Τα μυστικά της παραθαλάσσιας πόλης κρυμμένα σε υπόγειες σήραγγες

BBC Μια σήραγγα κάτω από το Βασιλικό Περίπτερο στο Μπράιτον. Η σήραγγα έχει ευθεία πλευρά και κυρτή οροφή. Οι τοίχοι είναι λευκοί αλλά το χρώμα ξεφλουδίζει. Στον αριστερό τοίχο υπάρχει ένα τετράγωνο φως.BBC
Υπήρχαν εδώ και καιρό φήμες για το γιατί ένας βασιλιάς έχτισε σήραγγες κάτω από τον τόπο διαμονής του στο Μπράιτον

Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν από το σιδηροδρομικό σταθμό του Μπράιτον κάθε χρόνο, αλλά πόσοι γνωρίζουν τα μυστικά κάτω από τα πόδια τους;

Κάτω από τα ίχνη κρύβονται μπάνια με μωσαϊκό, δωμάτια επικοινωνίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμη και μια σειρά όπλων.

Το δίκτυο των υπόγειων μυστικών του Μπράιτον εκτείνεται σε όλη την πόλη, με βικτοριανά αποχετευτικά συστήματα, έναν κρυφό δρόμο και σήραγγες κάτω από το Βασιλικό Περίπτερο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί για να συναντήσει ο Βασιλιάς Γεώργιος Δ' τον εραστή του.

Το BBC έχει λάβει ειδική πρόσβαση σε αυτόν τον παραθαλάσσιο λαβύρινθο για να μάθει τι αποκαλύπτει για την πόλη που βρίσκεται από πάνω.

Ένα κλιμακοστάσιο, οι σκάλες είναι τιρκουάζ αλλά είναι καλυμμένες με χώμα. Στους τοίχους υπάρχουν λευκά και μαύρα πλακάκια. Τα κάγκελα είναι χρυσά.
Η βρωμιά καλύπτει τα τιρκουάζ πλακάκια που χρησιμοποιούνται στις σκάλες και σε όλους τους υπόγειους χώρους του σταθμού

«Κανείς δεν θα ήξερε ότι αυτό ήταν εδώ», λέει ο ξεναγός Rob Whitehead, ταξινομώντας μια μπάλα με κλειδιά πριν ξεκλειδώσει μια πόρτα από την πολυσύχναστη αίθουσα του σταθμού.

Οδηγεί σε μια σκάλα που τώρα είναι βρώμικη, αλλά κάποτε θα άστραφτε με λαμπερά, τιρκουάζ πλακάκια. Αφίσες που ενημερώνουν τους επιβάτες ότι το πέρασμα θα κλείσει το 2005 είναι ακόμα στους τοίχους.

Παρακάτω υπάρχουν οι πρώην δημόσιες τουαλέτες του σταθμού, παλιές είσοδοι από την οδό Τραφάλγκαρ και ένα γυναικείο κομμωτήριο – όλα αυτά αποτελούν πλέον αποθηκευτικούς χώρους για τα παραπάνω καταστήματα.

Ένα δωμάτιο καλυμμένο με λευκά και κίτρινα πλακάκια. Το πάτωμα είναι μπλε μωσαϊκό. Αυτό το δωμάτιο ήταν παλαιότερα οι γυναικείες τουαλέτες στο σταθμό του Μπράιτον
Τα σκαλοπάτια στις τουαλέτες κάτω από το σταθμό σήμαιναν ότι δεν ήταν προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους, έτσι μεταφέρθηκαν στον επάνω όροφο πριν από 19 χρόνια

Πιο πέρα ​​στα βάθη του σταθμού, ένας λιθόστρωτος δρόμος τρέχει δίπλα στον παλιό ανατολικό τοίχο του.

«Έτσι ανέβαιναν στην εξέδρα τα παλιά ταξί με άλογα», λέει ο Ρομπ.

Ένας νέος εξωτερικός τοίχος προστέθηκε όταν ο σταθμός επεκτάθηκε, που σημαίνει ότι ο δρόμος ήταν κρυμμένος μακριά.

Ο σταθμός του Μπράιτον χτίστηκε το 1840, αλλά μόλις το 1928 προστέθηκαν οι τουαλέτες και τα πλέον ξεθωριασμένα ψηφιδωτά.

Ένα σκοτεινό τούνελ με λιθόστρωτο έδαφος. Στα δεξιά είναι ο αρχικός τοίχος του σταθμού ενώ στα αριστερά ο νεότερος εξωτερικός τοίχος που κατασκευάστηκε όταν ο σταθμός επεκτάθηκε.
Στα δεξιά είναι ο αρχικός τοίχος του σταθμού ενώ στα αριστερά ο νεότερος εξωτερικός τοίχος που κατασκευάστηκε όταν ο σταθμός επεκτάθηκε

Ένας άλλος εγκαταλελειμμένος χώρος είναι μια πρώην σήραγγα υπηρεσίας βαθιά μέσα στο σταθμό, που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε για τη φόρτωση εμπορευμάτων σε τρένα αλλά μετατράπηκε κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μετέφεραν όλες τις τηλεπικοινωνίες για τον σιδηρόδρομο εδώ κάτω», εξηγεί ο Ρομπ. «Αν ο σταθμός βομβαρδιστεί ποτέ, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν από αυτό το διάστημα».

Ένα μικρό δωμάτιο χωρίς παράθυρα. Είναι βαμμένο κίτρινο, αλλά πέφτει μπογιά από τους τοίχους. Υπάρχει ένα πράσινο γραφείο και κίτρινη καρέκλα στο δωμάτιο. Το πάτωμα είναι σκούρο ξύλο. Υπάρχει ένα μονό φως λωρίδας.
Αυτό το δωμάτιο θα ήταν το κέντρο επικοινωνίας του σταθμού κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών εν καιρώ πολέμου

Αλλά στην άκρη του τούνελ βρίσκεται το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του σταθμού.

