ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γεγονότα

1821: Καταπνίγεται από τους Τούρκους η Επανάσταση στη Χαλκιδική, όταν ο Βαλής της Θεσσαλονίκης Μεχμέτ Εμίν Πασάς με δύναμη 14.000 ανδρών, επιτίθεται κατά των, υπό τον ηρωικό Εμμανουήλ Παπά, 1.500 Ελλήνων υπερασπιστών της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Από τους 1.500 Έλληνες χάνουν τη ζωή τους οι περισσότεροι.
1849: 3.000 άνθρωποι παρακολουθούν την κηδεία του Φρεντερίκ Σοπέν στο Παρίσι. Ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρουν το φέρετρό του είναι ο συνθέτης Τζιάκομο Μεγερμπέεερ και ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά.
1908: Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακώς τα ιππήλατα. Λόγω του ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα ο περί στάσεων κανονισμός, τα τραμ επί του παρόντος θα σταματούν εκεί που το ζητούν οι επιβάτες.
1927: Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, Παύλου Κουντουριώτη.
1930: Υπόθεση του Χοιροστασίου: Έτσι έμεινε στην ιστορία η απόπειρα κινήματος των παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης, η οποία εξουδετερώθηκε στη γένεσή της.
1971: Ο Τζον Λένον και οι The Plastic Ono Bland ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Imagine.

Γεννήσεις

1888: Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Θαν. 10/2/1913)
1896: Κώστας Καρυωτάκης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 21/7/1928)
1959: Γιάννης Αγγελάκας, έλληνας τραγουδοποιός, που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Τρύπες, από το 1984 ως το 2000.

Θάνατοι

1910: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Γεν. 8/5/1828)
1966: Γιώργος Θεοτοκάς, έλληνας λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας (Γεν. 27/4/1906)
 http://www.sansimera.gr/almanac/3010#ixzz2AjGB2eWf

