Ασαφές το μέγεθος του χημικού οπλοστασίου



Οι πληροφορίες για τα ακριβή αποθέματα χημικών όπλων που έχει στην κατοχή του το καθεστώς Άσαντ είναι ελλιπείς. Παράλληλα η διεθνής κοινότητα ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο χρήσης τους.
Μεταφέρουν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ τα χημικά τους όπλα σε άλλα σημεία; Σχεδιάζεται η χρησιμοποίησή τους σε στρατιωτικό χτύπημα ή απλά επιδιώκεται η προστασία τους; Ερωτήματα που απασχολούν έντονα τις τελευταίες μέρες τη διεθνή κοινότητα ειδικά μετά την ασαφή ανακοίνωση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών ότι το καθεστώς προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει μόνο σε περίπτωση εξωτερικής εισβολής.
Η Dina Esfandiary, αναλύτρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Ερευνών του Λονδίνου (IISS), θεωρεί ότι τα χημικά όπλα είναι ενδεδειγμένα όπλα τρομοκρατίας, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για σκορπίσουν τον πανικό στους ανθρώπους. Η αναλύτρια του IISS παραδέχεται ότι η πληροφόρηση γύρω από τα χημικά όπλα της Συρίας είναι ελλιπής:


«Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για τα χημικά όπλα, αλλά και γενικά για τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής της Συρίας. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια πώς έχει προστατέψει η Συρία τα αποθέματα των χημικών της όπλων. Είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί αν η χώρα έχει τον πλήρη έλεγχό τους ή όχι, ωστόσο είναι πιθανό ότι αυτή τη στιγμή ακόμη τα ελέγχει».

Εξαγωγές όπλων στη Συρία και από την Ευρώπη

Είναι γνωστό ότι η Συρία ξεκίνησε να παράγει όπλα στη δεκαετία του ’70, τα οποία όμως δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Από την Αίγυπτο προμηθεύθηκε πυροβόλα όπλα με δυνατότητα ενσωμάτωσης χημικών ουσιών. Η Συρία κατασκεύαζε συστηματικά τέτοια όπλα με τη συνδρομή της άλλοτε σοβιετικής Ρωσίας και αργότερα του Ιράν. Μάλιστα δεν έλειψαν και οι εισαγωγές κατάλληλων εξαρτημάτων από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με εμπλοκή και Γερμανών μεσαζόντων. Σήμερα είναι γνωστό ότι η Συρία είναι σε θέση να κατασκευάσει εκατοντάδες τόνους χημικών σε 4 παραγωγικές μονάδες, ενώ εικάζεται ότι υπάρχουν κι άλλες.

Το να κάνει τελικά χρήση των χημικών του όπλων ο Άσαντ στις πολεμικές επιχειρήσεις των δυνάμεών του η Dina Esfandiry το θεωρεί απονεννοημένο:

«Το καθεστώς Άσαντ διαθέτει ακόμη ελάχιστη νομιμοποίηση, αλλά αν χρησιμοποιήσει τελικά χημικά όπλα θα παραβιάσει την κόκκινη γραμμή, η υπέρβαση της οποίας, όπως έχει ειπωθεί από τις χώρες της Δύσης, θα ισοδυναμούσε για τον Άσαντ με υπογραφή της θανατικής του καταδίκης».

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους χειρισμούς του Σύρου προέδρου εκφράζει το Ισραήλ. Το Τελ Αβιβ φοβάται ότι τα χημικά όπλα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια σουνιτικών ή σιιτικών τρομοκρατικών ομάδων και να χρησιμοποιηθούν εναντίον της χώρας. Τέλος, το Ισραήλ εκφράζει φόβους ότι το καθεστώς Άσαντ θα μπορούσε να παραδώσει τέτοια όπλα ακόμη και σε σιιτικές ομάδες της Χεσμπολάχ στο Λίβανο.
Deutsche Welle
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»