Ένα δεύτερο ταραγμένο καλοκαίρι για την Ευρωζώνη


draxmes_18930344
Τι μέρα κι η χθεσινή! Τα κακά νέα ξεχείλισαν από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κι έπνιξαν όλο τον κόσμο. Όλες οι αγορές, από το Χονγκ Κονγκ ως την Αμερική, σε πτώση.  Πρώτα και κύρια βέβαια το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου η ημερήσια πτώση ξεπέρασε το 7% εξαιτίας της έλευσης  των στελεχών της τρόικας που θα αξιολογήσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αλλά κυρίως των γερμανικών δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι οι πιθανότητες μιας ελληνικής χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Δεύτερη κακή είδηση οι ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας περί ύφεσης στο δεύτερο τρίμηνο – ως συνέπεια της μείωσης της ζήτησης – αλλά και οι επίμονες φήμες ότι μετά τη Βαλέντσια ετοιμάζονται να ζητήσουν διάσωση από τη Μαδρίτη κι άλλες ισπανικές αυτόνομες περιφέρειες.
Αποτέλεσμα: όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κάτω και οι ισπανικές και ιταλικές τράπεζες κάτω, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αρχές Ιταλίας και Ισπανίας να απαγορεύσουν το σορτ σέλινγκ. Το ιταλικό χρηματιστήριο έχει βρεθεί πλέον σε χαμηλά 3 ετών και ο ισπανικός δείκτης σε επίπεδα που δεν είχε δει εδώ και 10 χρόνια.  Και βέβαια οι αποδόσεις όλων των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας πάνω:  η Ισπανία στο +23, η Πορτογαλία στο +29, η Ιταλία στο +17, η … πρωταθλήτρια Ελλάδα στο +198 (μόνο η Ιρλανδία με μόλις +3 διασώθηκε…).

Η μέρα μας θύμισε υπερβολικά το περασμένο καλοκαίρι, όταν η Ευρωζώνη έβλεπε για πρώτη φορά πανικόβλητη τον υποτιθέμενο ‘ελληνικό ιό’ να απλώνεται στις αγορές ομολόγων των δύο μεγάλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, Ισπανίας και Ιταλίας. 
Σε σχέση με πέρσι όμως υπήρξε μια σημαντική διαφορά. Πέρσι την μεγάλη ανοδική κίνηση είχαν κάνει οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εξαιτίας των φόβων ότι ο ιδιόρρυθμος Ιταλός – πρωθυπουργός ακόμη – Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα προωθούσε τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στους Γαλλογερμανούς. Οι αποδόσεις των ισπανικών τίτλων είχαν ακολουθήσει τότε καλπάζοντας τις ιταλικές αλλά με μια απόσταση ασφαλείας μέχρι που τελικά παρενέβη στις αγορές η ΕΚΤ με αγορές ιταλικών και ισπανικών τίτλων σώζοντας την κατάσταση.
Από χτες λοιπόν φαίνεται ότι επιστρέψαμε στα ίδια. Μόνο που αυτή τη φορά του χορού των ανοδικών αποδόσεων ηγήθηκε η Ισπανία σέρνοντας από κοντά την Ιταλία. Από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε ότι η Βαλέντσια θα ζητήσει διάσωση από την Μαδρίτη, η άνοδος του ισπανικού 10ετούς γίνεται με 25άρια μονάδων βάσης καθημερινά. Και το ιταλικό 10ετές έχει περάσει στο 6.4%.
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο για την Ισπανία – και άρα για ολόκληρη την Ευρωζώνη – είναι η ρευστότητα. Κι αυτό γιατί όπως έγραφε η εφημερίδα Wall Street Journal, ένα νέο κρίσιμο στοιχείο της αγοράς ισπανικών ομολόγων χτες ήταν η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην απόδοση που ζητούσαν οι πιθανοί αγοραστές για να αγοράσουν η οποία ήταν περί το 7.56% και εκείνη που έδιναν οι πωλητές για να πουλήσουν η οποία ήταν στο 7.39%. Αυτό το μεγάλο σπρεντ ανάμεσα στις δύο αποδόσεις δήλωνε ότι δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στην αγορά, γεγονός που αποτελεί μείζον πρόβλημα καθώς η Ισπανία οφείλει να αναχρηματοδοτήσει ως τον Οκτώβριο λήξεις ομολόγων ύψους 27 δις ευρώ.
Μαριάννα Τόλια,sofokleoys  10.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»