ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ:ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ, ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ



Σώμα με ζώμα οι συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Καΐρου μεταξύ υποστηρικτών του Μουμπάρακ και αντιφρονούντων. Για λουτρό αίματος ανησυχεί ο Ελ Μπαραντέι, καλώντας παράλληλα τον στρατό να προστατέψει τους πολίτες.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 639 τραυματίστηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο κατά τις βιαιότητες εναντίον των διαδηλωτών που απαιτούν την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια επικαλούμενο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.
Αμέσως μετά και το ίδιο το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, την αύξηση των νεκρών και των τραυματιών δίνοντας τα ίδια στοιχεία με τον Αλ Αραμπίγια.
«Η πλειοψηφία των τραυματιών φέρει τραύματα από πέτρες. Δεν υπάρχουν τραυματίες από σφαίρες», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ένας γιατρός από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών κατάγγειλε ότι οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ ξεπερνούν τους 1.500.
. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ οι νεκροί κατά τη διάρκεια των εννιά ημερών των διαδηλώσεων ανέρχονται περίπου στους 300.
Εικόνες χάους
Η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, καρδιά της διαδήλωσης κατά του Αιγύπτιου προέδρου εδώ και εννέα ημέρες, μετατράπηκε σήμερα σε πεδίο μάχης μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του Χόσνι Μουμπάρακ, προκαλώντας το θάνατο ενός νεαρού στρατιωτικού και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει νέες μαζικές διαδηλώσεις την Παρασκευή για να απαιτηθεί η άμεση αποχώρηση του κ. Μουμπάρακ, παρά την υπόσχεση του Προέδρου να αποχωρήσει από την πολιτική κατά τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο, και την εντολή του στρατού για επιστροφή στην ηρεμία.
Σήμερα το πρωί, χιλιάδες υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους έφτασαν στις άκρες της πλατείας Ταχρίρ, της οποίας οι είσοδοι φρουρούνται από άρματα μάχης. Μετά από ώρες έντασης, επιτέθηκαν χωρίς σταματημό. Οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά βίαιες, με χτυπήματα με πέτρες, ρόπαλα, σιδερόβεργες και μερικές φορές και με μαχαίρια. Ένα παιδί δέκα ετών, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι, μεταφέρθηκε αναίσθητο στο νοσοκομείο.
Σε ορισμένα σημεία οι υποστηρικτές του προέδρου, επιτέθηκαν καβάλα σε άλογα ή καμήλες, αλλά απωθήθηκαν. Ορισμένοι, που έπεσαν στο έδαφος, ξυλοκοπήθηκαν άγρια...μέχρι αιματοχυσίας. Άλλοι έριχναν πέτρες από τις ταράτσες και τα μπαλκόνια των κτιρίων με θέα στην πλατεία.
Συγκρούσεις έγιναν επίσης κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, το οποίο στεγάζει ανεκτίμητους θησαυρούς της φαραωνικής περιόδου. Οι στρατιώτες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για την προστασία του ιδρύματος, αλλά αργά το απόγευμα, δύο βόμβες μολότοφ έπεσαν στην αυλή του μουσείου. Με εξαίρεση τις προειδοποιητικές βολές νωρίς το απόγευμα, ο στρατός δεν παρενέβη, προσπαθώντας μάλλον να βρει καταφύγιο.
Το σούρουπο, δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν κατά των διαδηλωτών, αλλά η προέλευσή τους δεν ήταν σαφής. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση αστυνομικοί με πολιτικά ήταν μεταξύ των υποστηρικτών του Μουμπάρακ, πληροφορία που διαψεύστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων, είναι εμφύλιος πόλεμος, δήλωσε με θλίψη ο Μοχάμεντ Σαγιέντ Μοστάφα 26 ετών.
«Ο στρατός απέτυχε στην δέσμευσή του για την προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών. Το γεγονός ότι μια τέτοια βία μπορεί να συνεχιστεί ενώ βρίσκονται (οι στρατιωτικοί) στο χώρο αυτό θέτει το ερώτημα, αν έλαβαν εντολή να μην επέμβουν», κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία. Το μεσημέρι, ο στρατός κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να αποκατασταθεί η «ασφάλεια και η σταθερότητα». «Οι διεκδικήσεις σας έχουν ακουστεί», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε αρκετές πόλεις για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους, μετά την χθεσινή ομιλία του Μουμπάρακ. «Τώρα πρέπει να τον αφήσουμε ήσυχο, να τελειώσει τη θητεία του. Η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελούνταν από κλέφτες. Έφυγαν είναι καλό αυτό», δήλωσε η Νάντια Γιούσεφ Αμπντάλα, 60 ετών, στο Σουέζ.
