ΜΠΟΥΜΠΑΡΑΚ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ, ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΑΟΣ





Συνταγματικές αλλαγές υπόσχεται ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος και καλεί σε διάλογο τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Δεν συμφωνούν οι αντιφρονούντες και επιμένουν στην αποχώρηση Μουμπάρακ.

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο θα διεξαχθούν τον Αύγουστο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσε χθες ο αντιπρόεδρος της χώρας, Όμαρ Σουλεϊμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.
Ο Σουλεϊμάν είπε ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί «η αποχώρησή του θα ήταν ένα βήμα προς το χάος».
«Όλοι σεβόμαστε τον ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ και όσα έχει κάνει για τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα ήταν «αφύσικο» να παραιτηθεί πρόωρα. Ο αντιπρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι ούτε ο Μουμπάρακ, ούτε ο γιος του προέδρου, Γκαμάλ, θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές αυτές θα αναθεωρηθεί το σύνταγμα της χώρας, ωστόσο τα άρθρα που αφορούν την προεδρική θητεία θα αλλάξουν πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Ο Σουλεϊμάν μίλησε κατ' επανάληψη για «συνωμοσία», υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αναταραχή ξεκίνησε με νόμιμα αιτήματα αλλά στη συνέχεια παρείσφρυσαν «υποκινητές». Επέκρινε μάλιστα τις «ξένες κυβερνήσεις» γιατί, όπως είπε, αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου. «Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας είναι απαράδεκτη και δεν θα την επιτρέψουμε», τόνισε.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρέπει να σταματήσουν, πρόσθεσε, καθώς η φωνή των νέων ακούστηκε ακούστηκαν και το να συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους ισοδυναμεί με «την εφαρμογή ατζέντας ξένης χώρας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος, προτρέποντας τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ταραχών. Τις τελευταίες εννέα ημέρες η χώρα έχασε «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο» στον τομέα του τουρισμού και περισσότεροι από 1.000.000 τουρίστες αναγκάστηκαν να φύγουν, πρόσθεσε.
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν δήλωσε ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το πιο οργανωμένο κίνημα της αντιπολίτευσης στη χώρα, κλήθηκαν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου με όλα τα κόμματα. Την ίδια έκκληση για διάλογο είχε κάνει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Άχμαντ Σαφίκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επισήμως, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι εκτός νόμου. Η οργάνωση μέχρι τώρα έχει απορρίψει την πιθανότητα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.
Αρνείται διάλογο η Μουσουλμανική Αδελφότητα
Ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων δήλωσε απόψε ότι το ισχυρότερο αντιπολιτευόμενο κίνημα στην Αίγυπτο αρνείται να κάνει διάλογο με την κυβέρνηση.
«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε διάλογο με το καθεστώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μοχάμεντ Μούρσι, λίγη ώρα αφότου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε σε διάλογο την οργάνωση. «Ο λαός ανέτρεψε το καθεστώς και δεν βλέπουμε κανένα λόγο, να κάνουμε διάλογο με ένα παράνομο καθεστώς», πρόσθεσε.
Άλλος εκπρόσωπος του κινήματος, ο Ασάμ ελ-Εριάν, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, προειδοποίησε ότι εάν η «επανάσταση» για την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ επιτύχει, η Αίγυπτος θα οργανώσει δημοψήφισμα, για να αποφασιστεί το μέλλον της ειρηνευτικής συνθήκης (του 1979) με το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ δεν πρέπει να φοβάται τίποτα, παρά μόνο τα δικά του εγκλήματα», φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος στο Κανάλι 10 του Ισραήλ. Ωστόσο, ο ελ-Εριάν διαβεβαίωσε ότι η Αδελφότητα είναι μια «μη βίαιη» και όχι εξτρεμιστική οργάνωση.
