Το Ισραήλ κηρύσσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ persona non grata

Οκτώβριος 2, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το Ισραήλ κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και απαγόρευσε την είσοδο του στη χώρα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Τελ Αβίβ θεώρησε ότι ο αξιωματούχος δεν καταδίκασε επαρκώς την επίθεση του Ιράν σε ισραηλινούς στόχους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραήλ Κατς, ανακοίνωσε την απόφαση το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου, μετά από δήλωση στο blog του Γκουτέρες με την οποία καταδίκασε την επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή «με κλιμάκωση μετά από κλιμάκωση».

Ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε τις χώρες που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις να παύσουν το πυρ, αλλά δεν επεσήμανε συγκεκριμένα ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν.

«Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έχει κάνει σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο, δεν είναι άξιος να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος. Μιλάμε για τον Γ.Γ. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πολίτες του και να διατηρεί το καθεστώς και την εθνική του τιμή με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες», είπε ο Κατς.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «ακόμη δεν έχει καταδικάσει τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου» και δεν έχει συμβάλει στην ανακήρυξη του κινήματος τρομοκρατική οργάνωση.

Την 1η Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη χερσαίας επιχείρησης στη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο με τη συγκατάθεση και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδιο βράδυ, το Ιράν χρησιμοποίησε τουλάχιστον 180 πυραύλους για να επιτεθεί σε δύο βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και στο αρχηγείο της Μοσάντ.

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»