Αλλά πολλοί δεν είχαν την ίδια γνώμη. Η Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν «όλα τα επιμέρους μέτρα που προτείνονται» από τον Πρόεδρο και αρνήθηκαν να τον αφήσουν να παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Το κίνημα διαμαρτυρίας κάλεσε για μια νέα μαζική διαδήλωση την Παρασκευή, που ονομάστηκε «Παρασκευή της αποχώρησης», στην οποία σκοπεύει να συγκεντρώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχε εν μέρει αποκατασταθεί από το μεσημέρι, μετά από περισσότερες από πέντε ημέρες διακοπής. Και η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει από την Παρασκευή στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια (βόρεια) και το Σουέζ (ανατολικά), έχει χαλαρώσει.
Έκκληση Σουλειμάν για διάλογο
Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομαρ Σουλειμάν δήλωσε αργά σήμερα ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι διαδηλώσεις για να μπορέσει να αρχίσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να σεβαστούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο κ. Σουλειμάν κάλεσε «όλους τους πολίτες να ανταποκριθούν θετικά στην έκκληση των αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων και να επιστρέψουν στα σπίτια τους σεβόμενοι την απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να υποστηριχτούν οι προσπάθειες του κράτους να επιστρέψει η ηρεμία και η σταθερότητα» μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ. «Οι μετέχοντες στις διαδηλώσεις κατέστησαν σαφές το μηνυμά τους» είπε.
«Ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις έχει ανάγκη από τη διακοπή των διαδηλώσεων και την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα» πρόσθεσε ο διορισμένος από τον κ. Μουμπάρακ αντιπρόεδρος της Αιγύπτου.
Χθες (Τρίτη) σε σύντομη εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Σουλειμάν ανεφερε ότι θα ξεκινήσει αμέσως διάλογο με την αντιπολίτευση «σχετικά με όλα τα αιτήματα που έχουν σχέση με συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις». Αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της αντιπολίτευσης εμμένει στην αρχική του θέση: στην άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Μουμπάρακ.
Aπορρίπτει μεταβατική περίοδο η κυβέρνηση
Η Αίγυπτος απορρίπτει τις εκκλήσεις για άμεση μεταβίβαση της εξουσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσάμ Ζάκι, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή της διεθνούς κοινότητας, και κυρίως των ΗΠΑ.
«Αυτό που λένε οι ξένες πλευρές σχετικά με 'μια μεταβατική περίοδο που αρχίζει αμέσως' στην Αίγυπτο απορρίπτεται», αναφέρει ο Ζάκι σε ανακοίνωση του, εκτιμώντας ότι αυτό «αποβλέπει στο να αναμοχλεύσει τη βία στην εσωτερική κατάσταση της Αιγύπτου».
Ο αρχηγός του κράτους Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή κίνηση διαμαρτυρίας που απαιτεί την άμεση αναχώρησή του.
Ελ Μπαραντέι: Kατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικές εκφοβισμού
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για «τακτικές εκφοβισμού» μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. «Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος», πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ «μια ομάδα από φονιάδες».
Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι ελπίζει πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα εγκαταλείψει την εξουσία πριν από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μια μαζική συγκέντρωση για την, όπως την έχουν χαρακτηρίσει, «Παρασκευή της Αποχώρησης».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ελ Μπαραντέι κάλεσε επίσης το στρατό να μεσολαβήσει για να προστατεύσει τους Αιγύπτιους πολίτες, μετά τις συμπλοκές που σημειώθηκαν μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.
«Ζητώ από το στρατό να παρέμβει για να προστατεύσει τις ζωές Αιγυπτίων», δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο δίκτυο, προσθέτοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να παρέμβει «σήμερα» κι όχι να παραμένει ουδέτερος.
Ο Ελ Μπαραντέι προσέθεσε επίσης ότι έχει αποδείξεις ότι αυτοί που επιτίθενται σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές είναι αστυνομικοί.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου είχε διαψεύσει νωρίτερα τις κατηγορίες αντικυβερνητικών διαδηλωτών για εμπλοκή αστυνομικών με πολιτικά.
Διαδήλωση και την Παρασκευή
Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο απηύθυνε έκκληση για μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση την Παρασκευή παρά την εντολή του στρατού στους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διαπραγματευτεί μόνο με τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν αν ο πρόεδρος Μουμπάρακ παραιτηθεί.
«Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν με τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν μόνο μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ», είπε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μουσταφά Ναγκάρ.
Ο Μουμπάρακ επέτρεψε στον Σουλεϊμάν να αρχίσει τις συνομιλίες με οργανώσεις της αντιπολίτευσης.
«Καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει τη διαμαρτυρία του στην Πλατεία Ταχρίρ και ζητούμε από τον καθένα να συμμετάσχει στην 'Παρασκευή της αναχώρησης' για να πραγματοποιήσει πορεία από όλα τα κυβερνεία της χώρας στο Κάιρο, προς την Πλατεία Ταχρίρ, έξω από τη λαϊκή συνέλευση και το κτίριο της τηλεόρασης».
