ΔΝΤ: 10ετή στήριξη στην Ελλάδα

Τη πρόθεσή του να δώσει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη, ώστε να σταθεί στα πόδια της έκανε γνωστό το ΔΝΤ, μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις.
"Θα δώσουμε στην Ελλάδα χρόνο να αναπνεύσει", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, ο οποίος τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από την πιστή εφαρμογή του νέου προγράμματος.
"Στο νέο πρόγραμμα υπάρχουν ρίσκα", είπε μεταξύ άλλων και προσέθεσε πως 'το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο. Εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση και την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση".

Εμφανίσθηκε δε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις των μεγάλων πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις εκλογές.
"Σεβόμαστε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και προσπαθούμε να τις υποστηρίξουμε", τόνισε, ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στα νέα μέτρα.
Ωστόσο κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η βάρβαρη δημοσιονομική πειθαρχία και οι οριζόντιες περικοπές δεν οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα, διαφώνησε λέγοντας πως οι μισθοί στην Ελλάδα "είναι εκτός ελέγχου" και ότι όταν οι μισθοί περιορισθούν η ανεργία θα μειωθεί.
Στα 30 δισ. η βοήθεια από το ΔΝΤ
Ακόμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ (39, 8 δισ. δολάρια) συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. που δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί από την 1η δανειακή σύμβαση, προσανατολίζεται να ορίσει τη συμμετοχή του στο 2ο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγές του Ταμείου, τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ανέφεραν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει ήδη υποδείξει ότι η πίστωση του Ταμείου προς την Ελλάδα θα περιοριστεί κατ' ανώτατο επίπεδο στα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 είναι οφειλόμενα από το 1ο δάνειο.
"Μία από τις μεγάλες αβεβαιότητες της συμφωνίας για την Ελλάδα παραμένει το ύψος της συνεισφοράς του ΔΝΤ", σημειώνει στο ίδιο πρακτορείο ο Thomas Costerg, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank στο Λονδίνο και εξηγεί:
"Από τις αναδυόμενες αγορές αλλά και από το εσωτερικό των ΗΠΑ ασκείται αρκετή πίεση προς το Ταμείο να περιορίσει τα επίπεδα έκθεσής του στην κοινή νομισματική περιοχή ώστε να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να ενδυναμώσουν τον δικό τους μηχανισμό διάσωσης".                         News247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!