Οι Αιγύπτιοι προβληματίζονται: «Να τρώμε ή να μην τρώμε τα γαϊδούρια;»


Ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη στην Αίγυπτο είναι το κρέας του γαϊδάρου. Υπάρχει μια έντονη διαμάχη καθώς η ιατρική επιβεβαιώνει τα οφέλη της κατανάλωσης κρέατος γαϊδάρου, ενώ συγχρόνως η κοινωνία απορρίπτει τη σφαγή των όνων για κατανάλωση.

Σύμφωνα με την Al Hurra η «κατανάλωση γαϊδουρινού κρέατος» είναι ένα θέμα που έχει κορυφωθεί στην αιγυπτιακή σκηνή, τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και την άνοδο των τιμών του κρέατος και των πουλερικών.

Η διαμάχη μεταφέρθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μετά από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, θρησκευτικών λόγιων και γιατρών υπέρ της κατανάλωσης κρέατος γαϊδάρου ως υποκατάστατο της ζωικής πρωτεΐνης.

 

Αυτό που αύξησε τη διαμάχη ήταν η διάδοση της δήλωσης ενός αξιωματούχου που υποστήριξε την ιδέα, καθώς ο σύμβουλος διατροφικής εκπαίδευσης στο κυβερνητικό Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφής, Μαγκντί Ναχίζ, είπε ότι «δεν υπάρχουν (επιστημονικές αντενδείξεις) για την κατανάλωση κρέατος γαϊδάρου και αλόγου», σημειώνοντας ότι «το θέμα πρέπει να οριστικοποιηθεί».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «όλο το θέμα υπόκειται στα γούστα των ανθρώπων, αναφέροντας το παράδειγμα των «κοινοτήτων που δέχονται να τρώνε έντομα και άλλων που έντονα το αποδοκιμάζουν».

 

Πολλοί Αιγύπτιοι φοβούνται ότι η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να νομιμοποιήσει την κατανάλωση κρέατος γαϊδάρου, ειδικά υπό το φως των πρωτοφανών επιπέδων των τοπικών τιμών κρέατος, μεταξύ 250 και 350 λιρών ανά κιλό (ένα δολάριο ισούται με περίπου 31 λίρες).

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σε περισσότερο από 32%  μέχρι τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο οργανισμός ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η σημαντικότερη αιτία αυτού του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ομάδας κρέατος και πουλερικών κατά 29,7%.

 

Κρέας γαϊδάρου.. Η ιατρική αποδεικνύει τα οφέλη της


Γενικά, η ζήτηση για κρέας και γάλα γαϊδούρας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς νέες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη αυτών των προϊόντων στην υγεία έχουν γίνει όλο και πιο διαθέσιμες.

 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο σε ιστότοπο της αμερικανικής κυβέρνησης για την υγεία επιβεβαίωσε ότι τα προϊόντα γαϊδουριών είναι πολύτιμα τρόφιμα που περιέχουν αξιοσημείωτες θρεπτικές ιδιότητες.

 

Σύμφωνα με ιατρική έρευνα, το κρέας γαϊδάρου και το γάλα περιέχουν ενεργά συστατικά που μπορούν επίσης να συμβάλουν στη θεραπεία ασθενειών. Το γάλα γαϊδούρας πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

 

Ωστόσο, η ιατρική έρευνα διαπιστώνει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο των προϊόντων γαϊδάρου στην ανθρώπινη υγεία και το επίπεδο εισαγωγής τους στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα είναι ακόμη ελάχιστες.

 

Σε συνέντευξή της στον ιστότοπο «Al-Hurra», η Μένα Σελίμ, κλινική διατροφολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Ain Shams», δεν αρνήθηκε την ύπαρξη πλεονεκτημάτων για το γάλα και το κρέας γαϊδούρας που έχουν αποδειχθεί από πολλές επιστημονικές ιατρικές έρευνες, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι «η ιδέα της κατανάλωσης κρέατος γαϊδάρου από μόνη της κάνει τους Αιγύπτιους να αισθάνονται προσβεβλημένοι».

 

Η Αιγύπτια γιατρός εξήγησε ότι ιατρικές μελέτες δείχνουν ότι το κρέας γαϊδάρου περιέχει κάποια οφέλη και βιταμίνες, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιευμένη έρευνα εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, ειδικά όσον αφορά τη ζημιά και τη διαφορά στον αντίκτυπό του σε κάθε άτομο.

Η αμερικανική έρευνα έδειξε ότι οι γεωργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος απαιτούν τη λήψη εναλλακτικών πρωτεϊνών από ζώα που μπορούν να αντέξουν τις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες για την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας.

