Γήρανση: Ο γιατρός που βοηθά τους εκατομμυριούχους να γυρίσουν πίσω τον χρόνο
Γήρανση: Ο γιατρός που βοηθά τους εκατομμυριούχους να γυρίσουν πίσω τον χρόνο
Ο νεαρός γιατρός του Κέιμπριτζ, Όλιβερ Ζόλμαν, προσπαθεί να γυρίσει πίσω το ανθρώπινο ρολόι - ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή πελάτη του, τον πάμπλουτο επιχειρηματία τεχνολογίας, Μπράιαν Τζόνσον. «Ίσως μια μέρα να επωφεληθείτε κι εσείς. Θέλω να αποδείξω ότι όλοι μπορείτε να αντιστρέψετε τη γήρανση» λέει ο γιατρός.
Οι προμηθεϊκές φιλοδοξίες του θα μπορούσαν να απορριφθούν ως φαντασίωση, αν δεν υπήρχε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών και οι απόψεις ορισμένων διακεκριμένων επιστημόνων που υποδηλώνουν ότι αυτός ο νεαρός γιατρός από το Κέιμπριτζ έχει κάτι στο μυαλό του.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν πλέον ότι είναι δυνατόν να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Και ο Ζόλμαν σκοπεύει να το αποδείξει.
Δείτε το βίντεο
Για πάντα νέοι
Ο συγκεκριμένος στόχος του είναι να δείξει ότι η γήρανση μπορεί να μετριαστεί σε όλα τα όργανα του σώματος – και, κυρίως, ότι μπορεί να αρχίσει να την αντιστρέφει. Φυσικά, ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά του πατέρα Χρόνου είναι η σωστή διατροφή.
Τι γνώμη έχει για το σάντουιτς με τυρί κρέμα, κρεμμύδι και μαύρα φασόλια. «Τα μαύρα φασόλια είναι καλά, σωστά;».
«Αρκετά καλά» λέει φιλικά. «Αλλά θα εξαρτηθεί από το τι κάνουν στους βιοδείκτες». Είναι περίπλοκο αυτό το θέμα της αντιγήρανσης.
Οι υποψίες ότι ο Ζόλμαν μπορεί να «έχει δαγκώσει περισσότερα από όσα μπορεί να μασήσει» δεν βοηθούνται από τη νεανική του εμφάνιση, η οποία δημιουργεί καχυποψία. Φαίνεται ακόμα νεότερος από τα 29 του χρόνια. Ντυμένος με ένα μακρύ μαύρο παλτό, μαύρες μπότες, με φρέσκο πρόσωπο και μαύρα μαλλιά, θα μπορούσε να είναι το χαμένο πέμπτο μέλος της αρχικής σύνθεσης των Depeche Mode.
Το προφίλ του Ζόλμαν στον τομέα της έρευνας για την αντιγήρανση έχει αυξηθεί δραματικά από τη γοητεία που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης ο σταρ πελάτης και μούσα του, ο μοναδικός Μπράιαν Τζόνσον. Αυτός ο πάμπλουτος 45χρονος επιχειρηματίας τεχνολογίας χρηματοδοτεί μια ομάδα περισσότερων από 30 ιατρών και υγειονομικών, με επικεφαλής τον Ζόλμαν, οι οποίοι παρακολουθούν τη λειτουργία του σώματός του και όλων των οργάνων του, όλο το εικοσιτετράωρο, με κόστος περίπου 2 εκατ. δολάρια ετησίως.
Ένα πάμπλουτο και ευτυχισμένο πειραματόζωο
Ο Ζόλμαν σαρώνει την επιστημονική βιβλιογραφία για κάθε έρευνα που σχετίζεται με τη μακροζωία και εφαρμόζει όσα περισσότερα από αυτά μπορεί στο «πειραματόζωό» του, τον Τζόνσον, στόχος του οποίου είναι να αποκτήσει το σώμα, τον εγκέφαλο και τα όργανα ενός 18χρονου.
