Οι ΗΠΑ αποκλείουν το βρετανικό δικαστήριο από το βρετανικό έδαφος

Getty Images Αεροφωτογραφία του Ντιέγκο ΓκαρσίαGetty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέκλεισε τη διεξαγωγή βρετανικής ακρόασης σε βρετανικό έδαφος, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

Το ανώτατο δικαστήριο της βρετανικής επικράτειας του Ινδικού Ωκεανού (Biot) επρόκειτο να διεξαγάγει ακρόαση αυτή την εβδομάδα, με την παρουσία του BBC, σχετικά με το εάν μια ομάδα μεταναστών κρατούνταν παράνομα στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία.

Το νησί φιλοξενεί μια μυστική στρατιωτική βάση ΗΒ και ΗΠΑ και η πρόσβαση είναι πολύ περιορισμένη.

Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι «ανακαλούν τη συγκατάθεσή τους» να έχουν πρόσβαση στο νησί οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους μετανάστες και τα «μέλη του Τύπου» -το BBC-, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις που έχουμε δει.

Είπε ότι δεν θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες της ακρόασης να επιβιβαστούν σε αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις προς τον Ντιέγκο Γκαρσία και δεν θα παράσχει «στεγά, μεταφορά και φαγητό για την επίσκεψη».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ήταν «πρόθυμες να επανεξετάσουν» εάν η επίσκεψη «διεξαγόταν με τρόπο» που ανταποκρίνεται στις «ασφάλειες και τις επιχειρησιακές ανησυχίες τους».

Χάρτης που δείχνει τον Ντιέγκο Γκαρσία

Δεκάδες μετανάστες έφτασαν στο νησί τον Οκτώβριο του 2021, λέγοντας ότι διέφυγαν από τη δίωξη και προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στον Καναδά για να ζητήσουν άσυλο όταν το σκάφος τους αντιμετώπισε πρόβλημα κοντά στο Ντιέγκο Γκαρσία.

Αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης - ώρες πριν από τον δικαστή, τους δικηγόρους της βρετανικής κυβέρνησης και εκείνους που εκπροσωπούσαν τους μετανάστες και το BBC επρόκειτο να επιβιβαστούν σε πτήσεις για το πρώτο σκέλος του ταξιδιού - το δικαστήριο μοιράστηκε μια εντολή ακύρωσης της ακρόασης.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ σχετίζονται με επιτόπια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο νησί στο πλαίσιο της ακρόασης, η οποία επρόκειτο να συμπεριλάβει τον καταυλισμό μεταναστών και πολλές άλλες περιοχές του Ντιέγκο Γκαρσία.

Σε μια ανακοίνωση στις 3 Ιουλίου, με τίτλο «Ειδοποίηση Ηνωμένων Πολιτειών στο Ηνωμένο Βασίλειο για την άρνηση της επίσκεψης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Biot στον Ντιέγκο Γκαρσία στις 6-12 Ιουλίου 2024», οι αρχές των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η επιτόπια επίσκεψη παρουσίαζε «κίνδυνους για την ασφάλεια και αποτελεσματική λειτουργία» της βάσης.

Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν πρόθυμη να επιτρέψει την πρόσβαση σε περιοχές όπως ο καταυλισμός μεταναστών, οι παραλίες γύρω του και ένα παρεκκλήσι όπου τα παιδιά λαμβάνουν σχολείο.

Ωστόσο, είχε πει ότι δεν θα παρείχε πρόσβαση σε περιοχές «ανοιχτές σε πολιτικούς εργολάβους και άλλο μη στρατιωτικό προσωπικό», όπως κινηματογράφο, κουρείο και κέντρο μπόουλινγκ, τον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου και «όλες τις ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ περιοχές που καταλαμβάνονται από το Η διοίκηση Biot, η Βασιλική Αστυνομία στο εξωτερικό και το Βασιλικό Ναυτικό».

