Ο ΥΠΕΞ Τουρκίας στο Κάιρο- τρία τα κύρια θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων


Μεβλούτ Τσαβούσογλου (δ) και Σαμέχ Σούκρι

 

Μάρτιος 17, 2023. Ελλάδα.

 

Σε ένα νέο βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Αίγυπτο το Σάββατο, ως απάντηση στην επίσκεψη του Αιγύπτιου ομολόγου του Σαμέχ Σούκρι στην Τουρκία τον περασμένο μήνα.

Οι αμοιβαίες επισκέψεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών είναι οι πρώτες από τότε που ξεκίνησε η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών το 2013.

 Δύο πολιτικοί αναλυτές, ο ένας από το Κάιρο και ο άλλος από την Άγκυρα, σημειώνουν ότι η επιστροφή των σχέσεων θα προχωρήσει με καλό ρυθμό εφόσον η Τουρκία εφαρμόσει τους αιγυπτιακούς όρους για την αντιμετώπιση των κρίσεων που ήταν η ρίζα της διαμάχης.

Αυτοί είναι: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο,  Μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις, και η αντιμετώπιση του ζητήματος της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

 

Λεπτομέρειες  της νέας φάσης

 

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Πρέσβης Μοχάμεντ Χεγκάζι, δήλωσε ότι οι αιγυπτιο-τουρκικές σχέσεις «βλέπουν θετικές εξελίξεις που αντανακλούν την επιθυμία των δύο χωρών να αναζητήσουν κοινούς παρονομαστές και να ξεκινήσουν ένα νέο στάδιο».

 

Ο Χεγκάζι επισημαίνει ότι η υποστήριξη της Αιγύπτου στον τουρκικό λαό κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού αντικατοπτρίζει αυτό που θεωρεί «το βάρος, την ιστορία και τα θεμέλια των σχέσεων που βασίζονται στη λαϊκή συνοχή και τι αναζητείται για να συμβαδίσει με την κοινή πολιτική δράση αυτής της αλληλεπίδρασης».

Όσον αφορά τις αιγυπτιακές απαιτήσεις από την Τουρκία, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου εξηγεί:

«Το Κάιρο θέλει οι σχέσεις να βασίζονται  κατά την επόμενη περίοδο στη βάση του διεθνούς δικαίου και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, και εάν η Άγκυρα ολοκληρώσει την επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων, οι σχέσεις προς τη μελλοντική τους κατεύθυνση θα είναι ασφαλείς και σύμφωνα με σωστά πλαίσια».

 

Όσον αφορά το επόμενο βήμα, ο  Χεγκάζι περίμενε ότι εάν η Άγκυρα δεσμευόταν σε σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, θα προετοιμαστεί το στάδιο για την επιστροφή των πρεσβευτών ξανά, σημειώνοντας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση κράτησε τους διαύλους εμπορικών ανταλλαγών μέχρι τη στιγμή της διαμάχης και έφτασε τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο συναλλαγών.

Sky News Arabia

https://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!