Το εξαιρετικό καθεστώς του τρόπου ζωής του Τζόνσον παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του. Αποκαλύπτει ότι έχει ενστερνιστεί τη νέα του ζωή με την χαρακτηριστική αμερικανική ευθυμία. «Το μυαλό μου δεν επιτρέπεται να ψωνίζει, να περιεργάζεται το ντουλάπι, να παραγγέλνει αυθόρμητα πίτσα, να τρώει ένα γλυκό – βασικά να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση σχετική με το φαγητό» αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα.
Το 24ωρο του Τζόνσον
Η ημέρα του Τζόνσον ξεκινάει με ένα ξυπνητήρι στις 5 το πρωί που του υπενθυμίζει ότι πρέπει να καταπιεί δύο δωδεκάδες συμπληρώματα και φάρμακα.
«Δεν χρειάζεται να είναι 5 π.μ.» λέει ο Ζόλμαν, ο οποίος μιλάει με το πείραμα/χρηματοδότη του για μια ώρα στο τηλέφωνο κάθε μέρα. «Νομίζω ότι ο Μπράιαν είναι υπερβολικά δραματικός και σκληροπυρηνικός».
Ο Τζόνσον έχει την έδρα του στο Βένις της Καλιφόρνιας, όπου έχει δημιουργήσει μια ιατρική σουίτα και ένα γυμναστήριο για να διευκολύνει την αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες, τα προγράμματα άσκησης, τις συνεχείς εξετάσεις αίματος, τους υπερήχους και τις κολονοσκοπήσεις.
Χρησιμοποιεί γυαλιά που μπλοκάρουν το μπλε φως για να εξασφαλίζει περίπου εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα- ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί γυμνάζουν τους μύες του σε λιγότερο προσβάσιμα σημεία- και ξεπλένει τα ούλα του με αντιοξειδωτικό τζελ μετά το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα. Οι παρεμβάσεις πέρα και πάνω από αυτό φαίνονται ατελείωτες.
Χαμένος στις πολυβιταμίνες του
Στην ιστοσελίδα του ο Τζόνσον συνεχίζει το εμμονικό τριπ του: «Τώρα, τα 70+ όργανα του σώματός μου μιλούν από μόνα τους… Το να απελευθερωθώ από το χάος του μυαλού μου από στιγμή σε στιγμή ήταν η πιο λυτρωτική εμπειρία της ζωής μου. Θα μπορούσε η κοινωνική και πλανητική αλλαγή που επιθυμούμε να ξεκινήσει από την εσωτερική αλλαγή του εαυτού μας; Παραδόξως, θα μπορούσε το υγιές μέλλον μας να ξεκινήσει τρώγοντας τα λαχανικά μας και σταματώντας τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές;».
Αλλά υπάρχει η υποψία ότι ο Τζόνσον θέλει απλώς να μοιάσει στον 17χρονο γιο του Ταλμάζ, ο οποίος είναι επίσης γυμνασμένος και αδύνατος, αλλά είναι 17 ετών. Ο Τζόνσον δεν είναι 17 ετών. Ωστόσο, ο Ζόλμαν λέει ότι η σκληρή δουλειά του πελάτη του αποδίδει καρπούς. Τώρα έχει τον μέγιστο καρδιακό ρυθμό ενός 37χρονου και, προφανώς, σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, έχει δέρμα κάποιου 28χρονου.
Αν τα κίνητρα του Τζόνσον -θα μπορούσε να πει κανείς-, ότι περιλαμβάνουν αυτοσυντήρηση και ματαιοδοξία, ο Ζόλμαν λέει ότι τα δικά του συμφέροντα είναι καθαρά επιστημονικά. «Έχω δύο σαφείς στόχους» επιμένει. «Θέλω να αποδείξω ότι μπορείτε να αντιστρέψετε τη γήρανση σε όλα τα όργανα και να αποδείξω επίσης ότι μέχρι το 2030 θα έχω επιτύχει μείωση της γήρανσης κατά 25% σε όλα τα όργανα του Μπράιαν».
O νεαρός γιατρός Όλιβερ Ζόλμαν πιστεύει στο θαύμα της αιώνιας νεότητας
Φανταστικά νέα;
Ο επιστήμονας έχει δημιουργήσει ακόμη και ένα περιοδικό, το The Journal of Human Phenotypic Rejuvenation Case Reports & Biological Age Quantification Science. Στο πρώτο τεύχος παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από τον Μάρτιο του 2020, η μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών του Τζόνσον έχει μετατραπεί από εκείνη ενός τυπικού 45χρονου σε εκείνη ενός 33χρονου.
