ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΔΙΝΕΙ ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

By Wolfgang Munchau
Δημοσιεύθηκε: 12:05 - 07/02/11


Νομίζετε λοιπόν ότι η κρίση τελείωσε; Ορισμένοι από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης εξαρχής επέρριψαν τις ευθύνες για την ετήσια πλέον αναταραχή στην ευρωζώνη στους Αγγλοσάξονες κερδοσκόπους. Εάν αυτή είναι και η δική σας άποψη, τότε μπορείτε να ησυχάσετε. Οι κερδοσκόποι κινούνται σε άλλη κατεύθυνση. Η κρίση εξ ορισμού έχει τελειώσει.



Αυτή η θέση, βεβαίως, είναι πνευματικά… οκνηρή. Όπως και ο χαρακτηρισμός της κρίσης αποκλειστικά δημοσιονομική. Μόνο στην Ελλάδα η κρίση ήταν ξεκάθαρα δημοσιονομική. Πουθενά αλλού. Κατά συνέπεια, η αλλαγή του δημοσιονομικού καθεστώτος δεν είναι η λύση.
Οποιαδήποτε συζήτηση για έναν μόνιμο μηχανισμό επίλυσης του προβλήματος θα έπρεπε να αρχίσει με έναν πιο σαφή ορισμό. Εγώ θα την περιέγραφα ως κρίση που προήλθε από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας αλλά και από τα τραπεζικά συστήματα που παρουσιάζουν εθνικό κατακερματισμό και ανάγκες περισσότερων κεφαλαίων. Το θέμα της ανταγωνιστικότητας, από μόνο του, είναι "μάταιη, αλλά όχι σοβαρή" κατηγορία.
Το συνδυαστικό πρόβλημα χρέους και ανταγωνιστικότητας όμως είναι σοβαρό.
Εάν συμφωνείτε ότι αυτή είναι η κρίση που πρέπει να λυθεί, τότε η εναρμόνιση των ορίων συνταξιοδότησης ή η επικέντρωση στη διασυνοριακή κινητικότητα του εργατικού δυναμικού είναι κουταμάρα. Αυτή, όμως, είναι η συζήτηση που διεξάγεται τώρα στις Βρυξέλλες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!