Εξήγησε ότι είναι γνωστό ότι τα γαϊδούρια μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες αναπαραγωγής χαμηλής ποιότητας και μπορούν να τραφούν με χαμηλής ποιότητας χορτονομή για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος, όπως χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα.

Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι η εμπορία αυτών των προϊόντων δεν έχει ευδοκιμήσει λόγω της μείωσης των ποσοστών παραγωγής γαϊδουριών και των προτιμήσεων των καταναλωτών για το βόειο κρέας.

Η μελέτη δεν αγνόησε τα κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά έθιμα που επηρεάζουν την ιδέα της διάδοσης των προϊόντων γαϊδουριού και έδειξε ότι η προτίμηση για ορισμένα ζωικά προϊόντα συνήθως επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως ο πολιτισμός, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή οικονομική κατάσταση.

 

Σημείωσε ότι σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, η κατανάλωση κρέατος γαϊδάρου και γάλακτος δεν έχει πλήρως εγκριθεί λόγω έλλειψης γνώσεων και νομοθεσίας σχετικά με την παραγωγή.

Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, το γάλα γαϊδούρας χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά, καθώς πιστεύεται ότι θρέφει το δέρμα και διατηρεί τη φρεσκάδα του. Η έρευνα αναφέρει ότι η διάσημη βασίλισσα Κλεοπάτρα λουζόταν με γάλα γαϊδούρας για να διατηρήσει τη λάμψη του δέρματός της.

 

Το γάλα γαϊδούρας είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Περιέχει επίσης αντιγηραντικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά που ενυδατώνουν το δέρμα και εμποδίζουν τη γήρανση του δέρματος. Τα λίπη στο γάλα γαϊδούρας περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα και κορεσμένα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με την έρευνα.

Όσον αφορά το κρέας γαϊδάρου, η έρευνα ανέφερε ότι έχει κερδίσει κάποια προσοχή τα τελευταία χρόνια ως πολύτιμη τροφή για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω της ποιότητας των πρωτεϊνών του.

Το κρέας γαϊδάρου, σύμφωνα με τη μελέτη, χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, καθώς και από πλούσιο σε σίδηρο.

Η αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της ευαισθητοποίησης για τη σημασία των προϊόντων γαϊδάρου θα οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την εισαγωγή αυτών των προϊόντων στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

 

Άλλο το γαϊδουρινό κρέας και άλλο το χοιρινό;


Επιστρέφοντας στην κλινική διατροφολόγο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ain Shams, Μένα Σελίμ, το κύριο πρόβλημα έγκειται, σύμφωνα με τη γνώμη της, στο ότι τα γαϊδούρια είναι ζώα που μεταφέρουν ασθένειες και το κρέας τους είναι ένα γόνιμο περιβάλλον για ιούς και βακτήρια που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου και μπορεί να οδηγήσει σε έμετο, διάρροια και αφυδάτωση. Εξήγησε ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κρέας γαϊδάρου μπορεί να προκαλέσει μόλυνση με ταινία ή σκουλήκια του εντέρου.

 

Ένα άλλο πρόβλημα για το οποίο μίλησε η Σελίμ είναι ότι ορισμένα γαϊδούρια μπορεί να έχουν μολυνθεί από σαλμονέλα, η οποία προκαλεί δηλητηρίαση και θάνατο εάν το άτομο δεν μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο.

Σχετικά με την επικράτηση της κατανάλωσης κρέατος γαϊδάρου σε πολλές χώρες, η διατροφολόγος είπε ότι πολλές χώρες του κόσμου τρώνε χοιρινό παρά την αποδεδειγμένη βλάβη του και την πιθανότητα να μεταδώσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο, ιδιαίτερα την επιληψία, οπότε η εξάπλωσή του σε αριθμό χωρών δεν σημαίνει ότι είναι αβλαβής.

 

Η Σελίμ πιστεύει ότι εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει την κατανάλωση κρέατος γαϊδάρου ως φθηνότερη εναλλακτική της πρωτεΐνης, πρέπει να μελετήσει καλά όλες τις παράπλευρες ζημιές και είναι απαραίτητο να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για να εξετάσουν αυτά τα γαϊδούρια, την υγεία τους και να προβεί στους απαραίτητους εμβολιασμούς.

Και ο διατροφολόγος θεώρησε ότι το θέμα θα ήταν παρόμοιο με τη νομοθεσία για το χοιρινό στην Ευρώπη κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια φθηνή και πρακτική λύση για τη διατροφή των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα παρέχουν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη στους χοίρους και στους πολίτες που τα τρώνε, όπως ο εμβολιασμός που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές χώρες στα παιδιά που τα εμποδίζει να προσβληθούν από ασθένειες που προκύπτουν από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

--

 © mikres-ekdoseisΓιῶργος  Ἐχέδωρος


https://www. mikres-ekdoseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»