Τα δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν για λογαριασμό του επιτρόπου της Biot αναφέρουν ότι οι λόγοι για την απόφαση του Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή του νησιού ήταν «εμπιστευτικοί και βασίστηκαν στην εκτίμηση των ΗΠΑ για τις δικές τους ανάγκες εθνικής ασφάλειας».

Ο Tom Short, δικηγόρος από τη βρετανική εταιρεία Leigh Day που εκπροσωπεί μερικούς από τους μετανάστες, είπε ότι η ακύρωση της ακρόασης αυτής της εβδομάδας ήταν «ένα καταστροφικό πλήγμα για τους ευάλωτους πελάτες μας» και ζήτησε να διευθετηθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατό.

«Οι πελάτες μας έχουν υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ΗΠΑ να εξαιρούνται ορισμένα κτίρια που ελέγχονται από τις ΗΠΑ (όπως το γυμναστήριο και η πισίνα όπου επισκέφτηκαν μαζορέτες και διάσημοι σεφ ΗΠΑ νωρίτερα φέτος) καθώς και εγκαταστάσεις όπως το Turner Club και το Golf Club ( που συχνάζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι της Biot και της FCDO).

«Είναι υψίστης σημασίας για τους πελάτες μας να δει ο δικαστής το στρατόπεδο κράτησης και να παρευρεθούν αυτοπροσώπως σε μια ακρόαση», πρόσθεσε.

Getty Images Ένα βομβαρδιστικό B-1B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ απογειώνεται από τη βάση του Ντιέγκο Γκαρσία σε μια αποστολή κρούσης εναντίον του Αφγανιστάν, 7 Οκτωβρίου 2001, κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Enduring FreedomGetty Images
Ένα βομβαρδιστικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από τον Ντιέγκο Γκαρσία τον Οκτώβριο του 2001

Μια εικονική ακρόαση δικαστηρίου την Τρίτη, στην οποία συμμετείχαν δικηγόροι στο Λονδίνο και μετανάστες στο Ντιέγκο Γκαρσία, προσπάθησε να καθορίσει τα επόμενα βήματα στην υπόθεση καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Μιλώντας μετά την ακρόαση, οι μετανάστες είπαν στο BBC για την απογοήτευσή τους για την ακύρωση της ακρόασης αυτής της εβδομάδας.

«Έχει αφαιρέσει όλη μας την ελπίδα», είπε μια γυναίκα. «Είμαστε κολλημένοι σε αυτό το μέρος για σχεδόν τρία χρόνια. Ελπίζαμε ότι αυτή η ακρόαση θα μας παρείχε κάποια ανακούφιση».

Το ΗΒ ανέλαβε τον έλεγχο των νησιών Τσάγκος, μέρος των οποίων είναι ο Ντιέγκο Γκαρσία, από την τότε αποικία του, τον Μαυρίκιο, το 1965. Συνέχισε να εκδιώξει τον πληθυσμό του άνω των 1.000 ανθρώπων για να ανοίξει τον δρόμο για τη στρατιωτική βάση.

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1966 επέτρεψαν μια αρχική περίοδο 50 ετών χρήσης της επικράτειας από τις ΗΠΑ, συν άλλα 20 χρόνια. Η συμφωνία στη συνέχεια «αναβλήθηκε» το 2016 και τώρα πρόκειται να λήξει το 2036, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Biot.

Το Biot χορηγείται από το Λονδίνο, αλλά περιγράφεται ως "συνταγματικά διακριτό" από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μαυρίκιος, ο οποίος κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, υποστηρίζει ότι τα νησιά είναι δικά του και το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών έχει αποφανθεί ότι η διοίκηση του Ηνωμένου Βασιλείου της επικράτειας είναι «παράνομη» και πρέπει να τερματιστεί.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και των πόρων στο Ντιέγκο Γκαρσία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των καταλυμάτων και των μεταφορών στο νησί, καθώς και των εστιατορίων και των καταστημάτων.

