Η.Π.Α. -ΙΣΔΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑ:ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΓΑΖΑ



Η επίθεση των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στο πλοίο Mavi Marmara στις 31 Μαΐου 2010 που είχε σαν αποτέλεσμα το...
θάνατο εννέα Τούρκων, είναι το γεγονός που προκαλεί σοβαρές ρωγμές στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ αλλά και Τουρκίας- Η.Π.Α..
Το ζήτημα έχει τεθεί υπό εξέταση στην αρμόδια επιτροπή του Ο.Η.Ε. . Λίγες μέρες πριν, διέρρευσε στον τύπο το έγγραφο που θα καταθέσει η Τουρκία στο οποίο θα καταδεικνύει ως παράνομο τον αποκλεισμό της Γάζας ενώ θα κρίνει αναγκαία την προσέγγιση αυτής της περιοχής από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αναφορικά με την επίθεση, θα την χαρακτηρίζει παράνομη και μια κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εστιάζοντας στο γεγονός ότι δυο πολίτες έχουν πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Η Τουρκία διεκδικεί από την ισραηλινή κυβέρνηση τη δημόσια συγγνώμη και την υλική  αποζημίωση, ενώ δεν προβαίνει σε δικαστική προσφυγή καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει στο εδώλιο μέχρι και τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Στο  αντίστοιχο έγγραφο, το Ισραήλ βρίσκει ως απολύτως νόμιμη την επέμβαση του. Ο Εκπρόσωπος του State Department χαρακτήρισε την έρευνα των γεγονότων που διεξήγαγε το Ισραήλ «αξιόπιστη, αμερόληπτη και διαφανή» ενώ η Διεθνής Αμνηστία την αποκάλεσε «λευκό πανί» καθώς αποτυγχάνει να εξηγήσει το πώς πέθαναν οι ακτιβιστές.
Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων πετρελαίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ (αποτέλεσμα και της πίεσης που ασκεί το ισχυρό εβραικό λόμπι ), η εκφρασμένη πλέον δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τις τουρκικές επιδιώξεις στη Μέση Ανατολή και πιο συγκεκριμένα αυτή της ανάδειξής της σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη εις βάρος του πάγιου αμερικανικού σύμμαχου Ισραήλ και τέλος,  η αποσύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού με την έρευνα για την ανακάλυψη πετρελαίου στην Κυπριακή ΑΟΖ δια στόματος εκπροσώπου του State Department, διαμορφώνουν μια νέα ισορροπία στο χώρο που ευνοεί ιδιαίτερα τα ελληνικά συμφέροντα.



Πηγή : Hurriet Daily News,Αναδημοσίευση απο ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»