Ήρθε η ώρα για διάλογο για τις επανορθώσεις, συμφωνούν οι επικεφαλής της Κοινοπολιτείας


 Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας συμφώνησαν ότι «ήλθε η ώρα» για μια συζήτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο, παρά την επιθυμία του Ηνωμένου Βασιλείου να κρατήσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης σε μια διήμερη σύνοδο κορυφής στη Σαμόα.

Ένα έγγραφο που υπογράφηκε από 56 αρχηγούς κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer, αναγνωρίζει τις εκκλήσεις για «συζητήσεις για την επανορθωτική δικαιοσύνη» για το «απεχθές» διατλαντικό δουλεμπόριο.

Η δήλωση αναφέρει ότι είναι καιρός για μια «συζήτηση με νόημα, αληθινή και σεβασμό».

Ο Sir Keir είπε ότι δεν υπήρξαν συζητήσεις για χρήματα στη συνάντηση και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι "πολύ σαφές" στη θέση του ότι δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις από ηγέτες της Κοινοπολιτείας να ζητήσει συγγνώμη και να πληρώσει αποζημιώσεις για τον ιστορικό ρόλο της χώρας στο δουλεμπόριο.

Οι αποζημιώσεις προς όφελος εκείνων που υπέφεραν ως αποτέλεσμα της δουλείας θα μπορούσαν να λάβουν πολλές μορφές, από οικονομικές έως συμβολικές .

Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε επιμείνει ότι το θέμα δεν θα ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Sir Keir είπε ότι οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας είχαν ένα «θετικό διήμερο» στη Σαμόα και υποβάθμισε τη σημασία των αποζημιώσεων στη σύνοδο κορυφής.

"Το κυρίαρχο θέμα των δύο ημερών ήταν η ανθεκτικότητα και το κλίμα", είπε, προσθέτοντας ότι το τμήμα της κοινής δήλωσης που συζητά τις επανορθώσεις αντιστοιχεί σε "μία παράγραφο σε 20-κάτι παραγράφους".

"Καμία από τις συζητήσεις δεν ήταν για χρήματα. Η θέση μας είναι πολύ, πολύ σαφής σε σχέση με αυτό", είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς είπε στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πληρώσει αποζημιώσεις για τη δουλεία .

Θέση «δεν αλλάζει»

Πριν από τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, το συνέδριο των ηγετών – όπου οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι της Κοινοπολιτείας συναντώνται χωρίς συμβούλους – διήρκεσε περίπου έξι ώρες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ήταν η κουβέντα για τις αποζημιώσεις που την έκαναν να συνεχιστεί τόσο καιρό.

Μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε στο BBC: «Ήμασταν ξεκάθαροι για τη θέση μας και δεν αλλάζει».

Και έχουν και δεν έχει – στην πραγματικότητα ο άμεσος χαρακτήρας των παρατηρήσεών τους σχετικά με τις επανορθώσεις στην πορεία προς τη σύνοδο κορυφής εξόργισε ορισμένες από αυτές τις χώρες που έκαναν εκστρατεία για αυτήν.

Η μισή από την τέχνη της διπλωματίας είναι να κρατάς τα πράγματα για τα οποία θέλεις να μιλάς να μιλιούνται – συνεχίζοντας τη συζήτηση, ακόμα κι αν η προοπτική επικείμενης αλλαγής είναι απίθανη.

Για όσους πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, το ανακοινωθέν τους επιτρέπει να πουν ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Για το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους, μπορούν να πουν ότι η θέση τους δεν αλλάζει και επίσης να επισημάνουν μια σειρά από άλλα θέματα –π.χ. εμπόριο, κλιματική αλλαγή και ασφάλεια– για τα οποία, υποστηρίζουν, η Κοινοπολιτεία προσφέρει ένα ζωτικό φόρουμ.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φάνηκε να αφήνει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με κάποια μορφή επανορθωτικής δικαιοσύνης, λέγοντας ότι η «επόμενη ευκαιρία να το δούμε αυτό» θα ήταν στο φόρουμ ΗΒ-Καραϊβικής.

Ο Φρέντερικ Μίτσελ, ο υπουργός Εξωτερικών των Μπαχάμες, δήλωσε ότι οι ηγέτες ήλπιζαν να καταλήξουν σε μια "περιεκτική έκθεση" για το θέμα σε αυτό το φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο τον ερχόμενο Μάρτιο.

Είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι περίμενε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλει τελικά οικονομικές αποζημιώσεις στις χώρες της Καραϊβικής.

Αμφισβητούμενος για το εάν η διατύπωση της κοινής δήλωσης ήταν πολύ ασαφής, είπε: «Πίσω από τη γλώσσα βρίσκεται μια προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση».

Διπλωμάτες είπαν ότι αναμένουν ότι η επανορθωτική δικαιοσύνη θα είναι το επίκεντρο της ατζέντας για την επόμενη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας σε δύο χρόνια.

Πέρυσι, ένας δικαστής του ΟΗΕ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα οφείλει περισσότερες από 18 τρις ​​λίρες ως αποζημιώσεις για τον ρόλο του στη δουλεία σε 14 χώρες της Καραϊβικής.

Αλλά η επανορθωτική δικαιοσύνη θα μπορούσε επίσης να λάβει τη μορφή επίσημης συγγνώμης, εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή βοήθειας για τη δημόσια υγεία.

https://www.bbc.co.uk/news/articles/c207m3m0xpjo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»