Αυτά είναι καλά νέα για τον Μπράιαν και τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, όπως ο Τζεφ Μπέζος, που έχουν τα μέσα να πληρώσουν για ακριβές τεχνολογίες αντιγήρανσης. Το 2021, ο επικεφαλής της Amazon αγόρασε μερίδιο στην Altos Labs, μια νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στον «προγραμματισμό κυτταρικής αναζωογόνησης για την αποκατάσταση της υγείας και της ανθεκτικότητας των κυττάρων» και στην Unity Biotechnology, μια εταιρεία με έδρα το Νότιο Σαν Φρανσίσκο που στοχεύει στην ανάπτυξη «μετασχηματιστικών φαρμάκων για την επιβράδυνση, την αναχαίτιση ή την αποθεραπεία των ασθενειών της γήρανσης».
Τι γίνεται με τους υπόλοιπους από εμάς;
Εδώ είναι που ο Ζόλμαν απαιτεί να κάνουμε ένα άλμα πίστης. Παραδέχεται ότι ακόμη και η σχολαστική παρακολούθηση και διατήρηση της υγείας του Μπράιαν από την ομάδα του μπορεί να επιτύχει μόνο τόσα πολλά. Η ιδέα ότι οι μάζες θα ξοδεύουν εκατομμύρια λίρες το χρόνο και όλες τις ώρες που είναι ξύπνιοι για να γυμνάζονται, να πίνουν vegan πρωτεϊνικά ροφήματα και να κάνουν εξετάσεις εντέρου είναι ξεκάθαρα ανυπόφορη.
Στόχος του, ωστόσο, είναι να δείξει ότι η αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης είναι δυνατή και να ενθαρρύνει την επιστημονική έρευνα για να το επιτύχει για τις μάζες με πιο πρακτικές μεθόδους, οι οποίες μπορούν να αξιολογηθούν αυστηρά. Πιστεύει ότι δύο αναδυόμενοι τομείς της ιατρικής επιστήμης, η γονιδιακή θεραπεία και οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα, θα δείξουν το δρόμο.
«Είναι η γονιδιακή θεραπεία που θα μπορέσει να αντιστρέψει τη γήρανση σε ολόκληρο τον πληθυσμό» λέει. Σημειώνει ότι έχουν γίνει περισσότερα από 50 πειράματα σε θηλαστικά στα οποία η γονιδιακή θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει πτυχές της διαδικασίας γήρανσης.
Βασική εστίαση για τις γονιδιακές θεραπείες φαίνεται ότι θα είναι το επιγονιδίωμα. Είναι αυτή η πτυχή των γονιδίων μας που επιτρέπει στο σώμα μας να συνεχίσει να παράγει τους διάφορους τύπους κυττάρων που απαιτούνται για τη διατήρηση των διαφόρων οργάνων.
Πριν αυξηθεί το ενδιαφέρον για την επιγενετική, είχε θεωρηθεί ότι η γήρανση οφειλόταν κυρίως στη σταδιακή συσσώρευση λαθών – μεταλλάξεων – στα γονίδιά μας. Τον Ιανουάριο, όμως, μια σημαντική ερευνητική εργασία στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Cell, από τον καθηγητή Ντέιβιντ Σινγκλέρ της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, παρείχε αποδείξεις ότι, πιο συγκεκριμένα, η διαταραχή των επιγενετικών οδηγιών είναι αυτή που προκαλεί την απώλεια υγιών ιστών και τη φθορά των οργάνων που συνδέεται με την ηλικία.
Η αναστρέψιμη αιτία γήρανσης
Η ομάδα του κατάφερε να επανεκκινήσει τα κύτταρα με μια θεραπεία που περιλαμβάνει τρία γονίδια που δίνουν οδηγίες στα κύτταρα να επαναπρογραμματιστούν. Τα ποντίκια έγιναν αποδεδειγμένα και πάλι νεότερα.
