Ποια θα είναι τα νέα μέτρα



Στην «προκρούστεια κλίνη» οδηγούνται εκ νέου οι συντάξεις -με επιβολή πλαφόν που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 1.800 ευρώ για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων- προκειμένου να εξοικονομηθούν δαπάνες συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014, όπως επιτάσσει η Τρόικα. Παράλληλα, παρόμοια τύχη φαίνεται πως θα έχουν οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, τα κοινωνικά επιδόματα και τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επιβολής ετήσιου ανώτατου ορίου στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τους ασφαλισμένους τους.
Άγριες διαθέσεις

Οι επικεφαλής της τριμερούς Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) συναντώνται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να εξετάσουν τους άξονες μέτρων που επεξεργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να επιτευχθούν οι προαναφερθείσες περικοπές δαπανών, ενώ αύριο θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Οι διαθέσεις τους προδιαγράφονται άγριες και είναι χαρακτηριστικό πως ήδη τα τεχνικά κλιμάκια που πραγματοποιούν ελέγχους από την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα έθεσαν εκ νέου χθες θέμα απολύσεων στο Δημόσιο ακόμη και μέχρι τα τέλη του έτους! Στον αντίποδα, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα -υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι η χώρα μας θα εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής- έστειλε χθες ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τσαρλς Κόλινς, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Στουρνάρα.
Οπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο του θα σηκώσει εν τέλει το βάρος του 44% της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή αναλαμβάνει να εφαρμόσει μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ (αντί 4 δισ. ευρώ που αρχικώς είχε αναλάβει). Ο ίδιος διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις «θα παρθούν με τον όσο πιο δίκαιο τρόπο γίνεται».
Το πακέτο


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, προκειμένου η κυβέρνηση να πιάσει το στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, θα υιοθετηθούν πολλές από τις προτάσεις-«βόμβα» του ΚΕΠΕ, καθώς δεν κατέστη εφικτό να βρεθούν ισοδύναμου αποτελέσματος εναλλακτικά μέτρα. Ετσι, όλα δείχνουν πως το πακέτο περικοπών που θα τεθεί επί τάπητος στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα θα περιλαμβάνει τα εξής:
 1 Επιβολή ανώτατου ορίου στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών. Το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του έχει προτείνει 13 διαφορετικά σενάρια για το ύψος του πλαφόν της κύριας σύνταξης (από 1.800 έως 3.000 ευρώ). Ωστόσο, φαίνεται να δρομολογείται η θέσπιση «οροφής» για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών (κύριων και επικουρικών) που λαμβάνει κάθε δικαιούχος. Προς κατάργηση βαίνουν οι διπλές συντάξεις, ενώ εκκρεμεί να αποφασιστεί αν αυτό θα αφορά και τις συντάξεις λόγω χηρείας. Το ύψος του πλαφόν αναμένεται να αγγίξει τα 2.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να πέσει χαμηλότερα.
 2 Κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω. Για ποσά από 1.000 έως 1.400 ευρώ η μείωση προτείνεται να φθάσει το 5% και για ποσά άνω των 1.400 ευρώ να ανέλθει στο 10%. Το μέτρο έχει προταθεί από το ΚΕΠΕ, το οποίο εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν 880 εκατ. ευρώ.
 3 Κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το μέτρο θα υιοθετηθεί, ούτως ώστε να περικοπούν κονδύλια 506,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καμία επικουρική σύνταξη δεν θα ξεπερνά το 20% της κύριας.
4 Περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22%.
 5 Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
 6 Μειώσεις 10% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, στα ειδικά μισθολόγια, με εξαίρεση τους μάχιμους αστυνομικούς και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
 7 Περιορισμός των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων κατά 15%-20%, για να εξοικονομηθούν περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει μέσω της καθιέρωσης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Θα εξαιρεθούν ΕΚΑΣ και επίδομα ανεργίας.
8 Καθιέρωση ετήσιου πλαφόν στις δαπάνες ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τα δημοσιεύματα του «Ε.Τ.» την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα, τα οποία αποκάλυψαν τη σχετική πρόταση-σοκ του ΚΕΠΕ, το μέτρο παραμένει στο τραπέζι. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, άφησε χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, καθώς μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό αρκέστηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση: «Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε». Το ΚΕΠΕ είχε προτείνει πλαφόν 1.500 ευρώ και από ’κει και πέρα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.
 9 Περικοπές 600 εκατ. ευρώ στον κλάδο της Υγείας (οι μισές το 2013 και οι υπόλοιπες το 2014). Το ΚΕΠΕ είχε διαγνώσει περιθώρια μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων και της δαπάνης συνταγογράφησης κατά περίπου 475 εκατ. ευρώ, μέσω της χρήσης γενοσήμων.
 10 «Ψαλίδισμα» των αμοιβών των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 11 «Πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων.
 12 Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές (το ΚΕΠΕ έχει προτείνει 200 έως 2.000 ευρώ ετησίως).
 Μάριος Ροζάκος στον “Ελεύθερο Τύπο”,Antinews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»