Μπροστά στον καθρέφτη της Ιστορίας

Click here to find out more!
Το όραμά του για μια μεγάλη και κυβερνώσα Κεντροδεξιά, παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στην αποψινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κήρυξε εθνική πανστρατιά, προκειμένου να γίνει η Νέα Δημοκρατία πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία, ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν περισσεύει, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανένταξης των βουλευτών που διεγράφησαν, λόγω της στάσης που κράτησαν στη Βουλή, στην ψηφοφορία για το Μνημόνιο ΙΙ, και επανέλαβε το αίτημά του για άμεσες πρόωρες εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες, προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα ως τις πλέον κρίσιμες μετά το 1974.
Αναλυτικά, η εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας:
«Με την απόφαση του Eurogroup – η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και περιθώρια να βγει από την κρίση.
Η απόφαση αυτή έχει τρείς μεγάλες διαφορές από το πρώτο Μνημόνιο, και μία μεγάλη ομοιότητα:
– Η πρώτη διαφορά είναι ότι τώρα γίνεται «κούρεμα» δηλαδή απευθείας μείωση του χρέους. Το οποίο στο μεταξύ είχε καταστεί μη βιώσιμο.
– Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι μειώνεται και το επιτόκιο δανεισμού, ενώ προηγουμένως είχε ανέβει. Και μάλιστα με τιμωρητικό τρόπο…
– Η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου. Ενώ τότε δεν μετακινήθηκε καθόλου.
– Από την άλλη πλευρά, η ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο, είναι ότι διατηρείται η ίδια συνταγή. Εξακολουθεί να λείπει ο τρίτος – και πιο σημαντικός πλέον – πυλώνας της Ανάπτυξης.
Αλλά τώρα – και ανεξάρτητα από το τι περιλαμβάνει η νέα σύμβαση – υπάρχουν προοπτικές να επιτύχουμε στο μέλλον αναπτυξιακά μέτρα.
Από που θα προέλθουν τέτοιες αναπτυξιακές προοπτικές:
- Πρώτον, από τα ευρω-ομόλογα, τα οποία ήδη συζητούνται όλο και περισσότερο. Και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνουν τελικά, μέσα στον επόμενο χρόνο.
- Δεύτερον, από την πολιτική πίεση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο, για μέτρα Ανάκαμψης, ειδικά στοχευμένα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, κυρίως σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Ήδη, τουλάχιστον δώδεκα Πρωθυπουργοί της Ένωσης ζητούν άμεσα μέτρα Ανάπτυξης. Και το κλίμα αλλάζει συνεχώς.
- Τρίτον, από τις προοπτικές που δημιουργούνται πλέον, για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας με την αξιοποίηση της ΑΟΖ. Η Κύπρος το κατάφερε. Πλησιάζει η ώρα να το επιτύχει και η Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή μου στην Κύπρο, τις προηγούμενες μέρες, διερευνήσαμε τις δυνατότητες επίσπευσης του χρόνου αξιοποίησης, εκμεταλλευόμενοι και την πείρα της Μεγαλονήσου. Με την οποία θα δημιουργήσουμε μια στενή στρατηγική σύζευξη, που θα εκτείνεται και πέραν την Κύπρου.
Όλα αυτά βέβαια, θα αρχίσουν άμεσα, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν στο πολύ άμεσο μέλλον. Θα αρχίσουν να καρποφορούν μετά από ένα διάστημα 3 ως 5 ετών.
Όμως, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια μας άμεσα. Και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν εκλογές, να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, κι αμέσως μετά να αναζητήσουμε και να βρούμε όλα τα μέσα για να συγκρατήσουμε την ύφεση.
Οι άμεσα στόχοι μας είναι δύο: Ανάσχεση της ύφεσης και κοινωνική συνοχή.
Η καταστροφική πολιτική των δυόμισι τελευταίων ετών έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες αποφύγαμε τα χειρότερα: την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Τώρα είναι η ώρα να ξανά-στήσουμε τη χώρα στα πόδια της.
Στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που ζητούν ένα πράγμα: Να αλλάξει η Ελλάδα πορεία.
– Να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της,
– να ανεβάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της
– και να μπει στο δρόμο της Ανάπτυξης.
Κι αυτά θα γίνουν:
– Με αποφασιστικότητα από την πρώτη μέρα, γιατί δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο.
– Με σταθερότητα, γιατί η αβεβαιότητα και η αστάθεια σκοτώνουν την Οικονομία.
– Και με αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί η μονομερής λιτότητα διαλύει την Κοινωνία.
Η Νέα Δημοκρατία θα χαράξει πορεία για μια Νέα Ελλάδα, με σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή.
Αυτό το ρεύμα θα γίνει τελικά πλειοψηφικό στην κοινωνία.
Ήδη, το Κόμμα μας είναι η μόνη σταθερή δύναμη μέσα στη γενική διάλυση των πάντων και την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού συστήματος.
Οι εκλογές που θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και θα γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας.
Θα είναι οι πιο καθοριστικές εκλογές μετά το 1974.
Ακόμα και για εκείνους τους συναδέλφους μας που εγκατέλειψαν το κόμμα, τις τελευταίες μέρες, θα χαρούμε να ξαναγυρίσουν κοντά μας, εφ’ όσον βέβαια, έμπρακτα αποδείξουν, τις κρίσιμες επόμενες μέρες, ότι συστρατεύονται με την Παράταξη.
Ήδη αρχίζει μια πανστρατιά της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών.
Και κανείς δεν περισσεύει. Αλλά πριν συστρατευθούμε όλοι, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή. Τωρινή και μελλοντική.
Διότι δεν έχουμε μπροστά μας μόνο τη μάχη των εκλογών.
Έχουμε και την πολύ πιο σημαντική μάχη που θα δώσουμε μετά τις εκλογές, για να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.
Και πρέπει να είμαστε άρρηκτα ενωμένοι. Όχι «σκορποχώρι»…
Στην επιστολή, που έστειλα προς τους δανειστές μας, επανέλαβα, για μιαν ακόμα φορά, ότι πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα την Ανάκαμψη της Οικονομίας. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τους στόχους και τις επιδιώξεις του Προγράμματος, αλλά χωρίς Ανάκαμψη δεν θα πιάσουμε τους στόχους.
– Με τα ταξίδια μου και τις επαφές μου εκτός Ελλάδας, διερεύνησα ακριβώς αυτές τις δυνατότητες συνεργασίας για μελλοντική Ανάκαμψη.
– Με τις εκλογές, για τις οποίες εξ αρχής πιέσαμε και τώρα όλοι πια τις αποδέχονται, ανοίγουμε το δρόμο για την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας.
– Και με τη σκληρή κομματική δουλειά κερδίζουμε, κάθε μέρα, το στοίχημα της συσπείρωσης του ελληνικού λαού γύρω μας και της ενότητας για την Παράταξη.
Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται. Και δεν ξεχνάμε την υποχρέωση να του προσφέρουμε προοπτική.
Περάσαμε πολλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Μείναμε όρθιοι στα δύσκολα. Δικαιωθήκαμε. Αλλά τώρα αρχίζει η μεγάλη και πιο κρίσιμη μάχη, για την Ανάκαμψη της Ελλάδας!
Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, για λογαριασμό όλων των Ελλήνων».   statesmen.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!