                                     ΕΛΛΗΝΙΚΟ   ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

.
552.—Ο Βυζαντινός Στρατηγός Ναρσής περικυκλώνει τους Γότθους στο όρος Γάλακτον της κάτω Ιταλίας (περιοχή Κύμη) και, κατόπιν διήμερου αγώνα, τους αναγκάζει να παραδοθούν.
1254.—Ο Θεόδωρος Β΄ Λάσκαρης Βατάτζης ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Νίκαιας. Στο θρόνο θα παραμείνει μέχρι τον Αύγουστο του 1258.
1821.—Ο πασσάς τής Θεσσαλονίκης Αβδούλ Αμπούδ, επιτεθείς διά μεγάλων δυνάμεων (δύναμη 14.000 ανδρών), κατά τής Κασσάνδρας, κατορθώνει νά θραύση έπειτα από πολλές προσπαθείας τόν ηρωϊσμόν τών κατοίκων της καί μεταβάλλει τήν πόλιν είς σφαγείον καί τέφραν. Οι διασωθέντες επωλήθησαν ώς δούλοι. Τά θύματα έκ τής Κασσάνδρας καί τής γύρω περιοχής υπερέβησαν τάς 10.000.
1826.—Παρά την Ζαγοράν Λεβαδείας. Οι Έλληνες υπέστησαν σκληράν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων. Κατά την μάχην συνελήφθη αιχμάλωτος ο Ι. Ανδρούτσος και εφονεύθη.
1840.—Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο σκοτώνει 12 άτομα.
Η ιστορία του νησιού και η ζωή των κατοίκων είναι συνυφασμένες με τους σεισμούς. Η περιοχή της νοτιοδυτικής Ελλάδας είναι από τις πλέον σεισμογενείς της χώρας μας. Η Ζάκυνθος αποτελεί τμήμα μικρής πλάκας του φλοιού της γης που περιλαμβάνει την Κεφαλονιά την Πελοπόννησο την Αττικοβοιωτία την Εύβοια και το Αιγαίο πέλαγος μαζί με την Κρήτη τα Δωδεκάνησα έως και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η πλάκα αυτή βρίσκεται ανάμεσα στην Αφρικανική και την Ευρασιατική πλάκα και δέχεται την πίεση της Αφρικανικής από το Ιόνιο μέχρι το Καρπάθιο πέλαγος. Η μετακίνηση των πλακών αυτών δημιουργεί τους σεισμούς άλλοτε μικρούς και άλλοτε ισχυρότατους , ανάλογα με την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί. Στην ιστορία της Ζακύνθου αναφέρονται πολλοί καταστροφικοί σεισμοί όπως αυτός του 1469 μ.Χ. Ο σεισμός του 1514 ο οποίος κατακρήμνισε το νότιο τμήμα της αρχαίας πρωτεύουσας και του Κάστρου δημιουργώντας το χάσμα ανάμεσα στον λόφο της Μπόχαλης και του λόφου του Αγ. Ηλία. καθώς και ο σεισμός του 1622 όταν χωρίστηκε το ακρωτήριο Αγ. Σώστης από το νησί της Ζακύνθου σχηματίζοντας το ομώνυμο νησάκι στον κόλπο του Λαγανά. Το 1742 συνέβη τρομερός σεισμός και η γη σειόταν για ένα ολόκληρο έτος από τους μετασεισμούς. Τρομεροί χαρακτηρίζονται και οι σεισμοί των ετών 1768, 1809, 1820, 1840, 1893, 1912. Ισχυρότερος όλων – και πιο πρόσφατος – ήταν ο σεισμός της 12ης Αυγούστου του 1953, που εκτιμάται ότι ήταν μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ισοπεδώθηκαν σχεδόν όλα τα κτήρια του νησιού εκτός από την εκκλησία του Αγ. Διονυσίου, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας και το σχολείο της συνοικίας του Άμμου στην πρωτεύουσα, που ήταν κτισμένα αντισεισμικά. Αυτό έδωσε αφορμή να θεσπισθούν αυστηρότατοι κανονισμοί δόμησης των νέων κτηρίων και να κτίζονται όλα αντισεισμικά με την χρήση άφθονου σιδήρου για το οπλισμένο σκυρόδεμα που αποτελεί τον φέροντα σκελετό τους. Έτσι στους σεισμούς των δεκαετιών του 1980 και 1990 που έφθασαν μέχρι και 6,2 Ρίχτερ, καθώς και στους τελευταίους σεισμούς του Απριλίου 2006 που γίνονταν καθημερινά για ένα μήνα περίπου φθάνοντας σε μέγεθος μέχρι και 5,6 Ρίχτερ οι ζημιές στα καινούργια κτήρια ήταν ελάχιστες. [wiki παιδεία]
1863.—[ν. ημερολόγιο] Ο Γεώργιος Α΄ στέφεται βασιλιάς της Ελλάδος.
1888.—Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, αθλητής του Πανελληνίου αθλητικού συλλάγου και ολυμπιονίκης.
1896.—Γεννιέται ο Κώστας Καρυωτάκης, μεγάλος ποιητής και πεζογράφος μας.
1905.—Η χώρα μας υπογράφει σύμβαση με σκοπό την προμήθεια 60.000 όπλων «μάνλιχερ»,  με σκοπό τον εξοπλισμό του στρατού.
1908.—Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα.
1912.—Οι ελληνικές δυνάμεις προεκτείνουν τας απελευθερωτικάς ζώνας των καταληφθεισών περιοχών και συνάπτουν συμπλοκάς εναντίον των Τούρκων.
.—Βούλγαροι και τούρκοι σφάζουν τους κατοίκους του Ελληνικού χωριού Ακ Αλάν της Ανατολικής Θράκης.