Ο στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση σε περιοχές που διαχειρίζονται ή ελέγχονται από τον αμερικανικό στρατό για λόγους ασφαλείας.

Σε κατάθεση μάρτυρα, ο αναπληρωτής επίτροπος της Biot, Nishi Dholakia, είπε ότι δεν ήταν δυνατό να «κάνουμε εναλλακτικές ρυθμίσεις για την αντικατάσταση της υλικοτεχνικής υποστήριξης που επρόκειτο να παράσχουν οι ΗΠΑ» εγκαίρως για την προγραμματισμένη ακροαματική διαδικασία αυτή την εβδομάδα.

Η αίθουσα όπου είχε προγραμματιστεί να γίνει η ακρόαση μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο με τη συνεργασία των ΗΠΑ, είπε.

Ο επίσημος ιστότοπος της Biot αναφέρει ότι η πρόσβαση στο νησί επιτρέπεται μόνο σε «όσους έχουν συνδέσεις είτε με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις είτε με τη Διοίκηση της Επικράτειας.

Ο Ντιέγκο Γκαρσία έχει περιγραφεί ως σημαντική στρατηγική βάση για τις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, δύο βομβαρδιστικά B-52 στάλθηκαν εκεί για εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες, αμερικανικά αεροπλάνα έχουν σταλεί από τη βάση για να βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι πτήσεις παράδοσης προσγειώθηκαν στην περιοχή το 2002 για να ανεφοδιαστούν εκεί, αν και ο πρώην διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν έχει αρνηθεί τις αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκε ποτέ για τη στέγαση και την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία .

Οι δεκάδες Ταμίλ της Σρι Λάνκα που αποβιβάστηκαν στο νησί τον Οκτώβριο του 2021 είναι οι πρώτοι που υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου στην Biot. Περίπου 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 16 παιδιά, παραμένουν εκεί - φρουρούμενοι από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας G4S - καθώς διεξάγονται περίπλοκες νομικές μάχες για την τύχη τους.

Η ακρόαση αυτής της εβδομάδας επρόκειτο να είναι η πρώτη φορά που θα συναντούσαν τους δικηγόρους τους αυτοπροσώπως. Υπήρξαν πολλές απόπειρες αυτοκτονίας στο νησί και αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις που φέρεται να διαπράχθηκαν από μετανάστες μέσα στον καταυλισμό.

Μερικοί μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Ρουάντα για ιατρική περίθαλψη μετά από απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας, και όσοι έχουν επιτυχείς αξιώσεις περιμένουν να εντοπιστεί μια «ασφαλής τρίτη χώρα» για να εγκατασταθούν.

Φυλλάδιο Diego Garcia που στεγάζει σκηνέςΕλεημοσύνη
Μια εικόνα που εστάλη προηγουμένως στο BBC από έναν μετανάστη δείχνει τις σκηνές στέγασης στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία

Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών επισκέφτηκαν τον καταυλισμό στα τέλη του περασμένου έτους και ανέφεραν ότι οι συνθήκες εκεί ισοδυναμούσαν με αυθαίρετη κράτηση.

Κατά τη διάρκεια της εικονικής ακρόασης της Τρίτης, ένας από τους μετανάστες στο νησί κατέρρευσε πολλές φορές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC ότι το νησί δεν είναι κατάλληλο για να ζήσουν μετανάστες και ότι «εργάζεται ακούραστα για να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις προστασίας των μεταναστών και να βρει μια κατάλληλη τρίτη χώρα για εκείνους των οποίων οι ισχυρισμοί γίνονται δεκτοί».

«Ανά πάσα στιγμή, η ευημερία και η ασφάλεια των μεταναστών στο Biot ήταν η κορυφαία προτεραιότητά μας», ανέφερε νωρίτερα φέτος.

https://www.bbc.com/news/articles/cxe2v2mdg7vo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»