"Η Πομπηία της Κίνας": Ανακαλύφθηκε τροπικό δάσος 300 εκατ.ετών θαμμένο κάτω από ηφαιστειακή τέφρα!


Image
Μια εκπληκτική ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών στη Βόρεια Κίνα. Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα τροπικό δάσος που υπήρχε πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια και το οποίο θάφτηκε κάτω από τέφρα μετά από ηφαιστειακή έκρηξη! Οι ειδικοί κάνουν λόγο για την «κινεζική Πομπηία».
Όπως αναφέρει το vima.gr, την ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Το δάσος που βρισκόταν στην περιφέρεια Γούντα στην ενδοχώρα της Μογγολίας βρέθηκε κάτω από ένα μέτρο τέφρας και οι επιστήμονες κατάφεραν να ανασυνθέσουν την εικόνα του.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το δάσος θάφτηκε κάτω από μια «βροχή» τέφρας που έπεφτε επάνω του για μερικά 24ωρα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι ομάδες φυτών, από κοντές φτέρες μέχρι και εξαφανισμένα σήμερα δέντρα (Sigillaria, Cordaites) που είχαν ύψος 25 μέτρα. 
Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να «ανασυγκροτήσουν» μια έκταση χιλίων τετραγωνικών μέτρων του δάσους. «Το δάσος είναι διατηρημένο εξαιρετικά. Εντοπίζουμε το κλαδί ενός δέντρου πάνω στο οποίο υπάρχουν ακόμη τα φύλλα του, μετά εντοπίζουμε το επόμενο κλαδί του ίδιου δέντρου, μετά το επόμενο και στο τέλος βρίσκουμε τον κορμό του. Είναι πραγματικά εκπληκτικό» αναφέρει ο Χέρμαν Πφέφερκορν του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
«Η ανακάλυψή μας είναι ένα είδος χρονοκάψουλας. Oπως η Πομπηία προσέφερε στοιχεία για τον ρωμαϊκό πολιτισμό χωρίς όμως να προσφέρει ιστορικά δεδομένα, το ίδιο συμβαίνει και με το απολιθωμένο δάσος. Μας δίνει στοιχεία να μελετήσουμε καλύτερα τι συνέβη πριν και μετά την καταστροφή του. Η ανακάλυψη μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για ανάλογα μελλοντικά ευρήματα» υποστηρίζει ο Πφέφερκορν.
Η «αναβίωση» της κινεζικής Πομπηίας δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Image
Η εικόνα του δάσους πριν θαφτεί κάτω από την τέφρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!