.—Ελληνικές μεραρχίες κινούνται από Θεσσαλονίκη προς Γιαννιτσά και Έδεσσα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Φλώρινας.
1918.—(ν. ημερολόγιο) Υπογράφεται ή ανακωχή τού Μούδρου, διά τής οποίας τερματίζεται ό πόλεμος μεταξύ τής Τουρκίας καί τών δυνάμεων τής Αντάντ (εν αίς και ή Ελλάς).
Με την ονομασία Ανακωχή του Μούδρου ή Συνθήκη του Μούδρου ή Συνθήκη ανακωχής του Μούδρου χαρακτηρίζεται η γνωστή συμφωνία ανακωχής που συνάφθηκε στον όρμο Μούδρου, της Λήμνου, στις 17/30 Οκτωβρίου 1918 και υπογράφτηκε την επομένη 31 Οκτωβρίου μεταξύ των Δυτικών Συμμαχικών Δυνάμεων, της Αντάντ, (Entente), αφενός, και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αφετέρου, με τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Με την συνθήκη αυτή συμφωνήθηκε η κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των Συμμαχικών Δυνάμεων, (μετά των οποίων και η Ελλάδα), και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η οποία και αναλάμβανε περιληπτικά:
    1. Την υποχρέωση του ανοίγματος των Στενών των Δαρδανελλίων καθώς και του Βοσπόρου προς την Μαύρη Θάλασσα,
    2. Της απόδοσης των συμμάχων αιχμαλώτων,
    3. Της παράδοσης του τουρκικού στρατού (του οπλισμού) και των πολεμικών πλοίων (γραμμής), στους Συμμάχους,
    4. Της παροχής δυνατότητας άσκησης εποπτείας εκ μέρους των Συμμάχων επί του σιδηροδρομικού δικτύου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,
    5. Της διακοπής οποιασδήποτε σχέσης, (οικονομικής, εμπορικής κ.λπ.) με τις κεντρικές Δυνάμεις και
    6. Της παροχής δυνατότητας των Συμμάχων της κατάληψης, για λόγους ασφάλειας, οποιωνδήποτε στρατηγικών σημείων, έκριναν εκείνες, επί του εδάφους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Οθωμανική κυβέρνηση.
Η συνθήκη αυτή υπογράφτηκε επί του αγγλικού πολεμικού «Αγαμέμνων» μεταξύ του Άγγλου Ναυάρχου Κάλθορπ, πληρεξούσιου των Συμμάχων και αντιπροσώπων του Σουλτάνου. [wiki παιδεία]
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.
1920.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μικροσυμπλοκές περιπόλων.
1921.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό ενάντια των Τούρκων.
1927.—Σημειώνεται ποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.
1930.—Υπογράφεται είς την Άγκυραν ελληνοτουρκική συνθήκη φιλίας μεταξύ τού Ελευθερίου Βενιζέλου και τού Κεμάλ Ατατούρκ.
Σε αυτό, διακηρυσσόταν η ανάγκη φιλίας ανάμεσα τους δύο χώρες, ενώ ταυτόχρονα, υπογράφηκε και το Πρωτόκολλο για τους ναυτικούς εξοπλισμούς, το Σύμφωνο Εγκαταστάσεως και η Σύμβαση Εμπορίου. Οι όροι του Συμφώνου Φιλίας ήταν σαφώς πολύ ευνοϊκοί για την Τουρκία: ως βάση τους συμφωνίας ορίστηκε ο συμψηφισμός των περιουσιών των προσφύγων, γεγονός που εξίσωνε τους εύπορους Έλληνες πρόσφυγες με τους σαφώς οικονομικά ασθενέστερους Τούρκους. Παράλληλα, με βάση το σύμφωνο, οι δύο χώρες δεσμεύονταν να μην υπογράψουν με τρίτους, κανένα σύμφωνο πολιτικής ή οικονομικής υφής, το οποίο θα έβλαπτε την άλλη χώρα (Ελλάδα – Τουρκία), ενώ οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν πλέον να εγκατασταθούν ξανά στην περιοχή, από την οποία είχαν φύγει με τον πόλεμο και την ανταλλαγή  (…).
1931.—Εκδίδεται προκήρυξη στην Αθήνα, υπογραφόμενη από 45 ελληνικές προσωπικότητες, με την οποία αναγγέλλεται η ίδρυση Επιτροπής επί του Κυπριακού.
1940.—Οι Ιταλοί συνεχίζοντες τας επιθέσεις των εναντίον των ελληνικών θέσεων σημειώνουν επιτυχίαν εις τον τομέα Γράμμου-Κονίτσης.
.—Ο Ανθυποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης, επιστρέφοντας με το αεροσκάφος του, τύπου Χένσελ, στην βάση του, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του, τραυματίζεται θανάσιμα από σφαίρες ιταλικών αεροσκαφών. Ο χειριστής Αρχισμηνίας Λεων. Τζάντας, γυρίζει το αεροσκάφος σώο στην βάση, φέρνοντας μαζί του τον πρώτο πεσόντα Έλληνα Αξιωματικό του Πολέμου.
 [Συνήθως ως πρώτος πεσών Αξκός αναφέρεται ο Υπλγός Αλέξ. Διάκος (βλ. 1 Νοεμ.). Είναι ο πρώτος του Στρατού Ξηράς και των βουνών της Πίνδου.