Το Ισραήλ παρακολουθεί τις ταραχές στην Αίγυπτο, εκφράζοντας την ανησυχία ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ειρηνευτική συμφωνία, που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές πριν από 32 χρόνια.
Οι ομάδες των νέων «δεν θα αποδεχθούν κανέναν διάλογο με το καθεστώς έως ότου η δική μας κύρια διεκδίκηση ικανοποιηθεί, αυτή για την αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ», σημείωσε εξάλλου ο Αμρ Σάλαχ, ένας από τους εκπροσώπους τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Λίγο νωρίτερα ο Μοχάμεντ Αμπού Γαρ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού για την Αλλαγή, η οποία έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και έχει μεταξύ των μελών της της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και το κίνημα Κεφάγια (Αρκετά), είχε επίσης απορρίψει οποιονδήποτε διάλογο πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ.
«Η απόφασή μας είναι σαφής: δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση πριν από την αποχώρηση του Μουμπάρακ. Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τον Σουλεϊμάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν.
Συγκλίνουσες πηγές στο Κάιρο ανακοίνωσαν σήμερα ότι η αστυνομία συνέλαβε υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αστυνομικοί φέρεται ότι συνέλαβαν ορισμένους ανθρώπους από το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μουμπάρακ: Αν παραιτηθώ, θα επικρατήσει χάος
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, με συνέντευξή του, που μεταδόθηκε χθες, τόνισε ότι «εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί μετά από τις μαζικές διαμαρτυρίες, όμως φοβάται ότι θα προκύψει το χάος, τοιουτοτρόπως».
«Κουράστηκα. Μετά από 62 έτη, που υπηρετώ την Αίγυπτο, γνώρισα αρκετά πολλά πράγματα. Θέλω να αποχωρήσω», τόνισε ο πρόεδρος Μουμπάρακ, που μιλούσε στην Κριστιάν Αμανπούρ, του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Ομως, εάν παραιτηθώ σήμερα, θα έχουμε χάος», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας από το προεδρικό μέγαρο, που φρουρείται ισχυρά. «Με ταράζει αυτή η βία στις διαδηλώσεις, δεν ευθύνεται όμως η κυβέρνησή μου για αυτήν», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι «είναι ένας καλός άνθρωπος», ενώ «εξέφρασε τον δισταγμό του», ερωτώμενος από την Αμανπούρ, «εάν νοιώθει προδομένος από τις ΗΠΑ».
Τέλος, ανέφερε ότι επισήμανε στον πρόεδρο Ομπάμα πως «δεν έχει τη γνώση τι είναι ο αιγυπτιακός πολιτισμός, δεδομένου ότι αγνοεί τι θα συνέβαινε, αν (ο Μουμπάρακ) παραιτείτο αιφνιδίως από την προεδρία».
Ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου
Ένας ξένος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας και μέλη σωστικών συνεργείων.
Η εθνικότητα και το όνομα του θύματος δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι υποστηρικτές του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ εισέβαλαν σήμερα σε ξενοδοχεία στο Κάιρο, εκδιώκοντας από εκεί τους ξένους δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε έναν Γάλλο υπάλληλό της και πολλούς άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κάιρο.
Η στρατιωτική αστυνομία περικύκλωσε το Κέντρο Χίσαμ Μουμπάρακ, που έχει ανθρωπιστικό έργο, και εμπόδισαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα να βγουν. Στη συνέχεια μέλη της αστυνομίας μπήκαν στο κτίριο και συνέλαβαν έναν υπάλληλο και πολλούς υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Την ίδια στιγμή αυτόπτες μάρτυρες ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το σουπερμάρκετ Hyper One στα προάστια του Καΐρου έχει τυλιχθεί στις φλόγες και ότι οι πελάτες που βρισκόντουσαν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν τα τζάμια για να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Εισαγγελική απαγόρευση εξόδου σε πρώην κυβερνητικά στελέχη
O Eισαγγελέας της Αιγύπτου εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση για ορισμένους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και για έναν πρώην αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, και πάγωσε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι υπουργοί είναι, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο πρώην υπουργός Στέγασης, Άχμεντ ελ Μαγράμπι, και ο πρώην υπουργός τουρισμού Ζουχαΐρ Γκαράνα. Το πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος Άχμεντ Εζ είναι επίσης μεταξύ εκείνων στους οποίους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι και άλλοι αξιωματούχοι, περιλαμβάνονται στο μέτρο της απαγόρευσης το οποίο θα διαρκέσει «έως ότου η εθνική ασφάλεια αποκατασταθεί και οι αρχές και τα σώματα επιτήρησης θα έχουν κάνει τις έρευνες τους».
