Τα Σκόπια απορρίπτουν τις «νουθεσίες» της Γερμανίδας ΥΠΕΞ για τους Βουλγάρους στο Σύνταγμα

 

Σκόπια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Μεταφορών της Βόρειας Μακεδονίας, Αλεξάντερ Νικολόσκι απέρριψε την έκκληση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Θα προβούμε στην ένταξη των Βουλγάρων στο σύνταγμα την επομένη της ένταξής μας στην ΕΕ»

Σύμφωνα με τα τοπικά media,  ο Νικολόσκι δήλωσε:«Η θέση μας είναι πολύ σαφής, άμεση και ανοιχτή – δεν θέλουμε να υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές υπό βουλγαρική υπαγόρευση. 

Η μόνη λύση είναι να λάβουμε εγγύηση ότι αυτό δεν θα συμβαίνει κάθε έξι μήνες, για να σοκάρεται η Βόρεια Μακεδονία με καινούργια και νέα βέτο.

 Ένας από τους τρόπους που προτείνουμε – αυτός είναι, μια καθυστερημένη επικύρωση των αλλαγών στο σύνταγμα, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ την ημέρα της επικύρωσης του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Δεν βλέπω ποια είναι η διαφορά για αυτούς (σ.σ. τους Βουλγάρους) είναι αν οι συνταγματικές αλλαγές θα γίνουν το 2024 ή το 2027», είπε χαρακτηριστικά.

Επιζήμια η γαλλική πρόταση, περιμένουμε τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση

«Βεβαίως, έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια από αυτήν την επιζήμια “γαλλική πρόταση”. Με την πρότασή μας, φέρνουμε φως στους Βούλγαρους πολιτικούς. Αυτή η πρόταση βρίσκει πολλή συμπάθεια και κατανόηση σε πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ και παραμένει στην επόμενη περίοδο. Οι εκλογές στη Βουλγαρία θα περάσουν και θα δούμε ποια θα είναι η θέση της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, μόνο αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Νικολόσκι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν έχει την εντύπωση ότι το αίτημα της κυβέρνησης των Σκοπίων δεν υποστηρίζεται από τη Γερμανία.

«Δεν έχω αυτή την εντύπωση. Αυτό που είπε (η Μπέρμποκ) ήταν ότι η “γαλλική πρόταση” έγινε αποδεκτή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πρόταση ήταν κακή, αλλά έγινε αποδεκτή. Αλλά τη δεχόμαστε ως κυβέρνηση – δεν την απορρίπτουμε, και επομένως δεν θα υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές υπό βουλγαρική υπαγόρευση», είπε ο Νικολόσκι.

Σημειώνεται ότι στις 15 Οκτωβρίου, η Αναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Τίμτσο Μουτσούνσκι στο Βερολίνο. Μετά τις συνομιλίες, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να σεβαστεί τους συμβιβασμούς και να συμπεριλάβει τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα προκειμένου να ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την Μπέρμποκ σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για οποιαδήποτε αδικία, αλλά για σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η Γερμανίδα διπλωμάτης κάλεσε την κυβέρνηση των Σκοπίων να λάβει μια απόφαση, έστω κι αν είναι ενάντια στην κοινή γνώμη.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Ακολουθείστε στο Χ το  @Valkaniko

https://echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»