Τα ευρήματα των ερευνητών ήταν, όπως είπαν, συμβατά με τη θεωρία «ότι η απώλεια επιγενετικών πληροφοριών είναι μια αναστρέψιμη αιτία γήρανσης».
Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα επιγενετικά πρότυπα επηρεάζονται από παράγοντες όπως η διατροφή, η παχυσαρκία, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, οι περιβαλλοντικοί ρύποι και το ψυχολογικό στρες – το είδος των παραγόντων του τρόπου ζωής που ο Μπράιαν Τζόνσον και η ιατρική του ομάδα προσπαθούν να μικροδιαχειριστούν.
Μπορούν οι μέθοδοι του Σινγκλέρ να λειτουργήσουν στους ανθρώπους; Η ομάδα του δοκιμάζει ήδη το σύστημα σε πρωτεύοντα θηλαστικά που δεν είναι άνθρωποι. Ο Πάολο Μαντεντού από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ανησυχεί ότι «η στήριξη σε μαγικούς παράγοντες μεταγραφής» σε πειραματόζωα που δοκιμάζονται αφού υποβληθούν σε «μια τεχνητή διαδικασία γήρανσης» δεν θα δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.
«Αν οι άνθρωποι θέλουν να πετάξουν στον Άρη και να ζήσουν για πάντα, ας προσπαθήσουν. Αλλά ας κρατήσουμε τα πράγματα ασφαλή και ρεαλιστικά για όλους τους άλλους» λέει.
Η ομάδα του καθηγητή Μαντεντού, ο οποίος είναι επικεφαλής της πειραματικής καρδιαγγειακής ιατρικής, έδειξε πρόσφατα ότι η χρήση ενός ακίνδυνου ιού για την έκφραση ενός μεταλλαγμένου γονιδίου κατά της γήρανσης σταμάτησε τη φθορά της καρδιακής λειτουργίας σε ποντίκια μέσης ηλικίας.
Το γονίδιο εντοπίστηκε σε ανθρώπους που ζουν στις λεγόμενες γαλάζιες ζώνες του πλανήτη, όπως η Οκινάουα στην Ιαπωνία και η Σαρδηνία στην Ιταλία, όπου οι άνθρωποι συνήθως ζουν μέχρι τα 100 χρόνια ή και περισσότερο και παραμένουν υγιείς.
Και όταν χορηγήθηκε σε ηλικιωμένα ποντίκια, αυτή η μορφή του γονιδίου γύρισε πίσω τη βιολογική ηλικία της καρδιάς κατά το ανθρώπινο ισοδύναμο άνω των 10 ετών. Ακόμη πιο συναρπαστικό, η υγιής μορφή αυτού του γονιδίου ήταν σε θέση να αναζωογονήσει κύτταρα από γερασμένες ανθρώπινες καρδιές στον δοκιμαστικό σωλήνα.
Όλοι αυτοί οι δρόμοι της έρευνας αποσκοπούν στην αντιστάθμιση της σχετιζόμενης με την ηλικία, γενετικής υποβάθμισης και υπογραμμίζουν αυτό που λέει ο Ζόλμαν: «Η ηλικία των διαφόρων οργάνων μας μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να αντιστραφεί».
Ο Τζορτζ Τσερτς, ο γενετιστής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι ένας από τους ειδικούς που πιστεύει ότι ο Ζόλμαν συγκαταλέγεται μεταξύ των ερευνητών που βοηθούν να μετατραπεί ο τομέας της μακροζωίας σε ένα «πολύ πιο αυστηρό, κλινικό μέρος».
Ο καθηγητής Τσερτς, του οποίου η φήμη στους επιστημονικούς κύκλους είναι τέτοια που οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν αναμονή δύο εβδομάδων για συνεντεύξεις, δήλωσε στο Bloomberg ότι οι ελπίδες του Ζόλμαν για θεραπείες αντιγήρανσης για τις μάζες δεν είναι τραβηγμένες. «Δεν νομίζω επίσης ότι πολλά από αυτά τα πράγματα θα είναι τόσο ακριβά όταν καταλαγιάσει η σκόνη» είπε.
Δείτε το βίντεο
*Με στοιχεία inews.co.uk
Σχόλια