"Μπορείτε να ακούσετε το απαλό βουητό ενός τρένου πάνω από τα κεφάλια μας", λέει ο Rob. "Είναι ένας πολύ απομονωμένος χώρος, επομένως η βελόνα τουφεκιού είναι μια τέλεια χρήση για αυτόν τον χώρο."

Χτισμένο για ψυχαγωγική εξάσκηση σκοποβολής στα τέλη της δεκαετίας του 1940, το βεληνεκές εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από μια ράβδο τουφεκιού σήμερα.

Μια λευκή, τούβλο καμάρα με το πεδίο βολής
Θαμμένο βαθιά μέσα στο σταθμό είναι το Brighton Railway Rifle Club Range, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε αρχειοθήκες

Ο σταθμός ήταν βασικός για τη σύνδεση του Μπράιτον με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι το 1850, είχε εξελιχθεί από ένα ψαροχώρι σε ένα κόμβο με περισσότερους από 60.000 κατοίκους και ήταν ένα τουριστικό hotspot.

Χιλιάδες συνέρρευσαν από το Λονδίνο καθώς το θαλασσινό νερό φημολογήθηκε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Getty Images σταθμός του Μπράιτον με ένα τρένο του νότουGetty Images
Ο σταθμός του Μπράιτον κατασκευάστηκε το 1840

Αλλά εκείνη την εποχή, τα λύματα έρεαν από τα σπίτια των ανθρώπων σε βόθρους.

Μόλις στα τέλη του 1800 οι μηχανικοί έχτισαν ένα δίκτυο αποχέτευσης που εκτείνεται 30 μίλια (48 χλμ.) κάτω από το Μπράιτον, το οποίο κοστίζει 104.000 £ – που ισοδυναμεί με 14,7 εκατομμύρια £ σήμερα.

Southern Water Μια ασπρόμαυρη εικόνα που δείχνει δύο άνδρες να βάζουν τούβλα για τους βικτοριανούς υπονόμους του ΜπράιτονΝότιο Νερό
Οι βικτωριανοί άνθρωποι έπρεπε να σκάψουν τις σήραγγες αποχέτευσης με το χέρι

Επέτρεψε τα λύματα να ρέουν μακριά από τα σπίτια και να βγουν στη θάλασσα.

Οι υπονόμοι εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, αν και τα λύματα επεξεργάζονται σε μια νέα μονάδα στο Peacehaven.

Southern Water Μια ομάδα ανθρώπων με λευκά σκληρά καπέλα μέσα σε έναν θάλαμο αποχέτευσης από καφέ τούβλαΝότιο Νερό
Αυτός ο θάλαμος είναι 30 πόδια (9,14 μέτρα) υπόγειος και είναι το σημείο όπου συναντώνται οι κύριοι υπονόμοι κάτω από την London Road και την Lewes Road

Τον 18ο αιώνα, το Μπράιτον είχε γίνει δημοφιλής απόδραση για τη βασιλική οικογένεια. Το Βασιλικό Περίπτερο χτίστηκε το 1787 για τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Γεώργιο Δ', ο οποίος έγινε Πρίγκιπας Αντιβασιλέας το 1811 και ο Βασιλιάς Γεώργιος Δ' το 1820.

Κάτω από το Pavilion υπάρχει ένα δίκτυο σηράγγων που είχαν πολλές διαφορετικές χρήσεις - από την αποθήκευση βρώμικων ρούχων μέχρι την πρόσβαση στην ιδιωτική κρεβατοκάμαρα του George.

Φημολογήθηκε ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ' είχε χτίσει μια σήραγγα για να μπορεί να περπατήσει κρυφά υπόγεια στο σπίτι της Μαρίας Φιτσέρμπετ, της ερωμένης του.

Αλλά ο Dan Cox, επικεφαλής ξεναγός για τα μουσεία Brighton & Hove, είπε ότι αυτό είναι αβάσιμο.

«Λυπάμαι που απογοητεύω τον κόσμο», είπε. «Δεν υπήρχε τίποτα μυστικό στη σχέση τους».

Getty Images Το Βασιλικό Περίπτερο του Μπράιτον, με τους πολυάριθμους θόλους και τους μιναρέδες, αντανακλάται σε μια λίμνηGetty Images
Το Βασιλικό Περίπτερο χτίστηκε για τον Βασιλιά Γεώργιο Δ' αλλά αργότερα πουλήθηκε στην πόλη το 1850 καθώς η βασίλισσα Βικτώρια λέγεται ότι αντιπαθούσε το Μπράιτον

Ο Βασιλιάς, ωστόσο, ξόδεψε 1.783 £ - που ισοδυναμεί με 164.082 £ σήμερα - σε μια σήραγγα για να κρατήσει τους υπηρέτες του κρυμμένους από τους κήπους καθώς περνούσαν μεταξύ του Pavilion και των στάβλων, που τώρα είναι ο δημοφιλής συναυλιακός χώρος Brighton Dome.

«Αυτός είναι ο τύπος που ήταν ο Τζορτζ», είπε ο Νταν.

Ο Νταν πρόσθεσε ότι η ομάδα στο Pavilion εξακολουθεί να αποκαλύπτει μυστικά για το κτίριο, πράγμα που σημαίνει ότι μερικά από τα θαμμένα μυστήρια του Μπράιτον δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί.


https://www.bbc.com/news/articles/czrjd4wv10xo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»