Μαίνονται οι συγκρούσεις
Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν πιο έντονες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ στην πλατεία Ταχρίρ, το επίκεντρο της διαμαρτυρίας στο Κάιρο. Η διεθνής κοινότητα, η οποία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας και για μια άμεση και ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας, εξακολουθεί να βοηθά τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα την παραμονή της νέας ημέρας μαζικών διαδηλώσεων την Παρασκευή που ονομάστηκε «η Παρασκευή της αναχώρησης».
Περίπου τριάντα υποστηρικτές του καθεστώτος επανεμφανίστηκαν στη γέφυρα της 6ης Οκτωβρίου, απ' όπου μπορούν να ρίχνουν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους διαδηλωτές που αντιτάσσονται στον Μουμπάρακ.
Ουδέτερες ζώνες από τον στρατό
Οι στρατιώτες, ορισμένοι πάνω σε άρματα μάχης, σχημάτισαν έναν κλοιό ασφαλείας μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Αλλά οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ που παρέμεναν στην περιφέρεια της πλατείας, διέσπασαν τον κλοιό για λίγο, αναγκάζοντας το στρατό να επέμβει για να τους σταματήσει.
Οι υποστηρικτές του καθεστώτος έριχναν βόμβες μολότοφ, ενώ ακούγονταν σποραδικά πυρά. Περίπου 150 νέοι άνδρες μάζευαν πέτρες σε ένα άδειο οικόπεδο για να τις μεταφέρουν στο χώρο των συγκρούσεων, και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκστρατείας. Οι υποστηρικτές του Μουμπάρακ απέκλεισαν τους πολίτες που έσπευδαν να ανεφοδιάσουν τους διαδηλωτές. Τριάντα αντίπαλοι του Μουμπάρακ βγήκαν από την πλατεία με ραβδιά και τους έκοψαν τον δρόμο.
«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους διαδηλωτές, είναι παγιδευμένοι και οι άνθρωποι έρχονται από παντού για να τους βοηθήσουν», δήλωσε ένας νεαρός γιατρός.
Πέτρες από το λιθόστρωτο και τα γείσα του πεζοδρομίου χρησιμοποιήθηκαν ως βλήματα και οδοφράγματα στήθηκαν. Χιλιάδες σπασμένες πέτρες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολεμοφόδια, καλύπτουν παντού το έδαφος. «Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Συγκρούσεις μεταξύ Αιγυπτίων, είναι εμφύλιος πόλεμος», δήλωσε με θλίψη ένας διαδηλωτής, ο Μοχάμεντ Μοστάφα Σαγιέντ, 26 ετών.
Σε ένα προάστιο του Καΐρου, ένα σουπερμάρκετ «Hyper Οne» πυρπολήθηκε και οι πελάτες έσπασαν τα παράθυρα για να βγούν έξω και να γλιτώσουν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Λεηλασίες έγιναν τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.
Από τις βίαιες συγκρούσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη πριν από την αυγή σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και πάνω από 830 τραυματίστηκαν, χτυπημένοι από πέτρες, μαχαιριές, και ακόμη και πραγματικά πυρά, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Η πρώτη εβδομάδα των διαδηλώσεων προκάλεσε 300 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!