Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα δύο ραντεβού στις Βρυξέλλες που θα κρίνουν "κόφτη" και φοροκαταιγίδα


Τα δύο ραντεβού στις Βρυξέλλες που θα κρίνουν "κόφτη" και φοροκαταιγίδα
Της Δήμητρας Καδδά

Δυο "ραντεβού" στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κλείσει οι διαπραγματευτικές ομάδες των θεσμών και των υπουργών οικονομικών. Ο λόγος για δύο Euro Working Group (σ.σ. σύνοδος επιτελών ΥΠΟΙΚ και θεσμών) στα οποία, με νωπή την "εντολή" του Eurogroup της Δευτέρας, αναμένεται ότι θα κρίνουν τα θολά σημεία της συμφωνίας: για την νέα φοροκαταιγίδα και τα υπόλοιπα μέτρα των 5,8 δισ. ευρώ, για τον μηχανισμό του προληπτικού "κόφτη" δαπανών αλλά και για το ύψος και τα προαπαιτούμενα της νέας δόσης - δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιθώριο 11 ημερών.


Η πιο κρίσιμη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για αύριο. To απόγευμα της Πέμπτης λοιπόν, στο δια ζώσης EWG στις Βρυξέλλες, θα επιχειρηθεί να οριστικοποιηθούν τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", αλλά και των νέων μνημονίων.

Το Plan A άμεσης κατάθεσης εφαρμοστικού

Στόχος στο "καλό" χρονικά σενάριο, αυτό της οριστικοποίησης αύριο των "τεχνικών" κειμένων, Θα επιχειρηθεί η κατάθεση του εφαρμοστικού άμεσα στη Βουλή (την άλλη εβδομάδα, προανήγγειλε ο Επίτροπος Μοσκοβισί), ώστε  ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσκαλώτος να επιχειρήσει στη σύνοδο Eurogroup της 24ης Μαίου πολιτική συμφωνία. Δηλαδή να ζητήσει απόφαση του ESM για εκταμίευση δόσης αλλά και έναρξη – επισήμως – των διαπραγματεύσεων για τις παρεμβάσεις/υποσχέσεις 3 σταδίων για το χρέος που θα συνδεθούν με πρωτογενή πλεονάσματα "μαμούθ" επί 10ετίες.

Το plan B της 23ης Μαΐου

Ωστόσο, καθώς πολλά πεδία μένουν ανοικτά – ειδικά στο θέμα του μηχανισμού περικοπών δαπανών –, υπάρχει ένα Plan Β. Σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί, θα παραταθούν οι "τεχνικές" διαπραγματεύσεις για τα μέτρα με στόχο η συμφωνία να ολοκληρωθεί σε ένα νέο EWG που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισθεί για τις 23 Μαΐου, δηλαδή για μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών. Και σε αυτό το σενάριο θα αναζητηθεί συμφωνία στο παρά… ένα.

Διαφορετικά, θα πρέπει είτε να αναζητηθεί έκτακτη σύνοδος υπουργών, είτε να επιχειρηθεί λύση στην προγραμματισμένη σύνοδο Eurogroup της 16ης Ιουνίου, μία ανάσα δηλαδή πριν το δημοψήφισμα για το Brexit και τις εκλογές στην Ισπανία, ώστε να έρθουν τα χρήματα της δόσης για να καλυφθούν οι πληρωμές που οφείλουμε τον Ιούλιο...

Τα  θολά σημεία των κειμένων

Τα κείμενα της τεχνικής "συμφωνίας επί της αρχής", αλλά και των νέων μνημονίων που επεξεργάζονται εξ' αποστάσεως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί, έχουν ακόμη αρκετά "θολά" σημεία που συνδέονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων με:
-Τα δημοσιονομικά μέτρα που θα κληθεί να λάβει η Ελλάδα (οριστικοποίηση των παρεμβάσεων ύψους 5,8 δισ. ευρώ με εκκρεμότητα στο πακέτο των έμμεσων φόρων και στον κόφτη 400 εκατ. ευρώ περίπου στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου)
-Τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ενέργεια και τις αγορές
-Τον μηχανισμό του νέου "κόφτη" δαπανών μέσω προεδρικού Διατάγματος, ο οποίος όπως έγινε σαφές, θα εξαιρεί ελάχιστους κωδικούς (επιδόματα ανεργίας, άμυνα κλπ.) και του οποίου το νομικό πλαίσιο πρέπει να οριστικοποιηθεί
-Το ύψος της δόσης αλλά και τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της, με την κυβέρνηση να διεκδικεί ποσό σημαντικά υψηλότερο των 5,7 δισ. ευρώ που αναμενόταν να λάβει αν (όπως προέβλεπε το μνημόνιο) η διαπραγμάτευση είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.                                 http://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!