Halloween: Πότε πέφτει και τι γιορτάζουν αυτή τη μέρα

 «Τρομακτικές» κολοκύθες για το Halloween (Pixabay)

«Τρομακτικές» κολοκύθες για το Halloween (Pixabay)

Το Halloween πέφτει τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου και είναι μια αργία η οποία εορτάζεται κυρίως σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει όλο και περισσότερη άνθιση και στην Ελλάδα, με μικρούς και μεγάλους να ντύνονται με τρομακτικές στολές

Πώς ξεκίνησε ο εορτασμός του Halloween

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι η έμπνευση για την γιορτή προήλθε από τα γαελικά φεστιβάλ της σοδειάς, ιδίως του Σόουιν (ιρλ. Samhain).

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρόδρομοι του Halloween είχαν παγανιστικές ρίζες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το Σόουιν μετεξελίχθηκε σε Halloween από την χριστιανική εκκλησία, στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες.

Άλλοι ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν ότι το Halloween προήλθε από τον εορτασμό της Ημέρας των Αγίων Πάντων και δεν αποτελεί μετεξέλιξη κάποιας γαελικής εορτής.

halloween - χάλογουιν
halloween - χάλογουιν

Αν και για αιώνες ο εορτασμός του Halloween ήταν περιορισμένος μόνο στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, τον 19ο αιώνα Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι μετανάστες μετέφεραν τον εορτασμό στην Βόρεια Αμερική, ενώ από τα τέλη του 20ού αιώνα και τις αρχές του 21ου αιώνα λόγω της αμερικανικής επιρροής ο εορτασμός του Halloween έχει επεκταθεί και σε χώρες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Πώς γιορτάζεται το Halloween

Στο Halloween , τα παιδιά ντύνονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, το γνωστό ως «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα». Επίσης, η κολοκύθα αποτελεί σύμβολο της εορτής.

Ακόμη, οι άνθρωποι κάνουν πλάκες, ανάβουν φωτιές, βλέπουν ταινίες με σχετική θεματολογία ή επισκέπτονται «στοιχειωμένα» αξιοθέατα.

Θρησκευτική υπόσταση

Για κάποιους ανθρώπους, το Halloween έχει και θρησκευτική σημασία. Κάποιοι συμμετέχουν σε λειτουργίες και ανάβουν κεριά στα μνήματα των συγγενών τους, αν και για άλλους, το Halloween αποτελεί μια εορτή χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο.

Κάποιοι Χριστιανοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος εκείνη την ημέρα, καθώς αποτελεί την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Τι συμβολίζουν οι κολοκύθες

Η ιστορία που συνδέεται με τα κεριά και τις κολοκύθες είναι αυτή του Τζακ, ενός ανθρώπου που του αρνήθηκαν την είσοδο και στον παράδεισο και στην κόλαση. Ο Τζακ, σύμφωνα με τον μύθο, κατάφερε να αιχμαλωτίσει τον διάβολο, ο οποίος, για να απελευθερωθεί, του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει.

«Trick or treat» με τους Μπάιντεν – Το Halloween στον Λευκό Οίκο είχε πολλά παιδιά, βιβλία, και γλυκιές λιχουδιές
«Trick or treat» με τους Μπάιντεν – Το Halloween στον Λευκό Οίκο είχε πολλά παιδιά, βιβλία, και γλυκιές λιχουδιές

Έπειτα από μια άσωτη ζωή, ο Τζακ πέθανε και, βρίσκοντας τις πόρτες του παραδείσου κλειστές, οδηγήθηκε αναγκαστικά στην κόλαση. Ο διάβολος, όμως, πιστός στην υπόσχεσή του, δεν τον δέχθηκε και του πέταξε ένα κάρβουνο από τις φωτιές της λολάσεως, το οποίο ο Τζακ πήρε και το έβαλε μέσα σε ένα γογγύλι που είχε μαζί του για να τον βοηθά να βλέπει και από τότε τριγυρνά, ψάχνοντας να βρει ένας μέρος να ξεκουραστεί.

Γι’ αυτό σε κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα.

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»