αυτοπεποίθηση των ΕΔ οδήγησε στο νότο και την επίδειξη Ελληνικής σημαίας
Άλλωστε η Ελληνική στρατιωτική παρουσία πολύ πιο νότια ακόμη κι από το ακριτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου (σ.σ. πρώτη φορά οι ΕΔ και ειδικά ο στόλος βρέθηκε πάνω από 60 ν.μ. νότια από την Κάρπαθο στα τέλη Ιουνίου και μάλιστα τορπίλισε πλοίο στόχο κατά την άσκηση που έκανε)  ήταν μια απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας που οδήγησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για πρώτη φορά μακριά από το κλειστό Αιγαίο και την κάλυψη που παρέχεται από τα εκατοντάδες νησιά.
Πρόκειται για μια κίνηση που και στο παρελθόν είχε προταθεί από στρατιωτικές ηγεσίες αλλά δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες που να ωθούσαν τις Ένοπλες Δυνάμεις να περάσουν από το Αιγαίο στη Μεσόγειο για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Πλέον η ισχυρή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε Κρήτη, Κάρπαθο, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, τη Ρόδο είναι μια ειλημμένη απόφαση και στέλνει μάλιστα το μήνυμα ότι οποιαδήποτε απόφαση παραβατικής συμπεριφοράς από τη γείτονα θα έχει την ανάλογη απάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο και μάλιστα με πολύ μικρή χρόνο ανταπόκρισης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»