Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρωσία: Το ενδεχόμενο μετονομασίας εξετάζει ο Ζελένσκι


Ρωσία: Το ενδεχόμενο μετονομασίας εξετάζει ο Ζελένσκι

Κυκλοφόρησε μια αναφορά που «θέλει» την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάζει επίσημα το όνομα της Ρωσίας σε «Μoσχοβία», έναν όρο που προήλθε τον 13ο αιώνα και αναφερόταν σε μεγάλες εκτάσεις της σύγχρονης βορειοδυτικής Ρωσίας, όπως αναφέρει το Politico.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος μιας ουκρανικής εκστρατείας για να «μειώσει» αυτό που οι Ρώσοι ισχυρίζονται ως «ιστορική καταγωγή» τους. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη επικρίνει το σχέδιο και το χαρακτηρίζουν προκλητικό.

Το σκέφτεται ο Ζελένσκι

Η πρόσφατη αναφορά έχει τις ρίζες της σε μια ιστορική διαμάχη σχετικά με το εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ο νόμιμος διάδοχος της Ρωσίας του Κιέβου – του πρώτου κράτους των Ανατολικών Σλάβων, που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Ο Ζελένσκι απάντησε στην αναφορά λέγοντας ότι το θέμα χρειάζεται προσεκτική ιστορική και πολιτιστική εξέταση σε σχέση με πιθανές διεθνείς νομικές συνέπειες – αλλά δεν το απέκλεισε.

Η αναφορά της Shakhvorostova

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, απηύθυνα έκκληση στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας για την ολοκληρωμένη επεξεργασία του, ιδίως με τη συμμετοχή των επιστημονικών ιδρυμάτων, και ενημερώνοντας εμένα και τον συγγραφέα της αναφοράς για τα αποτελέσματα», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η αναφορά, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 25.000 υπογραφές, ζητά επίσης την αλλαγή του όρου Ρωσική σε Μοσκοβιανή και Ρωσική Ομοσπονδία σε Μοσκοβιανή Ομοσπονδία, σύμφωνα με το Euronews.

Η Valeriya Shakhvorostova, συντάκτης της αναφοράς, είπε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι δικαιολογημένη, καθώς θα καταστρέψει τις ψευδείς αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κοινή καταγωγή με την Ουκρανία, καθώς και την καταπάτησή της στην ιστορία της Kyivan Rus.

«Για τους ξένους, τα ονόματα «Rus» (όπως σημειωνόταν το Kyivan Rus στους αρχαίους χάρτες) και «Russia», «Russie» και «Russland» φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, σαν να είναι το όνομα ενός κράτους που έχει υποστεί ορισμένες αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και […] μεταφράσεις σε διαφορετικές γλώσσες», έγραψε η Shakhvorostova στην αναφορά της προς τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σε διεθνές επίπεδο. Γράφονται βιβλία μυθοπλασίας, γυρίζονται ταινίες όπου η Ρωσία παρουσιάζεται ως Ρωσία, κάτι που είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

«Η μετονομασία της χώρας θα χτυπούσε την καρδιά της πολιτιστικής παράδοσης και του οράματος της Ρωσίας για την ιστορία», πρόσθεσε η Shakhvorostova.

Ιστορικές αναφορές

Ο Μέγας Πέτρος μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας ή «Μοσχοβία» σε Ρωσική Αυτοκρατορία το 1721. Με τη νίκη του επί της Σουηδίας εν καιρώ πολέμου, ο Πέτρος προσάρτησε τεράστια τμήματα της σημερινής ουκρανικής επικράτειας και μετέφερε ιστορικά αντικείμενα στη Ρωσία από το Κίεβο. Αλλά ορισμένοι σημερινοί Ρώσοι ιστορικοί το αρνούνται, λέγοντας ότι ο Τσάρος Ιβάν Γκρόζνι (επίσης γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός) μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας σε Βασίλειο των Ρωσιών τον 16ο αιώνα.

Η οργή της Μόσχας

Είτε λάβει το πράσινο φως είτε όχι, το Κρεμλίνο εξοργίστηκε από την ουκρανική κίνηση.

«Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας δημιουργίας «αντιρωσικού μετώπου» από την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Aλλη μια ένδειξη του ρωσικού θυμού αποτελεί το tweet του Ρώσου πρωθυποργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφhttps://

www.ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!