Υπάρχει πηγή για τον πρώτο πεσόντα Στρατιώτη, στις 05:00 μόλις της 28ης. Φυσικά δεν είναι άξιος μικρότερης τιμής ο τελευταίος ή οποιοσδήποτε από τους 13.748 πεσόντες-αγνοουμένους (αναφέρονται όλοι ονομαστικά σε ειδική έκδοση της ΔΙΣ/ΓΕΣ). Στο πρόσωπο όσων κάθε φορά αναφέρουμε τους τιμούμε όλους.]
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Χρήστος Παπαδάς, ο πρώτος πεσών Αξιωματικός του Πολέμου είναι μάλλον ο Υποσμηναγός Μαρίνος, ο οποίος δεν γύρισε ποτέ πίσω την 28η Οκτωβρίου, οπότε και απογειώθηκε με το αεροσκάφος του. Φ.Μ.
1943.—Ο Ναπολέων Ζέρβας με δύναμη 300 ανταρτών του ΕΔΕΣ, κατεχόμενος πρός τήν Θεσσαλίαν (την Νεράιδα Τρικάλων), δίδει σκληράν μάχην πρός τούς Γερμανούς παρά τά Θεοδώριανα τής Άρτης καί τούς αναγκάζει νά υποχωρήσουν.
.—114 Ιερολοχίτες και 200 αλεξιπτωτιστές, υπό τον Συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε, απελευθερώνουν προσωρινώς την Σάμο, με την βοήθεια Βρετανών καταδρομέων και των Ιταλών στρατιωτών στο νησί. Σκοπός της επιχειρήσεως ήταν η αποφυγή τουρκικής επιθέσεως για την κατάληψη της νήσου.
.—
Το Ολοκαύτωμα του Τυμφρηστού.
Τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής επεχείρησαν δύο φορές κατά του χωριού. 30 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 1943 ήταν η πρώτη: Από έρευνα στα Γερμανικά Αρχεία οι Ναζιστικές Δυνάμεις που ενήργησαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή μας ανήκαν στην  Ε΄ Γερμανική Στρατιά και ήταν: η 4SS Pol.Pz Greh.Div. (Μεραρχία ss), η 104 Jaeger Division (Μεραρχία καταδιώξεως) και το ΧΧΙΙ Geb. A.K. (Ορεινό Σώμα Στρατού).
Η επιχείρηση είχε την επωνυμία «Hubertus» και διεξήχθη από δύο συγκροτήματα που είχαν έδρες τη Λαμία (Gruppe OST SS Pol Pz Gren Rgt III SS και I SS) & το Αγρίνιο (Gruppe West) με σημείο συναντήσεως το Καρπενήσι. Το χωριό, λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελούσε χώρο ανάπτυξης των ανταρτικών ομάδων με αξιόλογη προσφορά και κατοίκων του στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και σε άλλες προσβολές Γερμανικών Μονάδων.
Κατά την επιχείρηση αυτή συνέλαβαν, βασάνισαν οικτρά και εκτέλεσαν εννέα (9) κατοίκους του χωριού.
1944.—Οι γερμανοί τουφεκίζουν 17 Έλληνες στην Πρώτη Φλωρίνης.
.—Η Συμπρωτεύουσα απελευθερώνεται ολοκληροτικώς από την ναζιστική κατοχή.
1960.—Εγκαινιάζεται ό υδροηλεκτρικός σταθμός Ταυρωπού (Μέγδοβα), ισχύος 80.000 κιλοβάτ. Μέ τήν προσθήκην καί δευτέρας στροβιλογεννητρίας, ισχύος 40.000 κιλοβάτ, ήτις θά τεθή είς λειτουργίαν έν συνεχεία, ή παραγωγή του θά φθάση τά 400 εκατομμύρια κιλοβατωρών.
1966.—Μια γυναίκα σκοτώνεται από σεισμό στην Ακαρνανία, ενώ 25 είναι οι τραυματίες και χιλιάδες οι άστεγοι.
1966.—Πεθαίνει ο λογοτέχνης, Γιώργος Θεοτοκάς.
1978.—Έντεκα αγνοούμενοι από βύθιση 2 πλοίων στην Ελλάδα.
1981.—Πεθαίνει ο  Στυλιανός Μαυρομιχάλης, 79 ετών, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1963). Γεννήθηκε στην Μάνη και καταγόταν απο την σπουδαία Μανιάτικη οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1963 σχημάτισε κυβέρνηση, η οποία παρέμεινε μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, με σκοπό να οδηγήσει την χώρα στις εκλογές. Επίσης είχε διατελέσει πρόεδρος του Αρείου Πάγου την περίοδο 1963-1968. Έγραψε πολλές νομικές μελέτες όπως: «Η υπο αίρεσιν καταγγελία της συμβάσεως», «Αποζημίωσις λόγω καταγγελίας της συμβάσεως», «Η ρήτρα πληρωμής είδος», «Το Άρθρο 63 του αστικού κώδικα» κ.α.
1988.—Πεθαίνει ο ποιητής, Τάσος Λειβαδίτης.
1989.—Καταστρέφεται από πυρκαγιά το θέατρο “Αθήναιον” στην οδό Ακαδημίας.
1993.—Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Μιλτιάδης Έβερτ είναι οι δυο μεγάλοι μονομάχοι για τη διαδοχή στην ηγεσία της ΝΔ, μετά την παραίτηση του προέδρου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που χάνει τις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
1996.—Αρχαίο κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του 3ου π.Χ. αιώνα, αποκτάται από το υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα από δημοπρασία του Οίκου Κρίστι της Βιέννης.
.
.

Βασική πηγή: www.e-istoria.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»