«Θέλουμε να διαδηλώσουμε την Παρασκευή και αναμένουμε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους όλης της Αιγύπτου για να ζητήσουμε την πτώση του καθεστώτος», δήλωσε στέλεχος της εκστρατείας υποστήριξης του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι.
Στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανήκουν η Εθνική Ένωση για Αλλαγή υπό τον Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.
Συλλήψεις δημοσιογράφων - φωτορεπόρτερ
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εκ των οποίων οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι, έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ώρες στην Αίγυπτο ενώ κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας από τους συλληφθέντες είναι φωτορεπόρτερ του European Pressphoto Agency (EPA). Ο φωτορεπόρτερ φέρεται να έχει τραυματιστεί στο κεφάλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποια υπηρεσία τον συνέλαβε, όμως οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν να τον μεταφέρουν με στρατιωτικό όχημα.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ότι καταβάλει προσπάθειες για την απελευθέρωσή τριών δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί στην Αίγυπτο.
«Ενεργούμε για τη διευθέτηση της κατάστασης» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή οι συνομιλίες με τις αιγυπτιακές αρχές συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης οι τρεις δημοσιογράφοι εργάζονται για ένα ιδωτικό τηλεοπτικό κανάλι και για μια ιστοσελίδα. Κρατούνται επειδή δεν τήρησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τις βραδινές ώρες από την περασμένη Παρασκευή στις τρεις μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Εξάλλου, δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι της εφημερίδας Aftonbladet κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν επίθεση σήμερα από το πλήθος σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου και στη συνέχεια συνελήφθησαν από έναν στρατιωτικό.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι μία δημοσιογράφος και ένας φωτορεπόρτερ, συνοδευόμενοι από μια διερμηνέα και έναν οδηγό, έκαναν ρεπορτάζ για το πώς βρίσκουν φαγητό για να επιβιώνουν οι φτωχοί Αιγύπτιοι. Όταν κατέβηκαν από το αυτοκίνητό τους για να μιλήσουν με δύο γυναίκες που έψαχναν στα σκουπίδια, ένα πλήθος κινήθηκε εναντίον τους. «Πήραν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, την κάρτα SIM του τηλεφώνου του οδηγού, έβαλαν πέτρες στις ρόδες του οχήματος και μας έφτυσαν στο πρόσωπο», είπε η δημοσιογράφος, σύμφωνα με την οποία οι Αιγύπτιοι τους κατηγόρησαν πως ανήκαν στη Μοσάντ, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία. Ένας στρατιώτης που παρενέβη αντί να τους βοηθήσει τους απείλησε, πρόσθεσε. «Μας είπε ότι αν μας σκότωνε τώρα δεν θα μας έβρισκε κανείς και μας διέταξε να μείνουμε μέσα στο αυτοκίνητο», είπε η δημοσιογράφος, διευκρινίζοντας πάντως ότι τελικά ο στρατιώτης τους άφησε να φύγουν.
Προβλήματα στα λιμάνια
Οι αιγυπτιακοί λιμένες πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στις ελλείψεις προσωπικού και στη μείωση της προμήθειας καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή μία μακρά σειρά από πλοία που αναμένουν την εκφόρτωσή τους, καθόσον η αμείωτη λαϊκή εξέγερση εξακολουθεί να προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, τονίζουν σήμερα ναυτιλιάκες πηγές.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι ναυτιλιακές δραστηριότητες στους μεσογειακούς λιμένες της Αλεξάνδρειας, της Νταμιέτα και του Πορτ Σάιντ, στα οποία διακινούνται κυρίως μεγάλα φορτία και εμπορευματοκιβώτια με ζωτικά προϊόντα, όπως σιτηρά, εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα διαταραγμένες.
«Η φορτοεκφόρτωση έχει ανασταλεί εξαιτίας λόγω της έλλειψης τελωνειακών υπηρεσιών. Η ασφάλεια είναι άλλος ένας λόγος, όπως επίσης και η απαγόρευση κυκλοφορίας», που έχει κηρυχθεί στη χώρα, τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίζουν να επιστρέφουν στις εργασίες τους πλέον, αλλά μπορεί κάτι τέτοιο να διαρκέσει αρκετά», προσθέτουν.
Όπως προσθέτουν οι ίδιες ναυτιλιακές πηγές, οι δραστηριότητες για τα εμπορευματοκιβώτια, που χρησιμοποιούνται για καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την έλλειψη προσωπικού. Η δανική ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αναστέλλει τη δραστηριότητα του τερματικού σταθμού φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων στο Πορτ Σάιντ.
«Καθυστερήσεις και συμφόρηση στις περιοχές αποθήκευσης θα πρέπει να αναμένονται εξαιτίας του γεγονότος ότι τα εμπορευματοκιβώτια εξακολουθούν να εκφορτώνονται ενώ άλλα φορτία δεν δίνεται άδεια να φύγουν», τονίζει η εταιρεία επιμελητείας GAC.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»